De allereerste keer dat ik chicken and waffles at was in Curaçao. Ik zag het op de menu kaart staan en vond het zo’n idiote combinatie dat ik het wel moest bestellen.

chicken and waffles

Chicken and waffles

Het idee om kip en wafels te combineren komt natuurlijk niet uit Curaçao vandaan. De oorsprong van dit enigszins aparte gerecht ligt in Amerika. Inmiddels kun je het door de hele US verspreid wel vinden maar het is ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten bij de Pensylvania Dutch. Wij waren daar in 2015 (tjee, wat vliegt die tijd ook voorbij) en hebben het daar stom genoeg niet gegeten. Er was nog zoveel anders om te proberen!

De exacte herkomst van het recept wordt overigens bestreden. De een zegt dit en de ander zegt dat. Het is natuurlijk ook lastig om na te gaan waar een recept ooit voor het eerst bedacht is. Ja tegenwoordig is dat eenvoudiger maar vroeger lag dat toch iets anders.

Chicken and waffles

Vreemd maar wel lekker

Van oorsprong wordt de chicken and waffles vaak geserveerd met maple syrup. Soms wordt er nog krokant uitgebakken bacon bij geserveerd en de Amerikanen kennende zullen er vast nog wel meer gekke combi’s zijn bedacht. Hoe gek dit gerecht ook klinkt; het is verrassend lekker en zeker in de versie die Eva en ik bedachten. We maakten er een frisse dressing bij en de kip werd door een honing sausje gehaald waardoor het echt een heel lekker gerecht werd. Door de wafels deden we wat verse kruiden en voila. Chicken and waffles a la Eva en Simone!

Chicken and waffles

Om de kip te maken gebruik je kipdijfilet. Dat is het lekkerste. Snij de stukken kip niet te klein. Een kipdij in ongeveer 3 stukken is prima. Wordt het te klein dan is het lastig frituren en zo klein is niet nodig.

Klein detail; tijdens het maken was Eva de kip aan het marineren en in haar enthousiasme kieperde ze alles in de bak met marinade. Ook de bloem en de panko. Maar gek genoeg maakte dat voor het eindresultaat eigenlijk niks uit. Dus wil je niet ingewikkeld doen; probeer dat ook eens. Haha… Maar voor een echt krokant korstje is het handiger om de kip na het marineren te paneren.

Check ook deze recepten

chicken and waffles

Chicken and waffles

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht, Snack
KeukenAmerikaanse

Dit recept maakt ongeveer 10-12 wafels
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

Voor de wafels:

  • 225 gr bloem
  • 35 gr maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 175 ml karnemelk
  • 200 ml spa rood
  • 60 ml plantaardige olie
  • 2 eieren gesplitst
  • 1 el bieslook gehakt
  • 1 el peterselie gehakt

Voor de kip:

  • 800 gr kipdijfilet in stukken
  • 200 ml karnemelk
  • 1 el worchestersaus
  • 1 el sambal oelek
  • 100 gr bloem
  • 50 gr panko
  • 1/2 tl  baking soda
  • 2 eieren
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl peper en zout
  • olie om in te frituren

Dressing

  • 3 el kwark
  • 2 el mayo
  • 1 el bieslook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 citroen rasp en beetje sap (ongeveer 1 tl)

Honingsaus

  • 75 gr honing
  • 50 gr water
  • 1 tl azijn
  • 1 tl ketchup
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 el maizena
  • 1/4 tl zout

Voor de wafels:

  • Doe de bloem, bakpoeder, zout en de maizena bij elkaar in een kom en mix even goed.
  • Doe karnemelk, spa rood, olie en de eidooiers erbij en klop het geheel tot het glad is.
  • Van de eiwitten klop je stevig schuim en schep dit er luchtig doorheen. Hak de kruiden grof en schep dit door je beslag heen
  • Bak de wafels volgens de aanwijzingen van jouw wafel apparaat tot goudbruin en gaar.

Voor de kip:

  • Maak de marinade door de karnemelk, worcestersaus en de sambal in een diepe kom te mengen. Marineer hier de kipdijstukken in voor een uur of twee. Dek de kom af met folie en zet in de koeling.
  • Als de marinade goed ingetrokken is verwarm je de olie in een pan tot 160°C. Terwijl de olie warm wordt, kun je de kip gaan paneren.
  • Om de kip te paneren zet je drie diepe borden neer. In het eerste bord doe je de bloem, in de tweede de losgeklopte eieren en in de laatste meng je de panko met de peper en het paprikapoeder. Tenslotte zet je nog een vierde plat bord neer waarop je de gepaneerde kip kunt neerleggen.
  • Haal de kip door de bloem, dan door het geklopte ei en tenslotte door de panko. Leg ze daarna op het platte bord.
  • Frituur de kipstukken in batches van 3 of 4 stuks in een minuut of 5 gaar en laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier.
  • Maak de honingsaus door in een kleine steelpan de ingredienten voor de honingsaus te mengen. Breng aan de kook en laat even indikken tot een sticky glazuur. Haal de gebakken kip door de honingsaus.
  • De dressing maak je door de kwark, mayonaise, citroen, paprika, bieslook en zout te mengen. Serveer de kip op de wafels met de dressing ernaast.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.