De perfecte club sandwich maak je natuurlijk gewoon zelf thuis. Dan kan je hem precies bereiden zoals je hem zelf het allerlekkerst vindt. Het recept van deze perfecte club sandwich wordt hier regelmatig gemaakt, omdat het zo’n lekkere lunch is. Met een goede sandwich zit je namelijk altijd goed.

Club sandwich recept

Wat is een club sandwich?

Op hoeveel manieren kun je eigenlijk een boterham in elkaar zetten? Wel een fancy boterham, maar toch, veel meer is het officieel niet…

De club sandwich is volgens Wikipedia ergens in de 19e eeuw ontstaan in New York. Johannes van Dam, een culinair journalist die in 2013 overleden is, beoordeelde de kwaliteit van een restaurant zelfs op basis van de club sandwich! Dat zegt toch wel wat of niet?

In navolging van Johannes van Dam deden wij ooit een grote club sandwich test en kwamen daar wel tot de conclusie dat Johannes absoluut gelijk had met zijn opmerking dat de kwaliteit van de club sandwich wat zegt over de kwaliteit van het restaurant. We aten vele slechte, maar ook een aantal super goede. Omdat de test al lang geleden is heeft het weinig zin om de resultaten hier nog te melden. Restaurants zijn van eigenaar veranderd of van kaart enzovoort. Wat toen klopte, is nu waarschijnlijk totaal niet meer relevant.

Club sandwich recept

Hoe maak je thuis een lekkere club sandwich?

Er zijn een aantal dingen die essentieel zijn voor een goede club sandwich. Ten eerste natuurlijk de smaak. Hij kan er nog zo fancy uitzien, maar als de smaak niet goed is, dan houdt het toch echt op. En je zou zeggen dat dat een open deur is, maar de keren dat ik een smakeloze club sandwich geserveerd krijg, zijn echt legio.

Voor mij hoort het brood geroosterd te zijn. Ik heb vaak ongeroosterd brood geserveerd gekregen maar de ingrediënten in combinatie met ongeroosterd brood wordt een soort slappe hap. Brood roosteren is voor een lekkere club sandwich dus echt nodig!

Dat betekent niet dat je ongestraft oud brood kunt gebruiken. Zeker niet zelfs. Oud brood kun je natuurlijk prima geroosterd eten, maar voor een club sandwich vind ik dat een no go. Het wordt namelijk veel sneller taai dan vers brood.

Wit brood versus andere soorten brood voor een club sandwich

Dit is een discussiepunt want je kunt natuurlijk best een sandwich maken met zuurdesem of ander brood. Voor mij hoort een club sandwich echter met wit casino brood. Super saai, maar daardoor komen de ingrediënten van je club sandwich echt beter uit. Dat gezegd hebbende; voor mijn vega club sandwich gebruik ik ook graag ander brood. Maar dat is dan ook een ander soort club sandwich.

Dus wat je precies voor brood gebruikt is een persoonlijke keus en kan variëren al naar gelang het club sandwich recept afwijkt van de norm.

Vega club sandwich

Kwaliteit

Hoe je club sandwich recept uit de verf komt ligt natuurlijk grotendeels aan de kwaliteit van de ingrediënten. Want daar valt of staat een goede club mee. Wat gaat (kan) erop? Uiteraard doe je niet alle onderstaande ingrediënten allemaal tegelijk op een club sandwich, maar er zijn genoeg variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ham
  • zalm
  • bacon (uiteraard crispy)
  • kipfilet (gerookt, gekookt of gebakken)
  • gegrilde groente
  • sla
  • eitje (gekookt of gebakken)
  • tomaat
  • kaas
  • makreel
  • sla

Het bijgerecht

Bij elk club sandwich recept hoort wel iets ernaast. Dat kan variëren van chips tot tortilla chips tot patat of zoete aardappelfriet. Kies vooral wat je zelf lekker vindt. Vaak vind ik het trouwens meer dan genoeg om alleen de club sandwich zelf op te eten. Dat is al een hele hap. Die bijgerechten zijn dus zeker niet verplicht.

Wanneer is een club sandwich echt perfect?

De naam club sandwich wordt natuurlijk te pas en onpas gebruikt en is het dan vaak helemaal niet. Het is natuurlijk ook geen beschermde naam dus je mag het zo noemen als je wilt. Heb jij een club sandwich recept gemaakt en is het eigenlijk een gewone boterham? Tja, wie houdt je tegen?

Maar officieel is het zo dat een club minimaal drie sneetjes brood bevat en twee of meer soorten beleg heeft. Uiteraard zijn daar vele varianten op te bedenken.

club sandwich recept

Het perfecte recept voor de club sandwich

Uiteindelijk is het natuurlijk vrij eenvoudig en is een club sandwich gewoon een heel lekkere sandwich. Hieronder vind je mijn favoriete recept hiervoor. Uiteraard kun je hier heel makkelijk aanpassingen op maken. Zo vind ik een club sandwich met zalm ook heerlijk maar ik pas onderstaande variant ook vaak aan door er bijvoorbeeld blauwe kaas op te doen. Of geitenkaas of ik maak een club met een gebakken eitje in plaats van gekookt.

En het aantal opties is groot. Google maar eens op club sandwich recept en je komt er veel tegen!

Club sandwich recept

De ultieme clubsandwich

4.80 van 5 stemmen
GangSandwich
KeukenHollands

Een echt goede clubsandwich maak je natuurlijk gewoon thuis met dit eenvoudige recept!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 6 sneetjes casinowit
  • 6 cherry tomaten of andere tomaten
  • 4 plakjes bacon of ontbijtspek
  • 4 plakjes oude kaas of kaas naar keuze
  • paar sla blaadjes
  • mosterd mayonaise
  • zongedroogde tomaten
  • 4-5 plakken ham
  • 2 eieren gekookt

  • Begin eerst met het toasten van je brood en verhit een koekenpan op hoog vuur om de plakjes bacon krokant te bakken. laat uitlekken op keukenpapier. Kook je eieren zoals jij ze lekker vind. Niet te zacht zou ik zo zeggen. (een gebakken eitje is er ook lekker op trouwens)
  • Snij je zongedroogde tomaten in dunne plakjes, was en snij de gewone tomaten en je eieren. Zet opzij tot je klaar bent om je sandwich in elkaar te zetten.
  • Was de sla en begin met een boterham beleggen met sla, voeg dan de zongedroogde tomaat toe en de normale tomaten bovenop. Uiteraard kun je hem zo opbouwen als je zelf wilt, ik vertel alleen maar hoe ik het heb gedaan. Doe bovenop de tomaten de plakjes ham en wat druppels van de mayonaise.
  • Leg nog een boterham erop. Beleg deze met de kaas, nog wat meer van de verse tomaat, het ei en de bacon. Op de laatste boterham doe je een laagje mayonaise en legt die – mayonaise kant naar beneden – op de boterham. Snij doormidden en serveer met frietjes of chips. of eet gewoon zo op!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 749kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 42g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 20g | Cholesterol: 255mg | Natrium: 1613mg | Kalium: 505mg | Vezels: 2g | Suiker: 6g | Vitamine A: 1107IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 309mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.