Nou jullie wilden graag een uitdagende uitdaging (haha) en hier is ie dan! Het thema voor de tweede foodfotografie challenge is Hollandse meesters. De vorige was natuurlijk heel licht en dus leek het me leuk om daar als tegenhanger eens te kijken hoe je hele donkere foto’s maakt. En dan niet zomaar een donkere foto maar een foto die in de belichting doet denken aan de schilderijen van de Hollandse meesters.

20150220-MH2A6133-Edit

En het bijbehorende schilderij

En het bijbehorende schilderij

Misschien kunnen jullie je nog herinneren dat Alexandra en Birgitta meededen in 2015 met de rijksstudio awards. Een prijs die ging om een creatie die was afgeleid van een schilderij uit het Rijks. Ik maakte hiervoor de foto’s en dat zijn de foto’s die je hier nu ziet (met de bijbehorende schilderijen als ik die heb)

De foto

De foto

Het schilderij

Het schilderij

De fotografie was een behoorlijke uitdaging want je kunt maar een miniem strookje licht doorlaten. De rest blok je af, maar er moet natuurlijk nog wel net genoeg licht bijkomen om het spannend te houden. Plus – en dat is in dit geval wel een must – de nabewerking is heel belangrijk. Een dergelijke foto heeft gewoon een finishing touch nodig op de computer.

Ik heb heel hard gezocht naar een foto van de achter de schermen situatie en heb er uiteindelijk nog een paar gevonden op mijn telefoon. Het geeft een beetje een beeld van hoe het er achter de schermen uitzag. Let ook op de foto’s waarbij je en de set en de achterwand van mijn camera ziet. 🙂

Behind the scenes rijksmuseum | simoneskitchen.nl

Ik heb hier een stuk zwart fluweel gebruikt dat over een rek heen hing (kledingrekje van de praxis. Heel handig voor dit soort dingen) Fluweel is ideaal om dingen af te blokken aangezien het echt licht ‘zuigt’ als het ware. Verder een zwarte reflector en zwart crepe papier over een stuk piepschuim heen

Tijdens het maken van de foto werd het licht nog meer afgeblokt

Tijdens het maken van de foto werd het licht nog meer afgeblokt

Hier kun je nog zien hoe het er achter de schermen uitziet en hoe het er als foto uitziet op het beeldscherm op de tafel

Hier kun je nog zien hoe het er achter de schermen uitziet en hoe het er als foto uitziet op het beeldscherm op de tafel

20150302-IMG_7816-2

 

Tips & tricks voor donkere foodfotografie

  • Het is handig om met donkere fotografie maar één lichtbron/raam te hebben waar het licht vandaan komt. Natuurlijk lukt het ook wel als je rondom vier ramen hebt, maar dat is toch even een stukje meer werk. Dus maak het jezelf makkelijk en kies een (klein bij voorkeur) raam uit. Liefst niet aan zuidkant van je huis. Dat kan ook wel, maar het licht is daar over het algemeen feller en dus lastiger om echt donker te krijgen. Uiteraard zijn er plenty mogelijkheden met alle ramen maar ik geef alleen even aan wat makkelijker werkt.
  • Zorg dat je een aantal stukken zwart karton in huis hebt. Ik gebruik gewoon mat zwart karton van de Bruna of Ako. Dat koop je op A0 formaat en kun je dan scheuren al naar gelang je wensen. Het is ook fijn om een stuk piepschuim aan een kant zwart te spuiten. Dat werkt makkelijker als karton, maar kost even wat meer moeite om te maken. Uiteraard kun je ook de officiële zwarte reflectoren gebruiken.  Een zwarte ‘reflector’ heet overigens officieel een ‘vlag’ en geen reflector. Zwart absorbeert licht waar wit het reflecteert. Hoe meer zwart je gebruikt des te donkerder de schaduwen worden.
  • Er is een dunne scheidslijn tussen een donkere foto en een onderbelichte foto. Natuurlijk kun je je camera helemaal naar een bijna zwarte foto draaien maar dat geeft naar alle waarschijnlijkheid niet het resultaat waar je naar op zoek bent. Je wilt een sfeer creeren en je eten moet er wel goed uit blijven zien. Lees anders ook even deze post over donkere fotografie voor een wat uitgebreider stappenplan.
  • Nabewerking is vooral met donkere foto’s belangrijker dan met de lichte foto’s. Contrast verhogen, schaduwen aanzetten, dat zijn allemaal dingen die je makkelijk in de nabewerking kunt regelen. Let wel: ook hier geld dat een mislukte foto natuurlijk niet op magische wijze de juist sfeer geeft. Probeer het zo goed mogelijk in de camera te regelen en doe de finishing touch in nabewerking.
  • Schiet op handmatig: kom je met een lichte foto nog wel uit de voeten met de belichtingscorrectie knop, met donkere foto’s heb je bijna nooit genoeg ‘minpuntjes’ om het donker genoeg te krijgen. Ga dus naar de M stand, bepaal je diafragma en gebruik je sluitertijd om je foto donkerder of lichter te maken.
  • Bij de voorbeeldfoto’s was het licht vaak echt maar een klein streepje dat nog door de donkere stellages heen kwam. En het was best even flink puzzelen voor we de juiste toon en setting hadden. Laat je dus niet ontmoedigen als het niet meteen lukt!

Nou, de inzendingen voor de challenge kunnen weer gepost worden op de facebookgroep en de deadline voor deze challenge is 15 oktober!

Veel plezier en succes!

 

Delen is fijn!