Dudefood dinsdag : Gehaktbrood (cha cha Meatloaf)
Dinsdag 18 november. Een mooie dag, want het is vandaag mijn verjaardag én… ook nog DudeFood dinsdag!
Wie jarig is deelt uit. En wie jarig is krijgt kadootjes.
Over kadootjes gesproken: vorige week kreeg ik nog een behoorlijk kadootje in de vorm van een opmerking op mijn kipsaté.
Deze dude kreeg gewoon even onder uit de kan, omdat ik gesuggereerd had dat ik het te koud vond om buiten te BBQ’en.
Tja, en als je dan toch gestriemd wordt, dan gaat het ook gelijk goed, want ik kreeg ook nog eens te horen dat mijn kipsaté zeker niet in de categorie DudeFood valt?
Nou, deze kipsaté, was anders wel van jonge haan gemaakt, hoor.
Maar goed, op je verjaardag deel je uit. Veel en rijk en rock en roll! En als ik zeg: rock en roll en eten, dan zeg ik: Meatloaf. En Meatloaf is ook een man. Heel veel man, zelfs!
Zelfs nu swingt de jeugd nog mee op Paradise by the Dashboard Light en kan eigenlijk niemand stil blijven zitten bij die Evergreen uit 1977.
Meatloaf of ook wel gehaktbrood, is ook nog eens een favoriet DudeFood gerecht van me en op mijn verjaardag wil ik dat met jullie delen.
Ok, dit gerecht is net als de rockartiest, stevig machtig en zelfs een klein beetje vet. Dus niet voor het type mens dat continue met vetvrije diëten aan de gang is.
Je kent die mensen wel: die zijn zo enorm met vetvrij dieet bezig, dat ze niet eens meer vetgedrukte teksten lezen.
Die mensen moeten ook deze week de DudeFood dinsdag maar weer overslaan.
Wat dit gehaktbrood anders en nog lekkerder maakt dan al die anderen, is de toevoeging van chipotle pepers en chocola voor dat Mexicaanse tintje.
Een typisch Amerikaans gerecht met die chocola en chipotle is een beetje als Meatloaf die de cha cha danst; beetje vreemd en toch lekker!
En wat was dan dat kadootje dat ik kreeg? De misses en Dudette Charlotte hebben dit recept samen ter hand genomen en vanaf scratch voor mij gemaakt.
Over verwennen en je jarig voelen gesproken. Ik hoefde alleen nog maar aan te schuiven en mijn zelf bedachte favoriete recept op te eten.
Ik denk dat ik volgende week de Misses maar eens in het zonnetje moet zetten, maar vandaag is het lekker mijn dag.
En, voor iedereen die mijn kipsaté niet Dudewaardig genoeg vond: maak dit gehaktbrood eens een keer en eet hem helemaal op. Als je dan nog pap kunt zeggen, geef ik ruiterlijk toe dat mijn recepten voor en door sissy’s zijn 😉
Gehaktbrood met chipotle en chocola (Cha Cha Meatloaf)
Ingrediënten
- 24 plakken pancetta
- 3 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 70 gr panko
- 60 ml melk
- 2 eieren
- 4 chipotle pepers in adobo saus fijn gehakt plus 1-2 tl van de adobo saus als je van extra pittig houd
- 800 gr gehakt half om half
- 50 gr pure chocola
- 1 tl cayenne peper
- 1 el dijon mosterd
- 2 el verse tijm gehakt
- 80 gram pancetta in stukjes
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Snij de ui fijn en snij de knoflook ook fijn of doe in de knoflook pers. Doe de panko samen met de 60 ml melk in een kom en laat dit ongeveer 5 minuten weken en al het vocht opzuigen.
- Bak de ui en de knoflook tot deze glazig zijn. Voeg hier de chocola in stukjes en de gehakte chipotle pepers aan toe laat afkoelen.
- Doe het gehakt in een kom met de afgekoelde ui en chipotle mengsel, de verse tijm, de cayenne peper, de dijon mosterd, de panko, de eieren, de gehakte pancetta en kneed alles goed door. Vergeet niet er flink zout en peper door te doen. Mocht je twijfelen of het kruidig genoeg is bak dan een mini stukje in een koekenpan en proef. Meer zout nodig? Je kunt het dan nog corrigeren.
- Neem een cakeblik van 25 cm lang en leg hier overlappen de plakjes pancetta in. Doe vervolgens het gehakt mengsel erin en druk dit met een lepel goed aan. Hoe steviger het is des te beter blijft het brood straks bij elkaar. Leg de plakjes ook aan de bovenkant eroverheen, druk het geheel goed aan en schuif de oven in (zet op een bakblik want er komt aardig wat vet uit)
- Laat 45 minuten in de oven staan, haal het er dan uit en laat het vijf minuten staan voor je het omkeert op het bakblik en weer in de oven schuift zodat de bovenkant ook bruin kan kleuren. Dit duurt ongeveer 15 minuten extra. Let bij het omkeren op want er komt veel vocht uit het blik lopen. Verstandig om het overtollige vocht/vet eerst even af te gieten voor je hem omdraaid.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gefeliciteerd! En ik weet wat ik voor mijn dude ga maken op zijn verjaardag. Bedankt voor het recept!
Tenzij jouw dude volgende week jarig is, zeg ik: dit gerecht hoef je niet speciaal te laten wachten tot zijn verjaardag, hoor. Dit is ook een ideaal gerecht om te maken in een periode van vallende blaadjes of midden in de aardappelmoeheidsvakantie of zo… 😉
Happy Birthday Dude!!
Vandaag houd ik me in, beloofd! Jouw feestje en jouw Dude Day, durf daar niet meer aan te komen 😉 Daarbij lijkt deze meatloaf me meer dan geschikt voor de dudes die van vlees houden, veel vlees. Net zoals die vent van mij. En op de achtergrond zetten we dan die heerlijke brullende plaat op en blèren we mee met Paradise by the Dashboard light. Mijn zus en haar Franse man deden er nog hun huwelijksdans op met een Franse ronde brioche van 1 m doorsnee … niets dan goede herinneringen dus.
Geniet van je dag!
Dank je wel! Volgnde weer iets onDudes. Beloofd
Hieperdepiep. hoeraa! Gefeliciteerd! En een super mannelijk gehaktbrood hoor! Ziet er lekker uit! 🙂
Dank je. Hij smaakt ook lekker, garandeer ik je.
Gefeliciteerd met Tom! Ziet er heerlijk uit! Denk dat ‘mijn dude’ hier ook van smult.
Tom zegt: dank je wel
Tom, gefeliciteerd met je verjaardag! Ik heb een man thuis die jouw gehaktbrood zeker gaat waarderen. Jammer dat hij net jarig is geweest 😉
Deze meatloaf mag hij op alle dagen in het jaar voor je maken, hoor
Ik wil ook wel in dat zonnetje hoor!!!
Dit weer is mij te koud!
Jij komt ook snel weer aan de beurt, hoor.
Bedankt voor het meekoken, Dudette!
Ja allemaal heel leuk hoor Tom, maarre…. ik denk dat Charlotte en ik toch een kleine correctie moeten doen wegens dat ‘recept van mij’… Ik zeg volledig en geheel bedacht en gemaakt door de dudettes! 🙂 Kusje!
hahahahaah “gemaakt van haan!”
Daar moest ik keihard om lachen op de vroege ochtend!
En van harte gefeliciteerd Tom! Een dikke kus van mij!
Hehe, da’s toch lekker wakker worden?