Wat is gezond?

Ik heb nogal de neiging om alles dat ik kan vinden over eten en wat het met je lichaam doet te verslinden. Er is natuurlijk ook een reden waarom ik een (bijzonder vage) poging heb gedaan om de opleiding voor natuurvoedingsdeskundige te volgen (tijdgebrek enzo… je kent dat wel) want ik vind het echt heel erg interessant. En omdat we nu voor de vijfde keer onze whole30 bijna hebben afgerond heb ik het boek The Paleo Solution door Robb Wolf gelezen. Heel erg interessant, net als het boek van de whole30 trouwens (komt deze maand uit in het Nederlands als ‘Eet jezelf gezond’) en alles is wetenschappelijk onderbouwd met het hoe en waarom dingen zo werken.

Daar komt natuurlijk nog bij dat ik weet hoe ik me voel als ik een whole30 doe en dat is beduidend beter dan wanneer ik ‘er maar op los leef’, voor zover dat wat zegt natuurlijk. Want laten we wel wezen, als je gezond gaat eten voel je je ongetwijfeld altijd beter. Paleo of geen paleo. Dus dat…

Is paleo het antwoord? | simoneskitchen.nl

Het hele ‘eten zoals je voorouders’ vind ik absoluut niet interessant. Of althans, ik vind het als theorie wel interessant, maar het is niet de reden waarom ik iets wel of niet zou gaan doen. Ik las of hoorde laatst dat het voor het eerst in een nieuw wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat diabetes type II beter wordt of geneest door paleo te gaan eten.

Het schijnt ook te helpen tegen neurologische ziektes zoals parkinson en alzheimer. En misschien is dat nog wel de reden dat ik er het hardste over zit te twijfelen. Mijn moeder heeft namelijk al 20 jaar Parkinson en mijn vader Alzheimer. En hoewel er niet overtuigend genoeg is aangetoond dat Parkinson erfelijk zou zijn, is het toch wel een dingetje. Want ik vind het echt een verschrikkelijke ziekte. Net als Alzheimer trouwens, maar dat is bekender bij de meeste mensen denk ik.

En dan nooit meer een broodje??

Maar ja, om heel eerlijk te zijn kan ik me er ook niet zoveel bij voorstellen dat ik nooit meer een lekker knapperig broodje zou eten of nooit meer een taartje (met suiker natuurlijk) of een lekker bakkie yoghurt als ontbijt. Dat lijkt me niet te doen, niet leuk en al helemaal niet fijn.

Ik ben ook “Eten als een expert‘ aan het lezen en daarin staan dan juist weer hele andere dingen. Oók wetenschappelijk onderlegd, maar alsnog toch best wel her en der (heel) tegenstrijdig met het paleo verhaal. De boodschap is denk ik dat niemand het echt eenduidig weet. Voor elk onderzoek is er wel een ander onderzoek dat het tegendeel beweerd. Dus als leek heb je niet heel veel keuze, tenzij je dan besluit om je eigen onderzoek te gaan doen of zoals die vent laatst 30 dagen lang 1 kilo toegevoegde suiker eten…. (na twee weken afgebroken omdat zijn bloedsuikerspiegel de waardes van iemand met diabetes ging vertonen. Maar hij had wel daarna onbedwingbare behoefte aan suiker. Hoezo niet verslavend?)

Suiker is slecht: daar is iedereen het over eens!

O dat is wel één ding waar elk onderzoek het over eens is: suiker, teveel suiker vooral, is slecht voor je. Maar ja dat wist ik al. Wel grappig dat de een dan weer meld dat het zwaar verslavend is (en dat dat ook wetenschappelijk is aangetoond via onderzoek x, y en z), terwijl de ander zegt dat het wetenschappelijk niet is aangetoond (met onderzoek a, b en c) dat suiker überhaupt verslavend zou zijn. Daar krijg je toch een compleet punthoofd van?

En ja natuurlijk, uiteindelijk komt het allemaal neer op een balans in wat je naar binnen werkt en is gezond eten geen garantie op een lang leven. Al heb ik wel natuurlijk net een fotoshoot gehad voor het kookboek “Hoe word je 100” en dat is opgezet door een arts én in het bijbehorende programma gaan een aantal mensen met welvaartsziekten (van diabetes II tot hart- en vaatziektes en overgewicht) vijf maanden lang gezond eten volgens zijn principes. Het begint in november en ik weet nu al dat ik zeker ga kijken. Zoals ik al zei: ik vind dat super interessant.

Waar voel jij je goed bij?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk: waar voel jij je goed bij? En misschien is dat ook wel het onderliggende probleem bij al die wetenschappelijke onderzoeken. Elk mens is uniek, en elk mens reageert anders op bepaalde voedingsstoffen. Wat goed is voor de één kan maar zo dodelijk zijn voor de ander.

En tuurlijk zijn er ook zat mensen die roepen ‘Mens, waar maak je je druk om”, maar ik wil graag op een gezonde manier ouder worden. En nee, dat gaat zeker niet door krampachtig met eten bezig te zijn maar ik wil ook niet zo eindigen als mijn ouders… Als je snapt wat ik bedoel… En… ik ben ervan overtuigd dat goede voeding (wat dat dan ook mag betekenen) van levensbelang is. Letterlijk.

Kortom het antwoord op dit dilemma heb ik nog niet. Ondertussen probeer ik zo goed mogelijk te eten. Met af en toe eens niet zo goed. Want ook dat moet kunnen. En blijf ik lekker al die tegenstrijdige boeken en verhalen lezen.

 

Delen is fijn!