Zelf runderragout maken
Zelf runderragout maken is heerlijk en niet ingewikkeld. Met dit eenvoudige recept kun je meteen zelf aan de gang!
Runderragout maken
Om je eigen runderragout te maken heb je niet veel nodig. Het is makkelijker dan je denkt en met dit lekkere recept kun je niet alleen een ragout van rund maken, maar de basis voor de meeste andere ragouts is eigenlijk hetzelfde. Verander dus de vleessoort en je veranderd je ragout.
Welke soort vlees voor runderragout
Je kunt ragout ook met allerlei andere soorten vlees maken, maar in veel gevallen is het toch het beste om poulet te gebruiken. En dan heb je weer verschil tussen varkenspoulet (nasivlees), kalfspoulet en lamspoulet. Iedere soort vlees heeft een eigen ideale bereidingstijd. Persoonlijk vind ik de ragout van de koe, runderragout dus (rundvleespoulet ofwel: soepvlees) nog steeds de lekkerste.
Maak eerst een roux
Wanneer je runderragout wilt maken, moet je eerst een roux maken. Dat klinkt duur maar is eigenlijk niet meer dan boter smelten en er dan bloem bij doen, zodat je een soort beslag krijgt.
En als je dan aan die roux wat melk (of room) en smaakmakers toevoegt heb je opeens ragout.
Runderpoulet is soms gesneden van de borst of schouder, maar vaak van de platte bil (bovenkant van de achterpoot) van de koe.
Dit stuk vlees bevat veel spierweefsel dat gebruikt is door het beestje en daarom leent dit vlees zich voornamelijk voor langzame en langere bereidingstijden.
Daarom mag je het vlees ook best wat langer laten garen in de bouillon dan dat ik in het recept aangeef. Het vlees wordt dan nog malser en geeft ook weer meer smaak af aan de bouillon.
En… het is ook nog eens een voordelig geprijsd stukje vlees.
Pasteitje erbij?
Je kunt de runderragout natuurlijk serveren in bladerdeegbakjes, maar het is ook heerlijk op een stevige boterham.
Heb jij ook een bakje poulet in de koelkast staan en wil je hier eens wat anders mee doen? Check dan vlees.nl voor nog meer inspirerende ideeën.
Check ook het recept voor champignonragout hier.
Zelf runderragout maken
Ingrediënten
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook fijn gesnipperd
- 300 gram soepvlees runderpoulet
- 500 ml runderbouillon
- 100 ml volle melk
- 100 ml rode wijn
- 1 tl nootmuskaat
- Peper en zout
- 1 handje bladpeterselie fijn gesneden
- 4 dikke plakken meergranenbrood
Hoe maak je runderragout
- Fruit in een koekenpan met wat olie de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Breng de bouillon met het soepvlees aan de kook en laat dit minimaal een half uur (wanneer je er de tijd voor hebt, liever een uur) zachtjes koken. Schep daarna het vlees uit de bouillon en laat vlees en bouillon op het aanrecht afkoelen.
- Pak een steelpan met een dikke bodem en smelt hierin de boter. Doe dan de bloem erbij en blijf dit op laag vuur roeren. De bloem moet namelijk gaar worden. Wanneer het erop lijkt dat er een deegbal in de pan verschijnt (dit is nu een roux), schenk je een flinke scheut melk erbij en roert dit door tot de melk door de bal is opgenomen.
- Giet de wijn en de rest van de melk bij de bouillon en schenk dan iedere keer een scheut in het pannetje. Schenk de volgende scheut er pas bij wanneer het vocht helemaal door het deeg is opgenomen. Herhaal dit tot je een dikke romige saus hebt.
- Snij het vlees in kleine stukjes en doe dit samen met de nootmuskaat bij de ragout. Breng op smaak met zout en peper en maak je ragout af door de fijn gesneden peterselie er doorheen te roeren.
- Rooster een paar plakken stoer brood en giet hierop een flinke lepel ragout. Dat wordt weer onbehoorlijk smakken en genieten!
- Ga met dit recept ook zeker lekker los met het toevoegen van jouw favoriete kruiden en specerijen. Wanneer je ragout eenmaal gelukt is, is de sky the limit.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl
Ik respecteer Simone haar keuze om alleen nog maar vegetarisch te eten! En van een ieder natuurlijk !
Maar ik zelf ben toch wel een liefhebber van een stukje vlees zo af en toe, hoeft echt niet iedere dag.
Waarbij ik wel vind dat dat beest een diervriendelijk goed leven heeft gehad!
In zoverre je dat kan checken, dat maakt het wel een beetje lastig!!
Maar goed, dit is ook weer zo’n soort recept wat erg zou missen als ik totaal vegetarisch zou gaan.
Ik schrijf hem zeker bij op m’n lijstje. bedankt maar weer Tom.
Gewoon lekker smikkelen, Ronaldo. 😉
Ik ben dol op ragout. Met of zonder koe. En dan met rijst en doperwten + wortel uit glas. Ultiem studenten en comfortfood voor mij!
Snap precies wat je bedoelt. Lekker hoor!!