Simone's Kitchen

Dierenleed

Curious pig

Ik zag gisteren een filmpje waar ik echt een beetje (een boel) beroerd van werd. Misschien heb je het ook gezien, maar het ging om de undercover documentaire (gemaakt door Animal Rights) van een varkensslachterij in Tielt. Ik kreeg de nieuwsbrief binnen van Foodlog, altijd interessant en het verhaal over de varkensslachterij trok mijn aandacht. En – tegen beter weten in – ging ik het filmpje kijken.

Achteraf had ik hem meteen moeten uitzetten maar dat is dan toch die stomme nieuwsgierigheid waardoor je net even te lang door blijft kijken. En laat ik het zo zeggen: het was echt afschuwelijk. Dierenmishandeling in de hoogste graad. Natuurlijk is een slachterij nooit leuk maar dit… Ik begrijp niet dat iemand zo met beesten om kan gaan. Ik heb het filmpje niet afgekeken. Ik kon er niet meer tegen. Wat me de das om deed was een shot van een varkentje dat plat op de grond lag met volledige paniek en wanhoop in die oogjes.. Toen heb ik hem uitgezet en wilde ik een potje janken. En heb er vervolgens slecht van geslapen.

En dit heeft echt niks te maken met wel of niet vegetarisch zijn. Ik denk dat alle vleeseters het net zo hard met me eens zullen zijn, dat dit écht niet kan. Blijkbaar leverde de slachterij aan Delhaize en diverse keurslagers uit de omgeving. Delhaize is met onmiddellijke ingang gestopt met afnemen van die slachterij (overigens de grootste in België blijkbaar)

Inmiddels is de vergunning van de slachterij ingetrokken (en zijn ze op het moment gesloten) en aan alle reacties op het artikel te lezen (van mensen uit de industrie, varkensboeren en dergelijke) is iedereen net zo geschokt als ik. En nog… Elke keer als ik er aan denk word ik weer een beetje beroerd.

Teken de petitie

Animal Rights is bezig met een petitie om de slachterij voorgoed te laten sluiten. Ik ben normaal niet zo van dit soort dingen delen, maar deze keer dan toch wel even. Je kunt hier tekenen als je wilt. Het filmpje kun je op die pagina ook zien, al kan ik het je vooral afraden. Want het is echt heel heftig.

En nu wilde ik hier nog een recept gaan delen, maar die heb ik weggehaald. Beetje een gekke combinatie met bovenstaand verhaal.

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

 1. Ik heb echt gehuild toen ik het filmpje zag. 2 minuten van de 19 heb ik gekeken en ik kon echt niet verder kijken. In en in triest wat daar gebeurt.. En totaal niet te begrijpen hoe mensen zo met dieren kunnen omgaan. Wat gaat er dan om in je hoofd? Het blijft nu nog steeds door mijn hoofd spoken. 

  Sinds 3 weken eet ik vegetarisch en ondanks dat ik het totaal niet moeilijk vind tot nu toe om geen vlees/vis te eten, sterkt dit me enorm in m’n motivatie hiervoor. Het bevestigt opnieuw en opnieuw hoeveel dierenleed er gepaard gaat met het eten van vlees.. zo ontzettend onnodig. 🙁 

  • Ah wat goed Kirsten. Ja hier ook nu 6 weken vegetarisch. En inderdaad ben ik dan blij dat ik die beslissing al genomen had als ik zoiets zie..
   En wat een ellendig filmpje is het he. Ik weet niet hoeveel minuten ik het vol heb gehouden maar niet veel meer dan 3. Duurt het 19 minuten?? Dat had ik niet eens gezien. Volkomen en volslagen onbegrijpelijk vind ik het. Wat voor mens ben je als je zo met dieren omgaat denk ik dan.

 2. Getekend!

  Dat filmpje hoef ik niet te zien..

 3. Brrr na paar Tel al afgehaakt.. ik eet heel weinig vlees maar kleine beetjes en dan 2 max 3 keer per week.. en zowiezo geen varkensvlees.. maar dat was altijd omdat ik t niet lekker vindt.. maar nu ik dit zie.. snel getekend.. maar heb ooit gezien op tv bij Jamie Oliver hoe kan met kippen gaat.. ook zo naar…. Al dat onnodige extra leed.. alsof t al niet erg genoeg is dat die beestjes t leven wordt afgenomen om op ons bord te belanden…. Ik denk er steeds meer over om 100% vega te gaan..

 4. Hoi Simone, het erge is dat ik net dat merk varkenshaas had gekocht bij de Makro, in de veronderstelling dat dit scharrelvarken was. Getver, wat een toestand. Heb getekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.