Simone's Kitchen

Dude Food dinsdag: Cajun Rijstschotel of Jambalaya Dude style

Jambalaya dude style | simoneskitchen.nl

Ik ben gek op de Cajun keuken. Die heerlijke smeltkroes van van kruiden, pittige smaken en pure, eerlijke ingrediënten is iets waar geen enkele Dude weerstand aan kan bieden.
Het heeft ook wel iets mannelijks om al die ingrediënten bij elkaar in de pan te gooien en er dan met de juiste kruiden en specerijen voor te zorgen dat zo’n mengelmoes van groenten en vlees opeens geweldig gaat smaken.
Wanneer ik zo’n Cajun stijl gerecht maak (en, ja hoor, die ga ik zo dadelijk natuurlijk ook maken…), dan heb ik ook een beetje het gevoel dat ik zelf ben geëmigreerd naar de moerassige gebieden van Amerika en daar boven een open vuur mijn maal aan het bereiden ben.Jambalaya dudefood style | simoneskitchen.nlDan sta ik in mijn keuken en waan mij in zo’n warm en dampig klimaat, waar ik gehurkt in een gietijzeren pot zit te roeren. De mooiste geuren uit die ketel verdringen de lucht van bedorven bladeren en houden zelfs de muggen op afstand. En hoewel ik voor bijna niets bang ben, heb ik dan toch twee keer vrees. De eerste en belangrijkste is dat mijn gerecht niet kruidig genoeg is en mijn tweede angst is dat die heerlijke aroma’s ook worden opgemerkt door de alligators die rond mij in het modderbruine water op de loer liggen.
Stel je toch voor dat die grote veelvraten dan denken dat ik speciaal voor hen zo’n lekker Cajun maaltje aan het maken ben?
En dat ze dan plots beseffen: “Joh, dat hapje in die ketel ruikt lekker, maar die Dude die daar in die pot roert… Hmm, ik heb al een tijdje niet een mals hapje Dude mogen verslinden.”
Likkebaardend komen de grote groene gevaren dichterbij, terwijl ik nog steeds niets in de gaten heb.
Langzaam besluipen de Kroko’s mij van alle kanten en ik roer maar nietsvermoedend in de pot. Ik heb alleen maar oog voor de juiste kruiden die toegevoegd moeten worden aan mijn rijst met kip.
En dan opeens hoor ik: ‘Screech, scroing.’ Wat was dat?

Jambalaya dudefood style | simoneskitchen.nl
Toch geen krokodil??? De kou slaat om mijn hart.
Vanuit de verte hoor ik: “Wat doe jij daar nu op je hurken in de keuken?”
Ik kijk om en de moerassen van New Orleans maken weer plaats voor mijn vertrouwde keuken.
Achter mij zit de Misses in haar rolstoel en komt poolshoogte nemen van wat ik aan het uitspoken ben in de keuken.
“Ach, ik dacht ik maak een jambalaya, maar dan in Dude stijl. Je weet wel zo’n gerecht waar de alligators op af komen.”
Wanneer de Misses dan begint te lachen, weet je nooit of ze je uitlacht of toelacht.
“Maak jij nou maar wat lekkers met die rijst en dan gewoon zonder alligators en zo.”
De Misses draait haar rolstoel en rijdt de woonkamer weer in: ‘Screech, scroing.’
“En als je straks klaar bent, kijk dan even naar die wielen. Er loopt volgens mij wat aan of zo.”

Ach, als Dude moet je gewoon waarderen dat je die stoere gerechten ook lekker in je eigen keuken kunt maken.
Zonder dat je direct de Crocodile Dundee hoeft uit te hangen. Soms is dat al stoer genoeg.

Ik breng nog snel even mijn jambalaya op smaak en ga dan even naar de stoel van de Misses kijken.
Stoer zat voor deze week, zo’n dampend bord met pittige rijst.

Dat mooie bord en die fijne zwarte lepel zijn beiden van Bitossi Home. Verkrijgbaar oa bij Leeff.com

Jambalaya dudefood style | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Cajun rijst met pittige kip

Een pittig rijstgerecht met kip en zelf gemaakte Cajun kruiden
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilet in grove stukken
  • 1 ui gehakt
  • 2 stukken bleekselderij in stukjes
  • 2 tl gerookt paprikapoeder piment
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen chili poeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 rode paprika’s in stukjes
  • 1 l kippenbouillon
  • 150 gr chorizo in stukjes
  • 3 lente uitjes in dunne ringetjes gesneden
  • 5 takjes peterselie grof gehakt
  • 200 gr zwarte bonen
  • 150 gr basmati rijst
  • 1 tl grof gemalen zwarte peper
  • 1 tl grof zeezout

Instructies

  • Verhit wat olie in een brede pan of wok en bak de kip met het zeezout, de zwarte peper en 1 tl van het paprikapoeder in een paar minuten bruin. Haal uit de pan en zet apart.
  • Strooi de rijst in een koekenpan en giet hier kippenbouillon bij tot de rijst ongeveer een centimeter onder het vocht staat. Breng aan de kook en laat het vocht dan op laag vuur verdampen (je ziet dan de putjes in de rijst vallen). Schep de rijst om en schenk er dan weer bouillon bij tot het net onder staat. Herhaal dit tot de rijst gaar is (deze mag niet meer hard en kalkachtig smaken).
  • Bak de chorizo uit in een andere koekenpan en laat deze even uitlekken op wat keukenpapier.
  • Doe de ui in de pan waar je de kip in hebt gebakken en fruit deze tot ze zacht is. Voeg de bleekselderij, paprika,komijn, tijm en chilipoeder toe en bak nog 2 minuten. Gooi vervolgens de 2e tl paprikapoeder toe en blus de groenten af met een flinke scheut kippenbouillon. Laat het vocht op laag vuur verdampen en schep dan de kip en de zwarte bonen erbij om even mee te warmen.
  • Schep de rijst en de chorizo door de groenten en breng eventueel op smaak met nog wat zout en peper.
  • Serveer de Jambalaya Dude style in een diep bord en bestrooi deze met de lenteui en peterselie.

 

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.