Ik denk altijd dat ik best een beetje kan koken. Geef mij wat restjes van het een of ander en ik draai een fatsoenlijke maaltijd in elkaar. Tom zegt altijd dat het ongeveer één keer per jaar niet helemaal goed gaat. Dan produceer ik iets dat echt niet door de beugel kan. Niet lekker, vies of er is iets anders mis mee. Ik vind zelf altijd dat het wel vaker (veel vaker!) mis gaat maar goed dat beland dan meestal in de prullenbak en niet in de mond van manlief.

Maar het lijkt nu ineens alsof ik niet meer weet hoe ik moet koken. Afgelopen week presteerde ik het om al twee keer iets op tafel te zetten wat – kort gezegd – niet te vreten was. Smaak nog kraak. Zo bizar…. Alsof ik alles spontaan ben vergeten puur doordat ik de categorie vlees en vis niet meer mee kan tellen. Een soort kortsluiting dus.

En het suffe is dat ik voorheen echt vaak al vega kookte, dus het is nu niet zo dat ik spontaan iets volledig nieuws aan het doen ben. Nu moet ik er wel bij vertellen dat die twee mislukte recepten beiden uit een kookboek kwamen dus wellicht is het meer dat de recepten niet klopten. 🙂 En dan nog… normaal kan ik een fout in een recept wel spotten vóór het op mijn bord ligt, maar op de een of andere manier gaat het dus af en toe de mist in.

Nog een ding dat me inmiddels is opgevallen is dat sommige mensen helemaal uit hun plaat gaan als je het over vegetariërs hebt. Een soort rode lap voor een stier effect (al schijnt dat het niet zozeer de rode lap is maar meer de bewegingen) Of misschien zijn dat alleen de mensen die het stuk van de Correspondent gelezen hebben. Van Rutger Bregman. Ik deelde het stuk op mijn facebook profiel en kreeg daar de nodige commentaren op, maar ging toen kijken naar de facebook pagina van Rutger Bregman en daar waren een paar mensen helemaal los gegaan.

Je hoeft het natuurlijk ook helemaal niet met me eens te zijn. Ieder zijn ding. Maar ik vond het wel opvallend. Dat een veehouder of iemand die een melkvee bedrijf heeft fanatiek reageert kan ik me goed voorstellen. Er zijn natuurlijk ook genoeg boeren die een echte liefde voor hun dieren hebben en die er heel anders mee omgaan dan de massa veeteelt. Als je dan een stuk leest zoals dat van Rutger dan kan dat maar zo in het verkeerde keelgat schieten.

En toch lijkt het erop dat er een categorie mensen is die bij het woord “vega” door het lint gaan. Hoe komt dat dan vraag ik me af? Het is toch gewoon een persoonlijke keuze? Net zoals iemand anders kiest om paleo te eten, wel vlees en vis te eten of om wat voor andere eet-methode aan te houden. Prima toch? Ik probeer echt de wereld niet te verbeteren of aan iemand anders te vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Toch lijkt eten of de manier waarop je kiest te eten voor heftige reacties te zorgen. Dat was eigenlijk ook al het geval toen we een periode paleo aten of toen ik het I Quit sugar programma een tijdje volgde.

Eigenlijk best een interessant gegeven. Wat is het met eten dat het zulke reacties opwekt? Waarom is het blijkbaar moeilijk om te begrijpen of accepteren dat niet iedereen dezelfde mening heeft over eten?

Ik ga eens kijken of ik een aantal mensen aan het woord kan laten die elk een eigen manier van eten hebben. Paleo, vegan, vegetarisch, raw enzovoort. Lijkt mij interessant!

Delen is fijn!