20170731 W6A4186

Vorige week weer naar het Beach Food festival op Texel geweest.
Dit knusse foodtruckfestival is toch altijd weer een feestje voor deze Dude, hoor.
Heb me weer ontzettend vergrepen aan porties spare ribs, entrecote uit een groot groen ei en grote broodjes hamburger.
En natuurlijk de vochthuishouding op peil met houden flink wat glazen van het lokaal gebrouwen Texels Skuumkoppe.
Je kunt gerust zeggen dat Texels Lam op zo’n festival meer dan één betekenis kan hebben.

Over lam gesproken: Strandpaviljoen Twaalf had een paar grillbazen op het terrein gedropt die een waanzinnig broodje lamskebab serveerden.
Uiteraard van Texels lam gemaakt.Alleen zag deze kebab er wat anders uit dan ik had verwacht.
Van de zwaar getatoeëerde grillbaas met hipsterbaard kreeg ik een grote pita in mijn handen gedrukt met daarin een royale portie gesneden lamsvlees en mangosalsa.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb de bodem bijna uit het kartonnen bordje gevreten.
Maar wanneer ik aan kebab denk, zie ik toch nog steeds zo’n worst van lamsgehakt op Libanees platbrood liggen met hieromheen drie blaadjes ijsbergsla, wat uienringen en een paar plakjes tomaat.

En eerlijk gezegd zag deze in plakken gesneden lamskebab er stukken beter uit dan wat ik voor ogen had, maar ik ben nu eenmaal gewend aan kebab van gehakt, gehakkebab, zeg maar.
Eenmaal weer thuis op het vasteland, bleef de spreekwoordelijke plakkekebab aan me knagen.
Ik vind dat we een lans moeten breken voor het feit dat voortaan alle kebab van gehakt gemaakt moet zijn. Vanaf nu alleen nog maar gehakkebab.
En wanneer je zo’n donkerbruine lamsfrikandel op een platbrood niet mooi genoeg vindt, maak je maar een kebab met gehaktballetjes.
Die noemen we dan gehakballekebab. Gemaakt met echte gehakkebabballen.

Hier van mij een recept voor gehakkebab die je lekker op de BarbieCue kunt maken, wanneer je vrienden op je balkon of in je tuin te eten krijgt.
Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst, want deze kebab is super makkelijk te maken.

20170731 W6A4186

Kebab van lamsgehakt van de BBQ

Nog geen review

Heerlijk gegrillde lamsballetjes op een arabisch platbrood met een saus van yoghurt en tahini Simpel en geweldig lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 600 gr lamsgehakt
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 tl harissa wanneer je van spicy houdt doe je gewoon 2 theelepels
  • 3 takjes munt waarvan je de blaadjes fijnhakt
  • 3 takjes koriander ook fijn gehakt
  • 1 rode ui in kleine blokjes gehakt (het heet tenslotte niet voor niets gehakkebab)
  • 2 citroenen onder de kraan borstelen en dan in kwarten snijden
  • 6 el griekse yoghurt of bulgaarse yoghurt
  • 3 el tahini
  • 6 stukken arabisch platbrood of grote wraps wanneer dit brood niet kunt vinden
  • ½ komkommer in julienne reepjes gesneden
  • 1 wortel groot, in julienne reepjes gesneden
  • 1 rode ui in dunne ringetjes gesneden
  • 1 tl gedroogde chilivlokken

  • Pak 6 satéprikkers en laat deze weken in een bakje water. Of pak stalen prikkers wanneer je die hebt
  • Steek de barbecue in de fik, zodat je straks de gehakkebab kunt gaan grillen. Wanneer je de julienne gesneden komkommer en wortel feestelijk wilt laten krullen, leg je de reepjes een paar minuten in badje van ijswater.
  • Meng in een grote schaal de ui, ras el hanout, harissa, gesneden munt en koriander goed door het gehakt. Draai van het gehakt 18 kleine balletjes en rijg deze aan de satéprikkers. Drie per stokje is prima.
  • Roer de yoghurt en tahini door elkaar om een frisse saus voor bij je kebab te maken. Op smaak brengen met wat peper en zout
  • Grill de kebabballetjes op de barbecue in ongeveer 10 minuten gaar en leg na een minuut of vijf ook de citroenparten even op het grillrooster. Door de citroenen even te roosteren worden ze sappiger en krijgen ze ook meer smaak
  • Wanneer de balletjes gaar zijn, pak je een Arabisch platbrood en smeert hier een lepel van de yoghurtsaus op. Pak een stokje met ballen en leg deze in het midden op het platbrood.
  • Garneer de julienne groente en uienringetjes aan de zijkant van de gehaktballetjes en leg een kwart geroosterde citroen aan de andere kant. Sprenkel tenslotte wat chilivlokken over de gehakkebab en maak af met wat blaadjes munt en koriander. En hatseflats: daar is jouw zelf gemaakt gehakkebab.
  • Tip: wanneer je van nog pikanter houdt, rooster je ook wat Jalapeñopepers op de grill en serveer je dezebij de gehakkebab

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 482kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 24g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 11g | Cholesterol: 74mg | Natrium: 295mg | Kalium: 474mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1780IU | Vitamine C: 24mg | Calcium: 108mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.