20150924-MH2A2377

Ik was vorige week bij mijn vriendin Jacqueline op visite voor de thee.
Jacq ken ik al bijna mijn hele leven en we kunnen echt lezen en schrijven met elkaar.
Ik zou zo gauw niet iets kunnen bedenken wat we niet van elkaar weten, omdat we alles kunnen bespreken en met elkaar delen.
En toch verraste ze me door opeens een hele onverwachte vraag te stellen.
Vanuit de keuken vroeg ze me hoe mijn dag was geweest en ik had half afwezig: “Goed, hoor.”, geantwoord.
Hierna kwam ze met twee dampende glazen thee de keuken uitzetten, waar de theezakjes nog vrolijk in bungelden.
Terwijl ze naast me op de bank ging zitten en de glazen op tafel zette, vroeg ze me opeens: “Wat is het meest nutteloze advies dat je ooit hebt gekregen?”
Ik ging verbaasd iets meer rechtop zitten en zei: “Wat is dat nu weer voor een vraag?”


20150924-MH2A2378
Jacqueline glimlachte en antwoordde: “Ach, het  is weer eens een andere vraag als het standaard ‘Hoe was je dag?’. Maar vertel nou…”
Poeh, wat een vraag. Ik dacht even na en vertelde toen over het advies dat me was gegeven door iemand nadat ik mijn HAVO diploma had gehaald. Ik wilde zelf een half jaar over de wereld reizen, maar mij werd geadviseerd om nog even door te leren of te gaan werken, zodat je straks met veel geld mooie reizen kon maken.
Waardeloos advies natuurlijk, want om veel geld te hebben voor mooie reizen moeten (de meeste) mensen ook heel hard werken. En daardoor wordt een ‘wereldreis’ gekortwiekt tot een vakantie van drie weken waarin je met een noodgang door een land heen vliegt.
Jacqueline begon te lachen en stak een vinger op: “Eén, als jij was gaan reizen, was je nooit in de verpleegopleiding gekomen en hadden we elkaar nooit ontmoet.”
En terwijl ze een tweede vinger opstak, zei ze: “En, ik weet wie jou dat waardeloze advies heeft gegeven. Ik kreeg ook altijd van die domme adviezen.”
We barstten allebei in lachen uit en we kregen een uitgebreid gesprek over iemand die we allebei al bijna waren vergeten. Al pratende haalden we warme herinneringen op.

Lachend vroeg ik Jacqueline hoe ze nu eigenlijk bij die vraag was gekomen. Ze wees op mijn kop thee waar het theezakje nog in bungelde. Oh ja, theezakje eruit halen.
Pak ik het theezakje uit de kop en zie ik ineens dat er een vraag op het labeltje van het zakje staat.
Verbaasd kijk ik mijn vriendin aan en zij heeft al lachend het labeltje van haar eigen theezakje in haar hand; met daarop, je raadt het al, de vraag die net voor zo’n leuk en warm gesprek zorgde.
Jacqueline zwaaide het labeltje met de vraag voor mijn neus heen en weer en schaterde: “Tea Topic.”
Alweer barstten we allebei in lachen uit en nu was het mijn beurt om een Tea Topic vraag te stellen: “Wie van ons beiden heeft het meeste geluk?”
En terwijl we proostten met de thee, zei Jacqueline snel dat ze morgen als haar man thuis kwam na het gebruikelijke: ‘Hoe was je dag?’ ook een Tea Topic erin ging slingeren. En al snel waren we samen aan het meten en afwegen wie van ons nu meer geluk heeft gehad.

20150924-MH2A2379

Echt een leuk idee om deze Tea Topic vragen op de labeltjes te zetten.
Samen aan een warme kop thee is sowieso al hét moment om een goed gesprek te voeren.
En breng dit gesprek nu eens naar een niveau hoger dan het inmiddels geijkte ‘Hoe was je dag?’
Met deze verrassende vragen (ze hebben er negentig (!) verschillende) en vaak nog verrassender antwoorden, kun je een goed gesprek nog langer in stand houden. Een goed gesprek is goud waard en daar willen de theemakers graag een steentje aan bijdragen.
Geweldig voor een gesprek thuis, met vrienden en ook wanneer je op het werk eens een minder oppervlakkig gesprek met je collega’s wilt hebben.

Heb jij nu ook zo’n originele vraag waarmee een verrassend gesprek kan worden geopend?
Dan kan deze vraag wel eens een miljoen keer gesteld gaan worden.
Pickwick heeft namelijk een wedstrijd waar jij jouw eigen Tea Topic vraag kunt stellen en de meest originele vraag komt op miljoenen labeltjes van de theezakjes te staan! Hiernaast win je ook nog eens een High Tea voor vier personen. Uiteraard is die high tea niet compleet voordat jij jouw eigen, winnende vraag hebt gesteld, he?

Wil je meer weten? Ga naar de site van Pickwick. http://www.teatopics.nl

Delen is fijn!