Op onderzoek in eigen stad

Ok, ik woon natuurlijk niet in Amsterdam, maar Tom is een geboren en getogen Amsterdammer, dus toen ik een uitnodiging kreeg van Eating Europe om mee te gaan met een van hun Amsterdam tours kon ik die kans niet laten lopen. En Tom stond ook meteen te springen. Haha… Want hoe vaak komt het niet voor dat je – juist als dingen heel dichtbij zijn – dat je niet meer ziet wat voor leuks en lekkers er allemaal voor je neus is.

Ik had gekozen voor de Oud West tour. Geen van de tours is gericht op Nederlands eten, dus verwacht niet dat je stroopwafels, stamppot en bitterballen krijgt voorgeschoteld. (ok die bitterballen hadden we wel) Het is ‘eat with the locals’

Ten kate markt

We begonnen de tour met gids Aileen, twee Amerikaanse meiden en een Russisch stel op de Ten Kate markt, waar we serieus de lekkerste hummus ooit proefden. Dat verwacht je niet want als ik ergens zie staan: De hummus kampioen… dan loop ik normaal echt een stukje verder. Maar…. we proefden drie soorten hummus: mango, preserved lemon en Iraans geloof ik dat de laatste was. Maar de lemon! Die was echt te gek. Als je in de buurt van de markt bent zeker even een bakje halen. Serieus heel erg lekker. Ik zit al te bedenken hoe ik dat zelf thuis na kan maken… Hmm, nog maar eens een bakje halen denk ik zo.

Vervolgens doken we – nog steeds op de markt – een Surinaams winkeltje binnen waar we een bara en bakabana kregen. Lekker, maar eigenlijk iets e groot voor een tour waarbij je weet dat je nog meer gaat eten. Niet helemaal opgegeten dus.

Gids Aileen was trouwens erg leuk en grappig. Ze vertelde dingen over de historie van Amsterdam die ik nog niet eens wist (maar geschiedenis is nooit mijn sterkste punt geweest. Haha) en ze hield de spirit erin door kleine grappige quizjes te doen.

De foodhallen

Als je een beetje bekend bent in de buurt waar wij waren dan weet je dat we naast de foodhallen zaten. Logisch dus dat we daar ook langs gingen.

Hier dronken we een lekker biertje, aten bitterballen en het lekkerste (gelukkig mini) taartje van Petit Gateau. Ik was al een hele tijd niet in de Hallen geweest maar er zitten best wat nieuwe dingen, dus ga er zeker binnenkort weer eens langs om te lunchen.

Meneer de Wit heeft honger

Van de hallen liepen we naar Meneer de Wit heeft Honger waar we even konden zitten en een lekker glas wijn en twee gerechten. Dit restaurant staat bekend om zijn Middellandse Zee keuken (is dat een term??) en zit op de Witte de Withstraat. Typisch zo’n plek waar ik het anders echt nooit gevonden had. De gerechtjes waren lekker, al vonden zowel Tom als ik de baba ganoush een tikkie flauw. Zag er wel prachtig uit! Maar wel een leuke tent en zeker de moeite waard om nog eens terug te komen voor een uitgebreidere kennismaking.

Van het restaurant liepen we vervolgens naar een Brasserie waar ik de naam even kwijt van ben. Het zat aan de gracht. Leuke tent trouwens maar – en dat is wel een kritisch puntje – ik vond het een beetje gek dat we het laatste uur in die Brasserie hebben gezeten. We waren daar rond een uur of 7 en pas om 8 uur gingen we weg, want de tour was afgelopen.

Ik weet niet of dat altijd zo is of dat er ergens een kink in de kabel zat maar dat vond ik persoonlijk zonde. Ik doe geen foodtour om een heel uur in een kroeg te zitten. Ook al was de vissoep en de sparerib die we daar kregen heel lekker.

Dus dat was jammer en een beetje een slap einde van een verder leuke tour. Ik heb dat overigens ook doorgegeven aan de organisatie. Wie weet of ze er wat mee doen maar goed.

Eating Europe heeft ook nog andere hele leuke tours in Amsterdam en in Haarlem (staat onder Amsterdam..Haha) en ik vond het zeker de moeite waard. Ook leuk als je bijvoorbeeld vrienden uit het buitenland over hebt en je wilt ze in een notendop wat van het Amsterdamse leven laten zien.

Disclaimer: Ik heb de tour samen met Tom op uitnodiging van Eating Europe gedaan, maar alle meningen zijn zoals altijd die van mijzelf!

Delen is fijn!