Korstdeeg en ik zijn niet perse goede vriendjes; het duurde sowieso jaren voor ik doorhad hoe ik goed korstdeeg moest maken, maar dan nog vind ik het vaak een gedoe. Terwijl het dat eigenlijk niet echt is. Maar ik ben fan van snelle versies en dus is deze snelle banoffee taart mijn absolute favoriet!

banoffee pie

Snelle versie van de banoffee pie

Dit calorieën bommetje is een snelle versie van het origineel. Banoffee is een samensmelting van de woorden banana en toffee. Een banaan-karameltaart is het dus eigenlijk.

Oorspronkelijk maak je dit recept met een bodem van korstdeeg. Dat is natuurlijk ook heel lekker, maar kost wat meer tijd om te maken. Deze maakte ik met een bodem van bastognekoeken. Het is wat kruimeliger dan een normale bodem, maar oooo zo lekker! Gewoon een schoteltje eronder houden.

Voor het maken van de bodem heb je bastognekoeken nodig en boter. Je maalt de koeken in de keukenmachine fijn en meng dit met de gesmolten boter. Druk het vervolgens goed in de vorm. De achterkant van een lepel is daar handig voor, of een glas met een rechte zijkant en platte bodem.

Vervolgens zet je de vorm met de bodem minimaal een uur in de koeling. De boter hard dan weer uit en je bodem wordt stevig.

Banoffee pie

Dulce de leche

Om de banoffee pie te maken heb je dulce de leche nodig. Dit kun je soms kant- en klaar kopen maar is ook heel erg makkelijk om gewoon zelf te maken. Je kunt dat doen uit de oven of je kunt dulce de leche maken in een pan.

Je smeert de bodem van de banoffee taart in met dulce de leche. Een lekker dikke laag natuurlijk. Nu is dulce de leche vaak wat dik. Zeker als het koud is, kan het lastig zijn om het op de bastognevulling te smeren. Ik maak het meestal een beetje warm zodat het wat dunner wordt en makkelijker te hanteren. Alternatief kun je er ook een beetje melk door doen om het ietsje dunner te maken.

Je laat vervolgens de bodem met de dulce de leche even afkoelen. Tot zover kun je de banoffee taart voorbereiden. Het laatste gedeelte is het beste om last minute te doen. Slagroom kun je meestal niet heel lang goed houden. Bovendien is een beetje slagroom zo geklopt. Dus doe dat last minute.

Bovenop de dulce de leche komen eerst twee bananen in plakjes. Verdeel die over de bodem heen en eindig dus met een flinke dot slagroom. Daaroverheen lekker afmaken met banaan en gehakte chocola.

Je kunt de banoffee pie ook afmaken met chocoladevlokken overigens.

Lemon curd

Ik deed een paar eetlepels lemon curd door de slagroom heen. Dat vind ik persoonlijk echt heel erg lekker en het maakt het geheel een klein beetje frisser. Het blijft natuurlijk een nogal zwaar dessert maar door de limoen voelt het toch net even anders.

Je kunt hier ter variatie ook allerlei ander fruit voor gebruiken natuurlijk. Vooral boven op de banoffee pie kun je de banaan aanvullen met bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen of wat passiefruit. Mogelijkheden genoeg.

Snij kleine stukjes van de banoffee pie, want het is echt flink machtig. Ik ga ervan uit dat je uit deze taart zo’n 12 stukken met gemak kunt snijden. Misschien zelfs nog wel meer.

Bewaren banoffee pie

De banoffee pie kun je het beste vers maken. Je kunt de taart al grotendeels klaarmaken door de bodem te maken, de dulce de leche erover te verdelen en dit verder afgedekt in de koeling te zetten. Op het moment dat je de taart wil serveren hoef je dan alleen nog de banaan erover te verdelen en de slagroom te kloppen. Dat is zo gepiept.

banoffee taart

Banoffee pie maken

Nog geen review
GangDessert
KeukenAmerikaans

Een snelle versie van de banoffee pie
Decoratief klokje bereidingstijd

12 personen

Ingrediënten

  • 1 blikje dulce de leche
  • 280 gr bastogne koeken 1 pak
  • 100 gr roomboter gesmolten
  • 4 bananen
  • 3 el lemoncurd
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 50 gr pure chocola gehakt (of chocolade vlokken)

  • Neem een vlaaivorm met een losse bodem en vet deze licht in.
  • Doe alle bastognekoeken in de keukenmachine en maal deze fijn. Roer de gesmolten roomboter erdoor.
  • Stort het mengsel in de klaarstaande vorm en druk dit goed aan met je handen of met een lepel. Zet dit minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Haal uit de koeling en smeer het lekker dik in met de dulce de leche. Snij twee van de bananen in plakjes en verdeel dit over de karamellaag.
  • Klop de slagroom stijf met de lemoncurd en het vanille extract en verdeel de slagroom over de taart.
  • Garneer met de overige banaan en de fijngehakte chocola

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 287kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 2g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 10g | Cholesterol: 41mg | Natrium: 198mg | Kalium: 246mg | Vezels: 2g | Suiker: 15g | Vitamine A: 478IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 34mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Dulce de leche fan?

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.