Simone's Kitchen

Dulce de leche cake met vijgen en hazelnoot

Dulce de leche cake

Dulce de leche cake

Wat is het toch dat bakken zo leuk maakt? Is het de exacte metingen die je moet volgen? Is het de verleidelijke geur als het bakt in de oven? Of is de zoete smaak van succes als je die ovendeur open doet en de goudkleurige heerlijkheid eruit haalt? Ik weet het echt niet, maar ik ben gek op bakken. Het maakt me blij.

Soms heb ik een waardeloze dag, maar zodra ik dan die keuken inga en iets bak… dan gaat het meteen weer wat beter. Ik weet dat ik niet de enige ben want ik heb mensen al vaker horen zeggen dat ze midden in de nacht opstaan om slapeloosheid te bezweren en dan gaan staan bakken.

Ik denk nu niet dat ik midden in de nacht wil gaan bakken, maar toch… er is iets magisch met bakken aan de hand!

Terwijl Tom en ik allebei van koken houden, ben ik meestal degene die desserts en cakes maakt. En ik vind het bakken op zich leuker dan het opeten, alhoewel dat ook heel erg fijn kan zijn. Maar als ik alles op zou eten wat ik bak dan zou ik er meer als een olifant uit gaan zien in plaats van als een mens… En ik eet toch al te veel maar ja, je kunt natuurlijk niet iets weggeven zonder dat je weet dat het goed is toch?

dulce de leche taart met vijgen en hazelnoot | simoneskitchen.nl

Niet perfect

Ik zou deze taart zeker niet perfect willen noemen, maar hij is best lekker zoals ie is. Ik moest de black box ingredienten gebruiken en in dit geval was dat Arizona green tea, gedroogde vijgen en dulce de leche (nou ja technisch was het gecondenseerde melk, maar dat was al eerder getransformeerd tot dulce de leche) Ik ben geen grote fan van gedroogde vijgen. Ik vind verse vijgen heerlijk en ik vind ander gedroogd fruit ook wel ok maar om de een of andere reden vind ik gedroogde vijgen altijd te zoet en ik vind de textuur niet prettig. Maar regels zijn regels; ik moest ze gebruiken. Dus dat deed ik.

Dulce de leche taart met vijgen en hazelnoten | simoneskitchen.nl

Vijgen met hazelnoot

Ik besloot om de vijgen te combineren met hazelnoten in een chocolade cake en om de dulce de leche te gebruiken in het beslag evenals de groene thee. Eerlijk gezegd had ik eigenlijk liever sinaasappelsap toegevoegd. Allesbehalve de groene thee en je proeft er ook eigenlijk helemaal niks van. (ik voegde ook maar 1/3 cup toe) maar in ieder geval had ik de regels niet gebroken. Ha!

Ik gebruik dit recept normaal altijd voor tulband recepten en dan heb je dat stomme probleem niet dat de cake in het midden instort. Dat heb ik toch wel erg vaak. Met zwaar beslag in ieder geval en dit was vrij zwaar. Ik had waarschijnlijk de hitte wat lager moeten zetten en wat langer moeten bakken. Zoals het nu was moest ik de cake eruit halen anders waren de zijkanten te droog geworden. En het had verder de perfecte gaarheid.

Dulce de leche taart met vijgen | simoneskitchen.nl

Ingestort

Het midden is ingestort zoals je duidelijk kunt zien aan de onbedekte cake, maar het was wel gaar, zacht en een beetje vochtig, maar absoluut eetbaar dus helemaal geen probleem. De top van de cake – eenmaal afgekoeld – werd ingesmeerd met een dikke laag dulce de leche en afgedekt met hazelnoten en nog meer vijgen. Ik weet wel zeker dat ik de vijgen volgende keer weglaat maar al met al een behoorlijk geslaagde cake. En dankzij Tom ben ik nu officieel verslaafd aan dulce de leche. Ik ben nog steeds verwonderd dat iets zo smerig als gecondenseerde melk zo lekker kan worden!

Print recept Pin recept
No ratings yet

Dulce de leche taart met vijgen en hazelnoot

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 1 uur 10 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 100 gr Griekse yoghurt
 • 50 gr dulce de leche
 • 240 gr bloem
 • 50 gr ongezoete cacao poeder
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 170 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 200 gr  suiker
 • 140 gr gedroogde vijgen in stukjes
 • 1 cup hazelnoten geroosterd en gehakt
 • 1/3 cup Arizona groene thee met honing
 • Voor de topping van dulce de leche; gewoon flinke hoeveelheden erop smeren!

Instructies

 • Verwarm je oven voor op 190 C and vet een bakblik van ongeveer 20 cm in diameter in en bestuif met bloem.
 • Doe de eieren, yoghurt and dulce de leche in een kom en meng dit goed door.
 • Combineer de bloem, cacao poeder, bakpoeder, baking soda en zout in een andere  kom.
 • Doe de boter en de suiker samen in een meng kom en mix tot het luchtig is, dit duurt ongeveer 3 minuten, schraap af en toe de zijkanten van de kom schoon indien nodig.
 • Met de mixer op medium, giet je ei mengsel in de kom in een langzame stroom, wederom schraap je de kom aan de zijkanten indien nodig.
 • Zet de mixer  op de laagste stand en voeg je bloem mensel toe, een halve cup tegelijk, schraap de zijkanten schoon na elke toevoeging.
 • Roer met een lepel je vijgen, je hazelnoten en de groene thee erdoor tot net gecombineerd met de mix. Niet overmixen!
 • Giet het beslag in je bakblik en strijk het oppervlak glad met een rubberen spatel. Bak de cake tot deze stevig is en een houten prikker er schoon uitkomt als je die in het midden steekt. Dit duurde ongeveer 50 minuten in mijn oven.
 • Laat 5 minuten afkoelen in het blik en stort dan uit op een rek om verder af te laten koelen.
 • Smeer de cake als deze is afgekoeld in met een laag dulce de leche en strooi er gedroogde vijgen of hazelnoten overheen

Voedingswaarde

Calorieën: 499kcal, Koolhydraten: 55g, Eiwit: 10g, Vet: 29g, Verzadigd vet: 13g, Cholesterol: 108mg, Natrium: 262mg, Kalium: 401mg, Vezels: 4g, Suiker: 26g, Vitamine A: 620IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 112mg, Ijzer: 3mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.