Plugins

Laat ik eerst even beginnen om te zeggen dat een plugin eigenlijk een noodzakelijk kwaad is. Probeer altijd om het aantal plugins dat je gebruikt op je blog te beperken tot het absolute minimum. Hoe minder hoe beter. Gebruik je een plugin niet meer? Deactiveer hem dan en delete hem van je site. Heeft een plugin een update? Update hem dan ook, want negen van de tien keer gaat het om beveiligings updates of een update die te maken heeft met de nieuwste WordPress versie. En die zijn er nogal veel. Als je een provider hebt die van database en content elke dag een backup maakt, zoals de mijne, dan is dat perfect. Maar dan nog kan ik je aanraden om regelmatig zelf een backup te maken van je data base of van al je content. Als je toegang hebt tot je ftp server (en als je op wordpress.org zit, dan heb je dat) dan kun je de inhoud van je wp-content folder regelmatig downloaden en op een alternatieve locatie opslaan. Er zijn ook hier weer genoeg plugin’s die je kunnen helpen. Ik gebruik zelf Vaultpress voor mijn Junglefrog Cooking blog. Maar die is niet goedkoop en daarom staat ie niet in mijn lijstje met de beste plugin’s. Als iemand een andere manier heeft om database en content veilig te stellen dan hoor ik dat graag!

De site van Yoast heeft ook de nodige nuttige artikelen over bloggen!

Ok, mijn laatste van must-haves als het gaat om plugins dan is dat – in willekeurige volgorde – het volgende:

WordPress SEO by Yoast – Een heel handig hulpmiddel om wat beter te worden in het bijhouden van je SEO (Search Engine Optimalisatie) Je kunt hier aanpassen wat er in google tevoorschijn komt op bepaalde zoektermen. Je kunt hier ook makkelijk een redirect maken als dat nodig is. Een redirect is het doorzetten van een url naar een andere url. Stel dat iemand zoekt op aardbeien tiramisu en ze komen bij een oude post op De Glazen Vork terecht, dan wordt deze automatisch doorgezet naar de url hier op Simone’s Kitchen. Vergelijk het maar met een soort doorverbinden van een telefoongesprek. O en de website van Yoast is ook handig om eens door te bladeren, staat een hoop nuttige informatie op!

Google Analytics by Yoast – Iedereen kent Google Analytics wel denk ik en deze plugin laat je op eenvoudige wijze overal de code inzetten zonder dat je zelf in de code van je website hoeft te prutsen (in mijn geval zou dat prutsen zijn in ieder geval)

OZH Better Feed – Als je je blog via een RSS feed naar je lezers stuurt zoals de meeste mensen, dan vind je het misschien prettig als mensen je hele bericht per email kunnen lezen of in een feedreader. Het risico daarvan is dat het ook vrij makkelijk is voor de minder welwillende mensen, om alle content klakkeloos te kopiëren en in een nieuwe blogsite te zetten. Om dat te voorkomen kun je je feed aanpassen naar alleen een klein stuk van je post. Doe je dit via de settings in je admin dan komt er alleen een klein stukje tekst in je feed te staan en geen foto. Minder leuk dus. Via OZH Better Feed heb je zelf controle wat er in je feed komt en kun je bijvoorbeeld de eerste foto uit de post plus alle tekst tot de ‘more’ tag in je feed laten zien. Werkt perfect!

Easy recipe – Het is natuurlijk heel handig om de recepten op een makkelijke manier op je site te zetten. Makkelijk voor jezelf maar ook makkelijk voor je lezers. Easy recipe zorgt ervoor dat een recept makkelijk geprint kan worden, het ziet er goed uit en is snel en makkelijk in te voeren.

Easy social icons – Wil je de lezers van je blog via icoontjes door verwijzen naar al je social media sites, dan kun je dat natuurlijk doen via een van de social plugins, maar wil je icoontjes gebruiken die je zelf hebt gemaakt of bijvoorbeeld via etsy hebt gekocht dan is Easy Social Icons een super handige plugin!

WordPress editorial calendar – Omdat ik vaak post vind ik het prettig om meestal een aantal Posts vooruit te werken. Voor het beste overzicht gebruik ik hiervoor WordPress Editorial Calendar. Je ziet alle Posts per maand staan plus je kunt ze makkelijk van de een naar de andere dag slepen.

Akismet – Last but not least is eigenlijk een musthave voor iedereen om spam tegen te houden. Zit ook al standaard in een installatie van wordpress inbegrepen dus geen reden om hem niet te activeren!

 

Delen is fijn!