Dit heerlijke en makkelijke recept voor murtabak is in wezen een gevuld deeg uit Zuidoost-Azië, hoewel het meer oorsprongen en verschillende variaties lijkt te hebben.

Murtabak | simoneskitchen.nl

Murtabak recept

Ik kwam dit recept voor murtabak tegen op Masterchef Australia waar een van de deelnemers het maakte. Kort daarna reisden we naar Sumatra waar we dit bij een straatstalletje hebben gegeten. Onnodig om te zeggen dat ik dit moest maken zodra ik thuiskwam! Het is echter niet exclusief voor Zuidoost-Azië, want blijkbaar wordt het ook gemaakt in Saoedi-Arabië en andere landen. Elke versie van deze gevulde pannenkoek heeft misschien een net iets andere naam, maar het is een populair streetfood en met goede rede want dit is zo lekker!

Het deeg maken

Voor dit recept heb ik het deeg zelf gemaakt. Als je er niet zo van houdt om tijd te besteden aan het perfectioneren van het deeg, kun je misschien beter kiezen voor fillodeeg. Een stuk sneller, maar niet helemaal hetzelfde. Voor dit recept heb je een zacht deeg nodig en fillo breekt nog wel eens als je het gaat vouwen, maar het zou een alternatief kunnen zijn.

Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de boter) bij elkaar in een kom en kneed ze tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een uur op een warme plek.

Murtabak | simoneskitchen.nl

De vulling maken

Voor de vulling heb ik pittig gehakt gebruikt, maar je kunt variëren met wat je zelf lekker vindt. Je kunt ook vleesvervangers gebruiken. Neem een grote koekenpan met een beetje olie en bak de uien en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de currypasta, de rode chili en het gehakt toe.

Meng het geheel en voeg op het laatst de gehakte munt en koriander toe. De rode chilipeper kun je eventueel vervangen door chilipoeder. Hetzelfde geldt voor de currypasta, waarvoor je currypoeder kunt gebruiken. Laat de vulling afkoelen en voeg zodra het koud genoeg is de losgeklopte eieren toe. Roer door en zet apart. Zodra de vulling klaar is, ga je verder met het deeg.

Murtabak | simoneskitchen.nl

Deeg uitrollen voor de murtabak

Na een uur pak je het deeg en kneed je het nog even door. Het moet zacht zijn en niet te plakkerig. Als het te moeilijk te hanteren is, kun je wat extra bloem toevoegen om het makkelijker te maken. Verdeel het deeg nu in vier bolletjes. Voeg een beetje boter toe aan elk balletje en wikkel het balletje om de boter. Rol nu met een deegroller elk balletje uit tot het heel dun is. Dek elke deeglap af terwijl je de volgende uitrolt om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt.

murtabak | simoneskitchen.nl

De murtabak in elkaar zetten

Nu is het tijd om de murtabak in elkaar te zetten. Verhit ghee of olijfolie in een grote koekenpan (hij moet groot genoeg zijn voor de hele deeglap) en leg een van de deeglappen erin als een gewone pannenkoek. Na ongeveer een minuut in de pan schep je ongeveer een kwart van de vleesvulling bovenop de pannenkoek. Vouw de rest van het deeg over de vulling waardoor je een vierkant pakketje krijgt. Met twee spatels druk je het voorzichtig een beetje plat. Bak elke kant van de murtabak ongeveer 2 minuten voordat je hem omdraait en elke kant goudbruin bakt.

Als je geen pan hebt die groot genoeg is voor de hele deeglap, kun je de murtabakvulling ook al toevoegen terwijl deze op het aanrecht staat. Vouw het tot een netjes vierkant en bak het op die manier. Dat werkt ook. Herhaal het proces voor de overige murtabakken.

Deze gevulde crêpe (want dat is het eigenlijk) is een populaire snack en dat is niet voor niets, want hij is superlekker en echt niet al te ingewikkeld om te maken. Voor een makkelijkere versie kun je zelfs gewone crêpes gebruiken, hoewel ik vond dat het de moeite waard is om het deeg te maken!

Voor meer Aziatische recepten check je de link.

Murtabak | simoneskitchen.nl

Hartige Murtabak met rundergehakt

5 van 1 stem
GangSnack
KeukenAziatisch

Een hartige Aziatische snack van gevuld deeg met een pittige vulling met gehakt en curry pasta.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
rusttijd1 uur
totaal 1 uur 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 400 g bloem
  • 1 dl melk
  • 1 dl water
  • 1 ei losgeklopt
  • 1/2 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 4 klontjes boter

Voor de vulling

  • olie of ghee voor het bakken
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 el gember geraspt
  • 1 rode peper zaadjes en zaadlijsten verwijderd, gesnipperd
  • 2 el rode curry pasta
  • 2 el koriander fijngehakt
  • 2 el munt fijngehakt
  • 250 gr rundergehakt
  • zout en peper
  • 4 eieren losgeklopt

Maken van het deeg

  • Houdt van alle ingrediënten voor het deeg alleen de boter even apart en meng de rest tot een soepel deeg. Deeg in plastic verpakken en minimaal 1 uur wegzetten op een warme plek.
  • Ga ondertussen aan de slag met het voorbereiden van de vulling (zie verderop). Na een uur even kijken hoe het met het deeg is en als het mooi elastisch is, verdelen in 4 porties. Als het deeg nog wat plakkerig is, kneed je nog meer bloem door het deeg tot het alsnog goed is.
  • Doe bij elke portie een beetje boter en maak er een deegballetje van. Deze deegballetjes op een ingevette steen of aanrechtblad uitrollen tot flinterdunne plakjes deeg. Het is handig om dit uitrollen van tevoren te doen, zodat je de murtabaks achter elkaar kunt afbakken. Als je alle deegballetjes vooraf uitrolt kun je ze op elkaar leggen met een stuk aluminiumfolie ertussen.

Maken van de vulling

  • Terwijl het deeg ligt te rusten verhit je een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan en ga je de vulling alvast maken. Ui, knoflook, peper en gember fruiten tot ze glazig zijn en dan de currypasta en het gehakt erbij doen.
  • Met een houten spatel of een vork de gehakt lekker rul en fijn bakken tot alles mooi bruin gebakken is. Eventueel zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Verhit de olie en fruit de ui- en knoflooksnippers glazig. Op het laatst de gehakte munt en eventueel koriander toevoegen en maximaal een minuutje laten meebakken. Hierna de vleesvulling helemaal laten afkoelen. Wanneer de vulling is afgekoeld de losgeklopte eieren erbij gieten en even doorroeren.

In elkaar zetten

  • Goede, grote koekenpan verhitten met een scheut olie of flinke lepel ghee en in de hete pan een vel deeg als een soort pannenkoek neerleggen. Als het deeg ongeveer een minuutje in de pan heeft liggen pruttelen, schep je een kwart van de vleesvulling op het midden van het deeg en vouw je direct de vier zijkanten over de vulling in het midden heen. Je krijgt hierdoor een vierkant pakketje. Pak twee spatels en druk met eerste spatel het deegpakketje voorzichtig een klein beetje plat.
  • Wanneer het om de een of andere reden niet lukt om er een vierkant pakketje van te maken, schep je de vulling in de lengte van de pannenkoek en vouw je hem dicht als een soort van grote loempia. Dat werkt ook.
  • Laat het pakketje een minuutje of twee bakken tot de onderkant mooi krokant en goudbruin is en dan met twee spatels het pakketje omdraaien en ook de andere kant bruin en crispy bakken. Murtabak uit de pan halen en met een groot mes in gelijke vierkante en hapklare stukjes snijden. Maak van de overige deegballetjes en vulling op dezelfde manier de murtabaks.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 656kcal | Koolhydraten: 84g | Eiwit: 30g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 254mg | Natrium: 433mg | Kalium: 491mg | Vezels: 4g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1699IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 115mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.