Simone's Kitchen

Een kijkje in de Nespresso keuken

Nespresso_Avenches_8109

Nespresso mag je inmiddels toch wel een begrip noemen in koffieland. En nee, dames en heren, niet alleen vanwege icoon George Clooney maar vooral door hun koffie die op gebied van geportioneerde koffie een van de grote spelers is.
Toen ik werd uitgenodigd om een kijkje achter de schermen komen nemen was ik dan ook geïntrigeerd. Wat gaat er allemaal vooraf aan het moment dat jij thuis dat cupje in je machine doet? Waar komt de koffie vandaan en wat zit er achter de smaak filosofie van Nespresso?

Alleen het meest neutrale water wordt gebruikt om smaakverschillen door het water te voorkomen

Alleen het meest neutrale water wordt gebruikt om smaakverschillen door het water te voorkomen

We begonnen onze ontdekkingstocht in besneeuwd Lausanne waar we na aankomst verbleven in hotel Palace. Vroeg de volgende ochtend gingen we onderweg naar Avenches waar de fabriek van Nespresso zit en het hart van het bedrijf.

Fotograferen is – begrijpelijkerwijs – niet toegestaan in de fabriek maar ik vond de hele tour indrukwekkend. Er zit veel meer achter het bedrijf als je wellicht zou verwachten.
Zo hebben ze sustainability in een hoog vaandel staan en hun triple A status voor de koffie leveranciers is een voorbeeld van hoe het ook kan.

Proeven gebeurd altijd met een zilveren lepel

Proeven gebeurd altijd met een zilveren lepel

Het proeven van de ‘groene’ koffie hebben we aan de lijve mogen ondervinden, en ik kan je vertellen dat dat zo eenvoudig nog niet is. En dan te bedenken dat wij maar uit vier koffie moesten ‘ kiezen’. Er stonden twee versies van Brazilian koffie, een goede en een afgekeurde en hetzelfde met een variant uit Ethiopië. Het verschil in geur is heel lastig te merken, althans ik zou geen goede koffie snuiver zijn denk ik, maar de smaak van de Braziliaanse koffie vond ik beduidend lekkerder als de meer bloemige Ethiopische variant. En dat versie 1 van Brazilië lekkerder was als versie 2 van Brazilië, dat was me ook meteen duidelijk maar ga me niet vragen waarom want dat is dan weer een stuk moeilijker om uit te leggen.
Maar wel grappig om zelf dat process “na” te doen.

De kwaliteitschecks die worden gedaan op de koffie gebeuren vanaf de oorsprong tot aan Avenches en eenmaal daar aangekomen is er nog maar 1 % wat wordt afgekeurd. De eisen zijn streng en de uiteindelijke kwaliteit van het product dan ook hoog.

Nespresso_Avenches_8476

Om vanaf de basis te zorgen voor een goede kwaliteit zijn Nespresso mensen aanwezig in alle landen waar geproduceerd wordt. De koffie wordt niet ingekocht op veilingen maar er wordt samengewerkt met de producerende boeren. Op die manier heeft Nespresso al invloed op het proces vanaf het begin en door de boeren bewust te maken van bepaalde criteria zorgen ze voor een betere opbrengst voor de boeren, maar ook een bewustwording van de invloeden van het milieu. En om je een idee te geven; van alle koffie die in de wereld geproduceerd wordt is maar 1 a 2% van voldoende kwaliteit voor Nespresso.

Wil je meer weten over hoe Nespresso omgaat met duurzaamheid en haar koffie boeren check dan vooral het uitgebreidere verhaal op de Nespresso website

Ik ben in ieder geval erg onder de indruk van de manier van werken, de zorgzaamheid voor zowel product, producenten als het milieu en natuurlijk het uiteindelijke resultaat. Later op de dag mochten we naar het Nespresso Atelier in Lyon waar we niet alleen twee masterclasses kregen maar ook nog eens mochten genieten van een diner bereid door drie sterren Michelin chef’s… Het thema; natuurlijk koffie! Maar daarover later meer!

Disclaimer: ik was in Avenches en Lyon op uitnodiging van Nespresso. Alle meningen verkondigd zijn die van mijzelf.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.