20160624-MH2A0926

Ik krijg hier natuurlijk heel erg vaak de vraag hoe je nu de perfecte foodfoto moet maken. En ja we geven elke maand workshops maar daar komt natuurlijk lang niet iedereen.. 🙂 Ik ga jullie in twee gedeeltes uitleggen hoe je een bepaald shot maakt. Dit is de eerste waarbij we het gerecht recht van boven fotograferen. Een beeldhoek die – mede dankzij de telefoon – razend populair is op het moment. De eerste foto heb ik gemaakt met mijn camera op statief.

SPONSORED

Gemaakt met de Iphone

Gemaakt met de Iphone

De tweede is gemaakt met mijn Iphone. Eigenlijk weinig verschil he? Voor de foto’s gebruikte ik een van de nieuwe Knorr wereldspecials Indiase Tikka Masala. Lekker snel klaar, authentiek en superlekker dus perfect om me te kunnen concentreren op het maken van de foto.

De setup

De setup

Wat zijn de zaken die je nodig hebt voor het maken van een zogenaamde ‘flat-lay’: een foto recht van boven genomen.

  • Een statief. Er zijn veel mensen die zonder statief werken, maar op een dag dat de zon niet schijnt en het bewolkt is, vind ik een statief een absolute vereiste. Ten eerste levert het je stabiliteit en een foto die niet bewogen is, maar het geeft je ook de rust om je compositie te bepalen zonder dat je elke keer boven je bord moet balanceren.
  • Planken of een ondergrond. De ondergrond is heel erg bepalend voor je foto. Zoals je kunt zien in het setup shot had ik in eerste instante witte planken neergelegd maar vond uiteindelijk toch dat de donkere metalen plaat beter bij het gerecht paste. Hoe ouder het oppervlak des te mooier komt het vaak over op de foto. Oude planken (desnoods wit geverfd) doen het vaak erg goed, maar ook oud ijzer, zink, oude snijplanken… Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan als ondergrond fungeren. Mensen zijn vaak verbaasd als ze zien hoe klein het oppervlak is waar wij meestal op werken. Je hebt niet meer dan een vierkante meter nodig over het algemeen.
  • Verse kruiden. Zeker met gerechten zoals dit doet een beetje groen wonderen. Je hebt natuurlijk al het groen van de komkommersalade en het gelige van de rijst maar de koriander die ik over het gerecht heb gestrooid geeft het net even dat beetje extra dat het nodig heeft. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld stoofschotels of curry’s. Bruin voedsel in het algemeen doet het goed met een beetje groen. Zorg wel dat het een logische toevoeging is. Had ik hier tijm overheen gestrooid dan had het wellicht wel mooi eruit gezien maar het is geen kruid dat je gebruikt in het gerecht zelf. Niet doen dus.
  • Oud bestek. Natuurlijk is dat geen must, maar het nadeel van glimmend bestek is dat je jezelf terugziet plus je camera plus de ruimte waar je in staat. Oud bestek is van zichzelf al mat en daardoor ideaal voor foodfoto’s. Het nadeel van oud bestek is dat het vaak idioot groot is. Het gevolg is dat het er vreemd uitziet op de foto. Zoek dus naar wat kleiner bestek. De grotere lepels kun je altijd nog als opscheplepel gebruiken.20160624-MH2A0925-2
  • Morsen mag! Ik kan soms een setup hebben gemaakt die een beetje saai oogt, maar het strooien met een beetje kruiden, kruimels of wat dan ook in je gerecht zit, geeft het vaak meteen structuur en pept het geheel op. Probeer het maar eens met en zonder te doen. Overdrijf het niet. Het moet er nog wel smakelijk uit blijven zien, dus een klodder mayo die je ergens naast morst is misschien niet helemaal wat je wilt. Met kruimels geldt dat het snel onnatuurlijk oogt. “Gooi” de kruimels dus neer en haal waar nodig weer wat weg.
  • Let op schaduwen. In dit geval wilde ik een donkere foto maken dus heb ik geen schaduwen opgelicht met reflectoren. En heb ik het zelfs in de nabewerking nog iets donkerder gemaakt.
  • Gebruik je een telefoon let ook dan op beweging. Een statief heb je dan meestal niet nodig maar als het donker weer is kun je ook dán een bewogen foto hebben. Leun ergens op om jezelf stabieler te maken.
  • Nabewerking. Ik ben van mening dat je zo min mogelijk achteraf nog in software moet gaan zitten prutsen. Niet omdat het slecht is maar gewoon omdat ik mijn tijd wel beter kan besteden. Dus ik probeer de foto in de camera zo goed mogelijk te maken. Met donkere foto’s heb je iets meer nabewerking nodig dan met lichte foto’s.
  • Ik ben fan van het fotograferen van boven maar het nadeel is dat je alles ziet op de foto. Ben je daar bewust van en let goed op wat je waar neer legt. Schuine lijnen werken prettiger als rechte lijnen. Let daar op als je bestek of servetten en dergelijke neerlegt.

Schermafdruk 2016-06-24 11.38.58

Hierboven zie je een voor en na foto van de bewerking. Zoals je ziet is het verschil niet heel erg groot. Ik heb het contrast iets verhoogd en de randen een heel klein beetje donkerder gemaakt en dat is het dan eigenlijk.

Volgende keer ga ik met hetzelfde gerecht een hele lichte foto maken en vanuit een andere hoek en natuurlijk vertellen hoe ik dat gedaan heb.

Deze post is gemaakt in samenwerking met Knorr Wereldspecials en omdat het thema foodfotografie is vind ik het ook leuk om jouw creatie te zien. Maak jij een mooie foto van de Indiase Tikka Masala of een van de andere wereldspecials? Stuur die dan door naar mij op info@simoneskitchen.nl en wie weet plaats ik hem volgende keer in het artikel. Met de Indiase Tikka Masala zet je in een handomdraai een lekker romig gerecht op tafel. Dus na het maken van de foto heb je meteen een lekkere avondmaaltijd!

Vergeet niet om deel II te lezen!

20160624-FullSizeRender(2)

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Knorr maar alle informatie is natuurlijk die van mijzelf.

 

Delen is fijn!