Simone's Kitchen

Foodphotography challenge #2 – iPhone-o-grafie

meringues

Fotograferen met je telefoon. We doen het allemaal, of nou ja, ok, bijna allemaal…. Dus voor de tweede challenge leek het me een leuk idee om eens die foto’s in de spotlight te zetten.
We kennen allemaal ongetwijfeld wel een voorbeeld van hoe het niet moet. De foto’s met borden ‘uitgekotst’ eten op Instagram zijn waarschijnlijk net zo groot als de hoeveelheden mooie foto’s. Dus ook voor het fotograferen met je telefoon zijn er een aantal richtlijnen. Het hoeft overigens natuurlijk geen iPhone te zijn, laten we dat even duidelijk maken maar ik vond de term iPhone-O-grafie wel leuk klinken. Samsung, Nokia, Blackberry, maakt niet uit wat je hebt…. Voorwaarde is wel dat je de foto publiceert, liefst op je blog en weer doorlinkt naar deze challenge pagina. Mag ook op Instagram maar wel onder vermelding van de challenge.

20131113-IMG_4720

Ok, waar moet je rekening mee houden als je met je telefoon fotografeert? In de basis zijn de principes hetzelfde als met een grote camera: zorg voor goed licht!
Met je telefoon ’s avonds fotograferen zou ik ten alle tijde afraden. De flitser is verschrikkelijk en zonder ziet het er ook niet uit. Die foto’s dus niet insturen!! Die worden verwijderd…. Echt… 🙂
Goed licht dus. Daglicht. Geen direct zonlicht. (Want harde schaduwen)
Een gemiddelde telefoon camera is minder goed in het beheersen van contrast als een ‘echte’ camera, probeer er dus op te letten dat je niet teveel verschillen hebt in zwart/wit.
Een tweede puntje met een telefoon is beweging. Het is lastig om bij wat minder licht je telefoon goed stil te houden en een statief heb je meestal niet voor je telefoon! (Ze bestaan wel overigens)
Is het een donkere dag leun dan op een tafel, tegen een muur, alles wat je maar kunt vinden om je handen stil te houden.

20140118-IMG_4979

Scherptediepte: een van de grootste nadelen van een telefooncamera vind ik zelf de grote scherptediepte. Gelukkig heb je tegenwoordig leuke apps (de bekendste natuurlijk Instagram) waar je dit probleem mee kunt verhelpen. Apps zoals bijvoorbeeld Afterlight zijn ideaal om belichting aan te passen, contrast te verbeteren en een leuk filtertje eroverheen te zetten.

Let ook met je telefoon op schaduwen die storend werken in je beeld. Die kun je eenvoudig opheffen met een stukje wit karton, een witte servet of een wit bord. Ter inspiratie wat leuke foodies op Instagram met prachtige foto’s!

Kyonne, Femke van Heeerlijk, David Loftus, Leila Lindholm

De regels:

 • De uiterste inzenddatum voor je foto inclusief link naar je blog is 20 maart 2014.
 • Gebruik geen oude bestaande foto, maar maak een nieuwe foto speciaal voor dit doel. Het gaat tenslotte om de oefening
 • Als je een blogpost schrijft over je challenge met je resultaten erbij link dan terug naar deze blogpost, zodat mensen alvast kunnen bookmarken voor volgende maand!
 • Stuur niet meer dan één foto in via de Linky Tools hieronder en zorg ervoor dat je de juiste foto selecteert (bij het invoeren van de link krijg je de opties om een thumbnail te plaatsen)
 • Je foto moet met je Iphone, Samsung, Nokia, Blackberry of andere telefooncamera zijn gemaakt!
 • Onderwerp moet uiteraard over eten gaan. Maar mag ook een tafelsetting oid zijn, zolang het maar foodgerelateerd is
 • Je mag de foto op een markt, in het buitenland of waar dan ook maken, zolang het maar speciaal voor dit evenement is gedaan!

HOE IN TE STUREN (let op dit is anders als voorheen) – alle inzendingen komen uiteindelijk op het Pinterest board terecht voor beoordeling

OPTIE 1

 • Stuur de foto in max formaat 800 px breed naar mij via Simone’s Kitchen
 • Vermeld de volgende details in je mail: je naam, de link waar de foto gevonden kan worden en voor welke challenge je instuurt
 • Ik zal de foto uploaden naar Pinterest (en linken naar jouw blogpost, Flickr pagina of andere url waar de foto openbaar is)

OPTIE2

[inlinkz_linkup id=375278 mode=1]

Bekijk alle inzendingen voor de challenges op ons Pinterest Board

De jury bestaat net als voorgaande keren uit:

Meeta van ‘What’s for lunch honey’

Kay van Kayotic Kitchen

Jenn van Jenncuisine

De juryleden mogen meedoen maar komen niet in aanmerking voor de titel van winnaar!

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

11 comments

 1. Avatar

  Leuke challenge, zeker omdat ik het super lastig vind maar wel vaak doe…en ook wel eens ’s avonds…oops!
  Mijn hoofd draait alweer overuren met ideeen, hahaha

 2. Pingback: Doe mee aan de Iphone foodfotografie challenge! - Scribbles and Notes

 3. Pingback: En de winnaar is - Eva van Food Vegetarisch - simoneskitchen.nl

 4. Avatar

  Misschien een rare vraag, maar mag t ook een foto met de iPad zijn?

 5. Pingback: Yoghurt met lekkers | dagelijksehap

 6. Avatar

  Deze foto heb ik speciaal voor deze challenge gemaakt. Sowieso voor het eerst mijn hele blog gemaakt op mijn iPhone. Kan toch echt handig zijn 😉 de link voor gebakken havermout: http://bioteaful.nl/gebakken-havermout/

 7. Pingback: Gezond recept voor een glutenvrij ontbijt: gebakken havermout| Bioteaful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!