Simone's Kitchen

Dudefood Dinsdag: Murtabak

Murtabak | simoneskitchen.nl

Ik ga jullie een geheimpje verklappen; er is vooruit gewerkt in de DudeFood Keuken.
De afgelopen vier weken is deze dude namelijk in Indonesië geweest. Achtentwintig dagen lang heb ik genoten van zon, zee, prachtige cultuur en natuurlijk ook heerlijke gerechten.
En toch, kwam er iedere dinsdag trouw een DudeFood artikel voorbij schuiven, alsof Tom  ook die dinsdagen weer gewoon zijn mannending in de keuken deed.
‘Hoe kan dat nou?’, vragen jullie je natuurlijk af.
Nou, dat komt dus omdat er vooruit is gewerkt. Niet omdat ik iemand wilde neppen of zo.

Murtabak | simoneskitchen.nl
Nee, nee. Natuurlijk heb ik dit gedaan omdat inmiddels al die schares van trouwe DudeFood Dinsdag Fanatics niet teleurgesteld mochten worden.
Daarom gewoon iedere week een artikel om te voorkomen dat de halve wereld de hele dinsdag lang iedere vijf seconden vergeefs op de refresh knop zit te drukken.
Wachtend tot er een nieuw mannenartikel in Simone’s Kitchen online zou komen.

Murtabak | simoneskitchen.nl
Over ‘refreshen’ gesproken: in Indonesië heb ik ook weer een paar verfrissende ideeën opgedaan voor stoere, mannelijke gerechten, die ik de komende tijd met jullie wil delen in de DudeFood Keuken.
Vandaag wil ik met jullie een stoere, pittige en hartige snack maken; de murtabak.
Deze gevulde deegenvelop wordt ook wel martabak of murtabach genoemd, maar dat heeft met nuances te maken, geloof ik.
En, voor genuanceerde zaken is er op de DudeFood Dinsdag nu eenmaal wat minder plek, dus wij zeggen gewoon murtabak.

murtabak | simoneskitchen.nl
In Indonesië heb je van deze snack een hartige en een zoete variant, maar ik heb natuurlijk gekozen voor de stoerste variant, de hartige dus.
Ik heb gezien hoe ze deze lekkere snack maakten in kleine stalletjes langs de weg op Sumatra en met dit recept, krijg je nu ook een klein beetje Indonesië bij jou in de keuken.
Machtig lekker en lekker machtig, maar zeker iets waar je de show mee kunt stelen, wanneer je vrienden een wedstrijd komen kijken of een avondje komen kaarten.
Gewoon een heerlijk recht toe, recht aan calorierijk gerecht, dus smikkelen maar.
Wanneer je jezelf voor de gek wilt houden, hou je later gewoon wat meer je buik in als je op de weegschaal gaat staan, toch?

Hartige Murtabak met rundergehakt

Een hartige Aziatische snack van gevuld deeg

Servings: 4 personen
Ingredienten
  • voor het deeg:
  • 400 g bloem 1 dl melk 1 dl water 1 losgeklopt ei ½ theelepel suiker ½ theelepel zout 4 kleine klontjes boter
  • voor de vulling:
  • 1 grote ui fijn gesnipperd 4 tenen fijngehakte of geperste knoflook 1 el fijngehakte gember 1 rode peper fijn gesneden (zaden en zaadlijsten verwijderen) 2 el rode curry pasta 2 el fijngehakte koriander (dit weglaten als je niet van koriander houdt) 2 el fijngehakte munt 250 g rundergehakt zout peper 4 los geklopte eieren
  • olie of ghee voor het bakken
Instructies
  1. Het maken van het deeg: Houdt van alle ingrediënten voor het deeg alleen de boter even apart en meng de rest tot een soepel deeg. Deeg in plastic verpakken en minimaal 1 uur wegzetten op een warme plek. Ga ondertussen aan de slag met het voorbereiden van de vulling (zie verderop). Na een uur even kijken hoe het met het deeg is en als het mooi elastisch is, verdelen in 4 porties. Als het deeg nog wat plakkerig is, kneed je nog meer bloem door het deeg tot het alsnog goed is. (En als je er echt niets van terecht brengt, vraag je gewoon of de Misses het deeg wil corrigeren. Heb ik ook gedaan en ik had volgens mij al een keer eerder gezegd dat dudes en deeg maken niet altijd de perfecte combi is, toch?) Doe bij elke portie een beetje boter en maak er een deegballetje van. Deze deegballetjes op een ingevette steen of aanrechtblad uitrollen tot flinterdunne plakjes deeg. Het is handig om dit uitrollen van tevoren te doen, zodat je de murtabaks achter elkaar kunt afbakken. Als je alle deegballetjes vooraf uitrolt kun je ze op elkaar leggen met een stuk aluminiumfolie ertussen.
  2. De vulling: Terwijl het deeg ligt te rusten verhit je een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan en ga je de vulling alvast maken. Ui, knoflook, peper en gember fruiten tot ze glazig zijn en dan de currypasta en het gehakt erbij doen. Met een houten spatel of een vork de gehakt lekker rul en fijn bakken tot alles mooi bruin gebakken is. Eventueel zout en peper naar smaak toevoegen. Verhit de olie en fruit de ui- en knoflooksnippers glazig. Op het laatst de gehakte munt en eventueel koriander toevoegen en maximaal een minuutje laten meebakken. Hierna de vleesvulling helemaal laten afkoelen. Wanneer de vulling is afgekoeld de losgeklopte eieren erbij gieten en even doorroeren.
  3. De Murtabaks afmaken: Goede, grote koekenpan verhitten met een scheut olie of flinke lepel ghee en in de hete pan een vel deeg als een soort pannenkoek neerleggen. Als het deeg ongeveer een minuutje in de pan heeft liggen pruttelen, schep je een kwart van de vleesvulling op het midden van het deeg en vouw je direct de vier zijkanten over de vulling in het midden heen. Je krijgt hierdoor een vierkant pakketje. Pak twee spatels en druk met eerste spatel het deegpakketje voorzichtig een klein beetje plat. Wanneer het om de een of andere reden niet lukt om er een vierkant pakketje van te maken, schep je de vulling in de lengte van de pannenkoek en vouw je hem dicht als een soort van grote loempia. Mag ook, hoor. Laat het pakketje een minuutje of twee bakken tot de onderkant mooi krokant en goudbruin is en dan met twee spatels het pakketje omdraaien en ook de andere kant bruin en crispy bakken. Murtabak uit de pan halen en met een groot mes in gelijke vierkante en hapklare stukjes snijden. Maak van de overige deegballetjes en vulling op dezelfde manier de murtabaks.
  4. Deze gevulde lekkernij is extra lekker wanneer je die met chili saus of een mooie chutney serveert; een chutney uit Simone’s Kitchen bijvoorbeeld.

7 comments

  1. Deeg is een van mijn favoriete dingen in de keuken! Deze kende ik nog niet. Leuk!

  2. Gaaf! Ik kende dit gerecht niet, maar het lijkt me wel heel erg lekker.

  3. Mmmm dit ziet er heerlijk uit 🙂

  4. Pingback: De veelzijdigheid van Sumatra | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos