Je kunt het gerust aan ons overlaten om naar een wereldstad als Wenen te gaan en vooral bezig te zijn met de aloude vraag “Waar gaan we vandaag eten?” En natuurlijk hebben we niet alle tentjes in Wenen bezocht want dat zijn er veel en veel te veel maar ik kan je wel de plekken geven waar wij lekker gegeten hebben!

Joseph Brot – bakkerij en ontbijt/lunchroom

Om de hoek van ons hotel zat een klein hip tentje waar het elke dag druk is. Joseph Brot is de naam en die verklapt het al want het is een bakkerij met daarnaast een klein zitgedeelte waar je kunt ontbijten en lunchen. De eerste dag kwamen we erlangs en besloten om het de dag erna eens te proberen. Ik vond het heerlijk, Tom vond het iets te ‘gezond’. Je vindt hier geen dingen als ‘English breakfast’ of vergelijkbaar maar wel lekker brood met zalm, gepocheerde eitjes en zelfs chia pudding. Aanrader voor ontbijt!

Cafe Mozart – ontbijt en sacher torte

Cafe Mozart is een begrip in Wenen en het is er dan ook standaard druk. Hou rekening mee dat je soms een flinke tijd in de rij moet wachten om naar binnen te komen. Of dat nou is omdat het interessant staat of omdat er echt geen plek is, laat ik even in het midden. Wij moesten wachten maar toen we eenmaal naar onze plek werden gebracht was er in dat hoekje genoeg plaats nog… Maar goed. Wij gingen hier heen voor ontbijt de eerste dag en de volgende dag sacher torte. Ontbijt was lekker maar niet meteen speciaal. De sacher torte kwam net als bijna overal in de stad bij Landtman bakkerij vandaan en vonden we aan de droge kant. De truffeltaart die ik had (en de apfelstrudle de dag erna) vond ik een stuk lekkerder.

Labstelle – lunch

Labstelle ligt een beetje uit de looproute maar is de moeite waard om een klein stukje voor om te lopen. Wij gingen hier heen voor lunch. Het is een drukke en hippe plek en wordt veel gebruikt door zakenlui die even snel een lunch hier nuttigen. Vandaar ook het speciale business lunchmenu dat bestaat uit twee gangen. Elke dag wisselt dit menu. Ik at er een heerlijke salade met rosbief. De beste die we in Wenen hebben gegeten en Tom had een prima wild zwijn ragout met spatzle. Aanrader!

Figlmuller – schnitzel

Het was the place to be voor de echte Wiener Schnitzel of althans dat werd ons meegedeeld. Het is er idioot druk elke dag. Hele hordes mensen worden in en uit geschoven dus als je zeker wilt zijn van een plekje is het aan te raden om te reserveren. Ze hebben twee vestigingen die vlak naast elkaar liggen dus lukt het niet bij de een dan kan het makkelijk ook bij de ander. Wij aten bij Figlmuller op de Bäckerstrasse en bestelden de Figlmuller schnitzel. Tja, lekker was ie maar grooooooot. Veel te groot voor mij, ik kwam niet verder dan een kwart van de schnitzel. Met zijn tweeën een enkele bestellen is een goed idee. De aardappelsalade die de hemel in werd geprezen op sommige reviews is aardig maar niet meteen fantastisch. Maar je komt hier voor de schnitzel en de beleving.

Bep Viet – Vietnamees

Voor echt lekker Vietnamees is Bep Viet een aanrader. Voor de sfeer hoef je het dan weer niet te doen want echt gezellig ingericht of verlicht hebben ze de tent niet. Maar dat maakt het ook wel weer authenthiek Vietnamees zeg maar. Aan het eten mankeert in ieder geval niets. Lekker en absoluut de moeite waard. Ook fijn dat je niet de hoofdprijs betaald!

Bistro Tian – Vegan & vegetarisch

Ook in Wenen is de vegan trend in opmars al vond ik nu niet meteen heel veel van dit soort zaakjes. Ook bistro Tian zit een beetje weggestopt uit de loop maar het eten is er heerlijk en het is een leuke plek voor een lunch. Het zaakje zit binnen in een soort hofje tussen een flatgebouw in met – denk ik – kantoren. Maar het is echt leuk aangekleed en de moeite waard van een bezoekje!

Do & Co – om gezien te worden

Je hebt van die plekken – en Wenen zit er vol mee – waar veel mensen komen om gezien te worden. Dat gevoel kregen we wel een beetje bij Do & Co dat bij de Stephensdom ligt in het spiegelgebouw. Wij gingen er heen voor de lunch en die genoten we niet in het restaurant maar in de koffieroom waar je ook kleine gerechten kunt eten. Goedkoop is het zeker niet, maar het uitzicht op de dom is spectaculair en het eten prima. Althans wij namen er de club sandwich en die was erg lekker. Al kun je je afvragen wat er mis kan gaan aan de club sandwich. (best veel kan ik je vertellen)

Ignacio – vinos e ibericos

Wij hadden zin om tapas te eten dus boekten we – ongezien – bij ignacio. We gingen af op de reviews op Foursquare. Die gebruik ik op reis eigenlijk best vaak. Heel handig om even snel te kijken wat er in je buurt zit. Bij binnenkomst schrokken we een beetje van hoe klein en vol het er was. Er zijn zo ongeveer vier tafeltjes denk ik en het tentje staat vol met dozen met wijn en andere voorraad. Maar toen we daar eenmaal aan gewend waren bleek het toch wel een heel leuk tapas tentje en bovendien heel Spaans ook nog. Heerlijk gegeten. Verwacht geen grote kaart: het zijn echt Spaanse tapas met lekkere wijnen. Reserveren is wel een aanrader als je zeker wilt zijn van een plekje.

Patara – Thai

Toen wij van de week in Wenen waren was het prachtig weer. Het type weer waardoor je minder trek hebt in zware gerechten en daar associeer ik de Weense keuken toch wel een beetje mee. Uiensoep, goulash, schnitzel… Dat soort dingen. Lekker maar als het zonnetje schijnt heb ik meestal meer zin in licht en luchtig… Op onze laatste avond kozen we voor Patara, een Thais restaurant. Goedkoop is het zeker niet. We waren hier het duurste uit van alle restaurants in Wenen, een totaal van 131 euro voor twee personen voor een voor- en hoofdgerecht en vijf glazen wijn. Gek eigenlijk als je bedenkt dat je in Thailand voor een appel en een ei de heerlijkste gerechten hebt. Maar goed, het is wel echt lekker. Goed gegeten en prima plek voor een Thaise maaltijd

Thais eten in Wenen

En met Patara was ook ons Weense avontuur alweer ten einde. Lekker eten kun je zonder meer overal in Wenen en er zijn ongetwijfeld nog veel meer restaurantjes die de moeite waard zijn maar ja, we hadden maar vier dagen he, dus hoeveel kun je eten.

Achteraf vond ik het jammer dat we geen foodtour hadden geboekt. Dat doen we meestal met een citytrip maar dit keer stomweg niet aan gedacht. Heb je nog tips voor Wenen dan hoor ik het graag!

Al onze citytrips vind je hier terug! Weten waar je moet overnachten in Wenen.

Delen is fijn!