20160701-MH2A1075

Sponsored. Vorige keer gaf ik jullie al tips voor het maken van de lekkerste foodfoto door middel van een flat-lay of foto van bovenaf genomen. Ik koos er toen voor om die te maken op een donkere ondergrond en vandaag laat ik jullie hetzelfde gerecht zien maar dan in een hele andere sfeer en setting. Ook nu is de post weer in samenwerking met Knorr Wereldspecials Tikka Masala maar dit keer deed ik er extra courgette en tomaat bij om het net een wat andere smaak te geven. Niet dat het dat nodig heeft maar voor de variatie natuurlijk wel leuk. Plus het geeft een extra zomerse touch aan het gerecht door de rode tomaatjes.


Ik wilde dit keer een hele lichte zomerse setting. Ondanks het feit dat je bij tikka masala wellicht niet meteen aan ‘licht en zomers’ denkt ziet het gerecht er wel meteen lekker fris uit.

20160701-MH2A1076

Ter vergelijking met de foto van vorige keer heb ik ze nog even naast elkaar gezet

Screenshot 2016-07-02 12.57.23

Een totaal andere sfeer zoals je ziet. Waar moet je nu op letten als je een hele lichte foto wilt maken? Ten eerste het gebruik van de props. Natuurlijk kun je ook een lichte foto maken met een donker bord of kommetje maar echt logisch is het misschien niet. Kies dus ook voor lichte borden, kommen en servetten. Zul je zien dat dat een stuk prettiger werkt.

Ik geef zo weer een rijtje met tips, maar eerst een screenshot van de foto links genomen op de automatische setting van de camera en rechts op de manual setting. Dat geeft meteen goed het probleem weer bij lichte foto’s/settings.

Links op automatisch, rechts op manual

Links op automatisch, rechts op manual

 • Om te beginnen zal je camera bij veel wit foutief veronderstellen dat al dat wit licht is. Het resultaat is een onderbelichte foto. Dit kun je duidelijk zien aan de foto links waar ik puur ben afgegaan op de setting van de camera. Op de ‘groene’ camera stand (even afhankelijk van welke camera je hebt maar het kan een groen vierkant of een groen cameraatje zijn) heb je geen enkele invloed op de settings van je camera. Handig als je er niet over na wilt denken, minder handig als je een mooie foto wilt maken. Op de diafragma-voorkeuze stand (A of Av) heb je nog wel invloed op de belichting en kun je door middel van de belichtingscorrectie knop je foto lichter maken. Dat is het plus/min tekentje dat of achter op je camera zit of helemaal vooraan bij de ontspanknop. (of in het menu afhankelijk van het merk camera)
 • Een foto genomen op een hoek van 45 graden (ongeveer dan) heb je ook te maken met een achtergrond. In het geval hier koos ik voor een lang tafelblad zodat ik geen extra achtergrond nodig had. Heb je minder ruimte zet dan bijvoorbeeld een plank/stoel/doos aan de achterkant en hang hier een stuk behang tegenaan of een metalen plaat of wat je maar mooi vind als achtergrond. Als je kijkt naar de foto hieronder dan zie je dat ik een stuk piepschuim heb neergezet als achtergrond. Omdat het toch heel vaag in de achtergrond zit zie je niet dat het piepschuim is dus dat kun je ook prima gebruiken. Zorg wel dat het ver genoeg is. Je wilt niet zien wat het is. Zie je het wel, gebruik dan iets anders.

20160701-FullSizeRender-1

 • Het maken van laagjes in een foto kijkt vaak prettig. Kijk maar naar deze foto hieronder en de volgende. In de eerste foto had ik de kom op het bord gezet en verder niks. In de tweede foto heb ik onder de kom een witte servet gelegd. Dat geeft net wat meer leven aan het geheel. Op zich is de tweede foto prima maar ik wilde toch kijken wat er gebeurde als ik een reflector aan de linkerkant zou toevoegen om de schaduwen op te lichten. Die foto zie je als derde hieronder.
 • Zonder servet

  Zonder servet

  Met servet/zonder reflector

  Met servet/zonder reflector

  Met servet en reflector

  Met servet en reflector

  In beide gevallen is het een bruikbare foto en wat je mooier vindt is dan vaak een persoonlijke keuze. Overigens zie je dat ik bij de laatste foto ook niet goed heb opgelet want er staat links bovenin iets in beeld dat er niet hoort! Let daar dus ook altijd even op dat er geen ongewilde elementen het beeld in kruipen

 • Situatie met de reflector

  Situatie met de reflector

In het geval van de foto hierboven werkte ik met een raam van opzij en een raam van achteren. Nu heeft het gerecht van zichzelf geen rare reflecties en ziet het er extra smakelijk uit door het kleine glimmertje over het gerecht zelf. Voeg je echter een verpakking toe zoals hieronder dan zie je dat je last krijgt van reflecterende oppervlakken. Er zit een glans over de verpakking heen die ervoor zorgt dat je het niet goed kunt lezen. Nu is een verpakking natuurlijk zelden essentieel in je foto maar hetzelfde probleem kan optreden bij soep of saus. Je kunt dit op drie manieren oplossen. Ten eerste door een diffuser aan de achterkant te gebruiken waardoor het licht minder fel wordt. Ten tweede door je standpunt te verhogen waardoor er minder strijklicht over je onderwerp valt of ten derde door alleen voor zijlicht te kiezen.

Tegenlicht

Tegenlicht

De tweede foto is gemaakt met alleen zijlicht omdat ik het licht afblokte met het piepschuim (dat is de eerste situatiefoto boven). Er is nog steeds aardig wat glans op de verpakking te zien maar het is minder en zou met nog wat kleine aanpassingen acceptabel kunnen zijn. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de oplossing in foto 1 waarbij de verpakking rechtop achter het eten staat. Ik vond daar de aandacht meer uitgaan naar het eten en niet naar de verpakking. Leek me dus logischer.

20160701-MH2A1073

Als laatste keek ik wat er zou gebeuren als ik alle elementen van de maaltijd bij elkaar zou doen in een bord. En hoewel ook dit prima kan geef ik de voorkeur aan de eerste opzet. Ook doordat de komkommersalade wel lekker is maar een beetje een groot wit vlak creëert. Iets dat overigens makkelijk had opgelost kunnen worden door er wat verse munt overheen te doen (dat zit in de komkommersalade namelijk) maar niet gedaan omdat ik voor de andere foto koos.

O en het amandelschaafsel ben ik dus gewoon vergeten erop te doen… 🙂 Oops.

20160701-MH2A1082

Knorr Wereldspecials is een serie met lekkere authentieke gerechten die binnen een half uur op tafel staan, zoals deze Tikka Masala. De post is een samenwerking met Knorr en mijn disclaimer kun je hier terug lezen.

Delen is fijn!