De orang oetans van bukit lawang | simoneskitchen.nl

Sumatra

Als jullie we volgen op social media dan heb je vast al gezien dat ik de afgelopen weken op reis ben geweest door het mooie Indonesië. We deden in totaal maar liefst drie eilanden aan in 10 dagen dus best een pittig schema. Maar wat hou ik van dit land!

Tom en ik zijn in de afgelopen jaren zelf ook twee keer op reis geweest naar Indonesië: een rondreis over de Sunda eilanden en een rondreis door Sumatra. Superleuk dus om weer terug te gaan naar een van mijn favoriete eilanden.

Lake Toba
Lake Toba

Sumatra is een van de groenste eilanden van de Indonesische archipel en dat merk je ook wel een beetje aan het klimaat. Yep, de kans op een regenbui is vrij groot!

We waren hier op uitnodiging van Blogsociety en Indonesie en ons kleine groepje bestond uit Jeroen van We are travellers en Lienke van Dear Good Morning. En Suzan en Ramon van TMG die ons filmden. Onze eerste stop was Lake Toba waar ik vier jaar geleden al eerder was, maar dit keer hadden we wat minder geluk met het weer. Het hóósde! Daardoor zag je direct niks meer van het hele meer, de omgeving of wat dan ook. Een dikke brij met wolken. Dat leverde vanaf de kant wel af en toe een onwaarschijnlijk mooi plaatje op zoals hierboven. Lijkt toch meer op Oostenrijk of Canada dan Indonesië vind je ook niet? Maar goed, ik ben blij dat ik Lake Toba heb gezien onder betere omstandigheden want in de stromende regen ziet alles er toch anders uit.

Uitzicht over Lake Toba. Lienke wordt op de gevoelige plaat vastgelegd door Ramon

En omdat we maar 1 dag hadden moesten we het ermee doen. Wij deden toen ook een workshop viscurry maken wat erg leuk was. Aanrader!

Medan

Van Lake Toba gingen we door naar Medan, een autorit van ongeveer vier uur. Ik moet heel eerlijk zeggen dat Medan nu niet meteen de stad is waar ik graag naar terug zou keren. Het is er luidruchtig, druk en niet zo heel erg leuk eigenlijk. Maar als je er dan toch bent dan zou ik in ieder geval zeker een bezoek brengen aan de central market. Ik hou van markten en dit is er eentje om uren door rond te dwalen. In de ochtend is het leukste want dan is de vismarkt ook nog up and running maar wil je die overslaan dan kun je natuurlijk ook wat later gaan. De markt is de hele dag en de groente en fruit vind je er dan ook gewoon.

Central market Medan

Mijn eigenlijke plan was om op zoek te gaan naar een tentje waar ik over had gehoord op Jalan Tjong Yong Hian, waar je een soort martabak kon eten. Een soort pannenkoek die ze vulden/bestrooien met hagelslag. Een overblijfsel uit de Nederlandse bezetting en dat leek me superleuk om te proeven/zien.

Jammer genoeg hebben we het stalletje niet kunnen vinden. De straat wel maar de stal was niet te vinden. Als iemand anders het wel heeft gevonden dan hoor ik dat graag! Had me leuk geleken om dat eens uit te proberen. Verder vond ik de stad niet zo bijzonder dus als je het kunt voorkomen zou ik Medan overslaan.

Balige

Wij zijn er dit keer niet geweest maar ben je in de buurt van Medan dan is dé markt om te bezoeken Balige. Bij onze trip naar Sumatra in 2014 hebben we hier zeker een paar uur rondgelopen en ik had er nog wel langer kunnen blijven. Geweldige plek en mooi licht om te fotograferen! Een markt zoals je graag wilt zien in Azie. Vol met kleurige groenten en fruit en vriendelijke mensen.

Ben je ook fan van markten, dan is de markt in Takengon ook een aanrader!

De markt van Balige

Andaliman

Op onderzoek op de markt in Medan | simoneskitchen.nl
Andaliman

Wat wel grappig is dat we op de Central Market in Medan een kraampje tegenkwamen met een vrouw die redelijk Engels sprak. Op zich al wel een uitzondering, wat conversaties op de markt vaak lastig maakt. Maar deze vrouw sprak engels en wilde me wel even uitleggen wat alles was. Andaliman is een specerij die lokaal is voor de regio en veel wordt gegeten met vis onder andere. Het grappige hieraan is dus dat ik diezelfde andaliman al een keer had gebruikt tijdens een fotoshoot. Volgens mij gekocht in de Aziatische toko in Almere stad… J

Ik maar denken dat het een soort verse peper was. Dat is niet gek want het heeft een kruidige smaak met een beetje pit aan het eind. Dus de conclusie dat het een peper was (plus dat het eenzelfde soort ronde korrels zijn) was niet zo heel erg gek.

Bukit Lawang

Ik hou van apen. Echt. Ik weet wel dat lang niet alle apen in Sumatra (of is het op Sumatra) even prettig zijn, want de makaken zijn met recht echte lastposten. Maar Orang Oetans zijn zoo mooi. En zo ontzettend menselijk. (of wij lijken op orang oetans… Het is maar net hoe je het noemt. Onderweg naar Indonesië had ons vliegtuig een documentaire serie als keuze optie over de jungleschool voor orang oetans. Daar had ik al naar zitten kijken, maar wil je die mooie dieren nu eens in het echt zien dan is het een aanrader om naar Bukit Lawang te gaan. Ik ben dit keer niet geweest, dus de foto’s die je ziet zijn van vier jaar geleden, maar de helft van onze groep is er wel geweest en heeft ze gezien. Het is best een pittige tocht door de jungle om er te komen maar je moet er wat voor over hebben. Aanrader dus. O en slapen in de ecolodges van Bukit Lawang is ook een aanrader. Let op dat er geen warm water is en ook geen airconditioning, maar voor een paar nachtjes is dat wel te doen. Toch? (al moet ik er nu even niet aan denken, want 30˚C is heeeeeet!)

De veelzijdigheid van Sumatra

Al met al is er enorm veel te zien en doen op Sumatra. We waren er nu natuurlijk voor een bliksembezoek maar als je de link hieronder volgt vind je alle posts over Sumatra met nog veel meer tips voor leuke dingen om te doen en te zien en dit veelzijdige eiland te ontdekken!

Meer lezen over Sumatra? Je vindt hier alle posts over Sumatra op Simone’s Kitchen!

Delen is fijn!