Een date met date | simoneskitchen.nl

Zoals ik jullie al verteld heb toen ik schreef over onze reis naar Angkor Wat, was onze chauffeur voor die dag Date. Om eerlijk te zijn kozen we hem uit voor de flitsende kleuren van zijn tuktuk… 😉 Ik bedoel; wie kan al dat roze nou weerstaan toch? Date bleek een hele aardige gozer te zijn en hij nodigde ons uiteindelijk ’s middags ook uit om een kijkje te komen in zijn huis. Na het bezoek aan Angkor Wat vroegen we hem om ons door het omringende land rond te rijden. We wilden iets zien van het echte Cambodja, buiten de redelijke welvaart van de stad Siem Reap. Het platteland van Cambodja is arm. Heel arm. En door de enorme hoeveelheid tuktuk rijders die er zijn wordt het steeds moeilijker voor mensen als Date om zijn familie te kunnen blijven supporten. Hij vertelde ons dit niet om onze aandacht te krijgen of om medelijden op te wekken. We hebben met eigen ogen kunnen zijn hoe hij en zijn familie leeft.

20130223-MH2A3745

Date vertelde ons dat er regelmatig maanden voorkomen waarin hij maar twee dagen werk heeft, wat neer komt op een inkomen van ongeveer 50 dollar voor die maand. Zijn vrouw heeft ook een baan (wij pikten haar op onderweg naar zijn huis) wat helpt in het onderhouden van de familie maar het blijkt dat de overheid heeft besloten dat de rivier moet worden verbreed in Siem Reap. Met die beslissing hebben ze effectief besloten om het hele dorp waar Date woont van de aardbodem te vegen. Hij liet ons heel trots zijn huis zijn wat niet veel meer was als een hut van 2 bij 2 meter op palen langs de rivier. De keuken zat onder de hut.

20130223-MH2A3757

Maar op de hut stond met grote witte krijtletters een nummer, wat betekent dat op het moment dat je dit leest die hut er waarschijnlijk al niet meer staat. Zowel Date als zijn vrouw werken in Siem Reap maar de overheid heeft bedacht dat ze 50 kilometer verderop moeten gaan wonen. Dat is een enorme afstand voor een familie zonder enige echte vorm van transport en dat betekent dus per saldo dat zowel Date als zijn vrouw zonder werk komen te zitten. Ik vond het echt een hartverscheurend verhaal en een waarvan ik denk dat er aardig wat in het land zijn. Het gemak waarmee dit soort beslissingen wordt gemaakt! ik weet dat we in Nederland vaak klagen maar reizen zorgt er dan weer voor dat je dingen in perspectief gaat zien.

Ik hoop dat de toekomst er goed uitziet voor Date en zijn familie. Dus mocht je in Cambodja zijn en dan met name in Siem Reap en je ziet ergens die knalroze en paarse tuktuk rijden… zeg even gedag van ons! En zorg dat je Date boekt voor die dag. Je krijgt er geen spijt van!

20130223-MH2A3749

Bewaren

Delen is fijn!