Simone's Kitchen

De orang oetans van Bukit Lawang

20141018-381

Het is heet in de jungle. De tropische regen van de nacht voor onze jungle tocht heeft niet echt geholpen in het laten afkoelen en heeft als extra opstakel gezorgd voor lekker glibberige paadjes.

Ons doel van de tocht van vandaag was uiteraard om – hopelijk – de grote orange apen te zien die hier nog in het wild te vinden zijn. De orang oetans zijn niet echt in een goede positie op dit moment. Hun natuurlijk leef omgeving wordt steeds kleiner dankzij illegale houtkap en het bouwen van rij na rij, na rij van palmolie plantages. De paar die nog over zijn, zijn over het algemeen niet al te eenvoudig te vinden maar in Bukit Lawang is het iets makkelijker. De apen zijn hier voorheen bijgevoerd en daardoor minder bang voor mensen.


20141018-341
Het voedingsstation is inmiddels niet meer in gebruik. De apen kwamen er niet meer, en dat is alleen maar een goed teken. Het betekent dat ze hun eten inmiddels volledig zelfstandig uit de jungle weten te halen. Het betekent ook dat de orang oetans zien niet langer een gegeven is. De gidsen weten natuurlijk wel waar de apen over het algemeen uithangen dus de kans dat je ze ziet is in Bukit Lawang nog steeds het grootst. Plus – zoals ik al zei – minder bang van mensen en dus makkelijker om te spotten.

20141018-309

We hadden geluk en vonden al na 1,5 uur een groepje van drie orang oetans die hoog in de bomen zaten en een stukje verder een moeder en baby (van twee jaar oud). Fotograferen in de jungle is een drama met al die takken die er tussen zitten, tegenlicht en bewegende apen. O en het is ook nog aardig donker… Maar goed we hebben ze in het echt gezien en dat is uiteindelijk het aller belangrijkste. En ik heb nog wel een paar aardige plaatjes weten te maken.

Een stuk verder zagen we weer een moeder en baby, alhoewel het heel goed dezelfde zouden kunnen zijn geweest. Dat was voor ons niet te zien in ieder geval!

20141018-314

Hoe dan ook was onze jungletocht een succes en het glibben en glijden en overmatig zweten meer dan waard!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

  1. Gaaf zeg! Mooie foto’s en zo mooi om die apen in het wild te zien!

  2. Wauw, heel tof om ze in het echt te zien!

  3. Wat gaaf om ze in het wild te zien! Hele mooie foto’s heb je gemaakt.

  4. Pingback: De veelzijdigheid van Sumatra | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.