De dude maakte dit keer een wel heel verrassende versie van de crème brûlée. Met oreo koekjes. Ontzettend lekker en verslavend eenvoudig. De oreo crème brûlée dus.

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

Oreo creme brulee

Creme brulee vind ik echt een van de allerlekkerste recepten die er zijn. Het is makkelijk om te maken (zolang je maar zorgt dat de eieren niet gaan koken) en zo ontzettend lekker. Toen Tom ooit als onderdeel van dudefood dinsdag besloot om een oreo crème brûlée te maken leek me dat ook meteen een ontzettend lekker idee.

De smaken smelten een beetje door de room heen waardoor je een beetje een chocolade versie krijgt van de klassieke crème brûlée. En iedereen die het tot nu toe heeft gegeten is super enthousiast.

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

Cookies en cream

Het is misschien wel een beetje te vergelijken met cookies & cream. Dat is ook een klassieke combinatie. De koekjes blijven niet meteen heel krokant maar geven toch wat meer bite aan de oreo crème brûlée. En maken dat het nog lekkerder is dan het origineel.

Overigens ging ik er al altijd van uit dat de crème brûlée afkomstig is uit Frankrijk. Dat heeft niks met mijn culinaire kennis (of gebrek daaraan) te maken, maar wel alles met de naam. Die toch vrij Frans klinkt.

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

Oorsprong van de creme brulee

Maar het blijkt dat de oorsprong helemaal niet zo duidelijk is. Met wel meer recepten is dat het geval overigens. En deze oreo crème brûlée is natuurlijk al helemaal niet oorspronkelijk. Maar wel enorm lekker. Ik kon er in ieder geval niet goed vanaf blijven en Tom heeft sinds die tijd voor zo ongeveer elke gelegenheid waar hij moest koken een oreo crème brûlée op tafel gezet.

Je bent dus gewaarschuwd nu je weet hoe verslavend lekker het is. Het recept hieronder is voor ongeveer 4 tot 6 personen. Het totale aantal is een beetje afhankelijk van hoe groot je bakjes zijn. Ik zou adviseren om ze niet te groot te maken, want het is ook nog eens flink machtig. Dus dat is goed om te weten.

20170219-_W6A7261
Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

crème brulee van oreo cookies

Nog geen review
GangDessert
KeukenFranse keuken

Het traditionele nagerecht met gebrande suiker, maar dan wel met een choco twist omdat je Oreo koekjes gebruikt. Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van het formaat van de bakjes die je gebruikt
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

4 porties

Materiaal

  • 4-6 ramekins

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 8 Oreo koekjes de standaard choco koekjes met vanille vulling
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eidooiers
  • 100 gr kristalsuiker

  • Verwarm de oven voor op 150° Haal de koekjes uit elkaar en schraap met een ontbijtmesje de vanille vulling van de koekjes. Bewaar de vulling in een bakje en doe de losse koekjes in een lunch- of diepvrieszakje. Verkruimel de koekjes in het zakje tot ze helemaal fijn zijn.
  • Giet de slagroom in een steelpan en verwarm de slagroom op medium hoog vuur. Gooi de vanille koekjesvulling erbij en roer met een garde tot de vulling opgelost is. Laat de room net niet aan de kook komen. Giet dan het vanille extract erbij, roer nog even goed door en haal dan de pan van het vuur.
  • Doe de eidooiers in een kom en giet hier de helft van de suiker bij (50 gram dus) en klop dit met een garde even goed door elkaar. Giet dan in kleine beetjes de vanilleroom bij het eigeel. Blijf goed kloppen om te voorkomen dat het ei gaat koken. Wanneer de room is opgenomen in het eimengsel, giet je een volgende portie erbij. Net zolang totdat het op is. Je hebt nu je crème mengsel voor de brûlée gemaakt.
  • Zet 4 tot 6 ovenvaste schaaltjes (ramekins) in een diep bakblik en vul de schaaltjes tot vlak onder de rand met de crème en schep in ieder schaaltje 1 eetlepel van het koekkruim. Giet water in het bakblik om de schaaltjes heen (zodat de schaaltjes gelijkmatig verhit worden) en zet het blik 45 minuten in de oven
  • Haal de schaaltjes na 3 kwartier uit de oven en laat ze dan nog een uur of twee opstijven in de koelkast.
  • Voordat je de crème brûlée gaat uitserveren, schep je 1 tot 2 theelepels kristalsuiker op de crème (eventjes rondom kloppen, zodat de suiker gelijkmatig verdeeld wordt) en karameliseer  de suiker met een brander of door ze even kort onder de grill in de oven te zetten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 679kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 7g | Vet: 53g | Verzadigd vet: 31g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 1g | Cholesterol: 287mg | Natrium: 134mg | Kalium: 192mg | Vezels: 1g | Suiker: 39g | Vitamine A: 2033IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 105mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer oreo lekkersBewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.