Simone's Kitchen

De zeven beste plugins voor wordpress blogs

Plugins

Laat ik eerst even beginnen om te zeggen dat een plugin eigenlijk een noodzakelijk kwaad is. Probeer altijd om het aantal plugins dat je gebruikt op je blog te beperken tot het absolute minimum. Hoe minder hoe beter. Gebruik je een plugin niet meer? Deactiveer hem dan en delete hem van je site. Heeft een plugin een update? Update hem dan ook, want negen van de tien keer gaat het om beveiligings updates of een update die te maken heeft met de nieuwste WordPress versie. En die zijn er nogal veel. Als je een provider hebt die van database en content elke dag een backup maakt, zoals de mijne, dan is dat perfect. Maar dan nog kan ik je aanraden om regelmatig zelf een backup te maken van je data base of van al je content. Als je toegang hebt tot je ftp server (en als je op wordpress.org zit, dan heb je dat) dan kun je de inhoud van je wp-content folder regelmatig downloaden en op een alternatieve locatie opslaan. Er zijn ook hier weer genoeg plugin’s die je kunnen helpen. Ik gebruik zelf Vaultpress voor mijn Junglefrog Cooking blog. Maar die is niet goedkoop en daarom staat ie niet in mijn lijstje met de beste plugin’s. Als iemand een andere manier heeft om database en content veilig te stellen dan hoor ik dat graag!

De site van Yoast heeft ook de nodige nuttige artikelen over bloggen!

Ok, mijn laatste van must-haves als het gaat om plugins dan is dat – in willekeurige volgorde – het volgende:

WordPress SEO by Yoast – Een heel handig hulpmiddel om wat beter te worden in het bijhouden van je SEO (Search Engine Optimalisatie) Je kunt hier aanpassen wat er in google tevoorschijn komt op bepaalde zoektermen. Je kunt hier ook makkelijk een redirect maken als dat nodig is. Een redirect is het doorzetten van een url naar een andere url. Stel dat iemand zoekt op aardbeien tiramisu en ze komen bij een oude post op De Glazen Vork terecht, dan wordt deze automatisch doorgezet naar de url hier op Simone’s Kitchen. Vergelijk het maar met een soort doorverbinden van een telefoongesprek. O en de website van Yoast is ook handig om eens door te bladeren, staat een hoop nuttige informatie op!

Google Analytics by Yoast – Iedereen kent Google Analytics wel denk ik en deze plugin laat je op eenvoudige wijze overal de code inzetten zonder dat je zelf in de code van je website hoeft te prutsen (in mijn geval zou dat prutsen zijn in ieder geval)

OZH Better Feed – Als je je blog via een RSS feed naar je lezers stuurt zoals de meeste mensen, dan vind je het misschien prettig als mensen je hele bericht per email kunnen lezen of in een feedreader. Het risico daarvan is dat het ook vrij makkelijk is voor de minder welwillende mensen, om alle content klakkeloos te kopiëren en in een nieuwe blogsite te zetten. Om dat te voorkomen kun je je feed aanpassen naar alleen een klein stuk van je post. Doe je dit via de settings in je admin dan komt er alleen een klein stukje tekst in je feed te staan en geen foto. Minder leuk dus. Via OZH Better Feed heb je zelf controle wat er in je feed komt en kun je bijvoorbeeld de eerste foto uit de post plus alle tekst tot de ‘more’ tag in je feed laten zien. Werkt perfect!

Easy recipe – Het is natuurlijk heel handig om de recepten op een makkelijke manier op je site te zetten. Makkelijk voor jezelf maar ook makkelijk voor je lezers. Easy recipe zorgt ervoor dat een recept makkelijk geprint kan worden, het ziet er goed uit en is snel en makkelijk in te voeren.

Easy social icons – Wil je de lezers van je blog via icoontjes door verwijzen naar al je social media sites, dan kun je dat natuurlijk doen via een van de social plugins, maar wil je icoontjes gebruiken die je zelf hebt gemaakt of bijvoorbeeld via etsy hebt gekocht dan is Easy Social Icons een super handige plugin!

WordPress editorial calendar – Omdat ik vaak post vind ik het prettig om meestal een aantal Posts vooruit te werken. Voor het beste overzicht gebruik ik hiervoor WordPress Editorial Calendar. Je ziet alle Posts per maand staan plus je kunt ze makkelijk van de een naar de andere dag slepen.

Akismet – Last but not least is eigenlijk een musthave voor iedereen om spam tegen te houden. Zit ook al standaard in een installatie van wordpress inbegrepen dus geen reden om hem niet te activeren!

 

9 comments

 1. Avatar

  Ik gebruik ze allen, behalve de Better Feed.

 2. Avatar

  Simone, welke plugin gebruik je om sociale knopjes onder de post te plaatsen? Daar staat – Share this: en knopjes. Ik kan goede plugin niet vinden…

 3. Avatar

  Hoi Simone, misschien kan jij mij helpen… ik zoek een leuke plugin om foto’s een beetje creatief te kunnen plaatsen, ik had Nextgen, maar ik snap daar niets van. Ik krijg steeds een soort ; ‘gevarenbord’ tekentje in beeld. Weet jij een andere, makkelijkere plugin?
  zoals je rechts een mozaïek hebt gemaakt vind ik erg mooi!

  • Simone van den Berg

   Hoi Babs,
   O jee, ik ben wel een fan van Nextgen eigenlijk… Gebruik die meestal voor mijn foto’s. Maar hoe upload jij je foto’s? In volledig formaat of maak je ze eerst kleiner? Misschien is dat het probleem?
   Hoe ik werk met Nextgen is dat ik de foto’s eerst op blogformaat zet (voor mij is dat 650 px breed bij 72 dpi) en daarna upload ik ze via Nextgen. Op Simones Kitchen gebruik ik overigens geen Nextgen omdat mijn template (Prophoto) al een soort grids heeft waarmee ik galerijen en dergelijke aan kan maken… Laat maar weten als ik ergens mee kan helpen!

 4. Avatar

  Hoi Simone, bedankt voor je snelle reactie! ik maak de foto’s eerst kleiner en daarna upload ik ze. Maar als het enigszins lukt blijven het kleine afbeeldingen met zo een kadertje eromheen ( zwart vierkantje)
  Aweber web form leek mij ook handig, maar ik moet daar mijn inlog gegevens van mijn website doorgeven, dus ook mijn password.. is dat veilig?
  Ik ga kijken of ik wellicht de foto’s niet eerst kleiner moet gaan maken, maar direct uploaden en dan bewerken..
  Bedankt voor je reactie, super!

  • Simone van den Berg

   Waarschijnlijk moet je eerst de nodige instellingen veranderen voor hoe je de foto’s terug wilt zien in Nextgen. Kijk anders eerst even bij instellingen… 🙂 Aweber moet je eerst een account hebben bij Aweber en volgens mij moet je dan daar de inlog gegeven van doorgeven. Dus precies andersom als je wat je zegt… 🙂 Maar misschien is mailchimps of zo handiger (en gratis) om mee te beginnen! Succes!

 5. Avatar

  Dag Simone
  Leuk artikel! Ik ben van wordpress naar een eigen domein gegaan http://www.hapjesprinces.be
  Heb er al veel werk aan gehad en dit is een super artikel om mij wat inzicht te geven in die oneindig veel plugins !!!
  Groetjes Julie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos