De kunst van lekker langzaam

Altijd maar door

De laatste tijd heb ik veel nagedacht. Nagedacht over mijn leven, nagedacht over mijn bedrijf, nagedacht over de toekomst. Als je kijkt naar de afgelopen jaren is er best veel gebeurd. Ik besloot 13 jaar geleden (gek eigenlijk dat het best veel langer lijkt) mijn baan als operations manager bij Nike aan de wilgen te hangen en te gaan voor een full time baan als fotograaf.

Allesbehalve lekker langzaam

Ik werkte me een slag in de rondte want tenslotte moest er geld op de plank komen dus ik rende van hot naar her. Werkte als bruidsfotograaf, portretfotograaf, huisdierenfotograaf en stockfotograaf. En uiteindelijk kroop de foodfotografie het beeld in. Negen jaar geleden (of zoiets) besloot ik alle andere vormen van fotografie te stoppen (met name die bruidsfotografie, want dat vond ik echt vreselijk!) en vol te gaan voor de foodfotografie.

Foodfotografie plus …

Dat ik allang niet meer “alleen” foodfotograaf ben is ook zo gegroeid. Receptontwikkelaar, foodblogger, workshops geven, ebooks schrijven, reiziger, natuurvoedingsadviseur, trainer hormoonfactor. Ik heb best veel petjes die ik op en af kan zetten. En gedeeltelijk zit dat ook gewoon in de aard van het beestje, maar ik ben zo lang doorgerend dat ik mezelf ook wel een beetje voorbij ben gerend. Altijd maar bezig, altijd maar druk, nooit de tijd nemen om na te denken of de tijd te nemen om te genieten van de dingen die ik bereikt heb.

De kunst van lekker langzaam

Gebrek aan zelfvertrouwen

Al zolang ik mezelf ken (haha) heb ik al een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen. Ik vind andermans werk altijd mooier dan dat van mezelf. Iemand anders altijd beter, mooier, leuker. Gedeeltelijk doordat ik niet echt van huis uit heb meegekregen dat ik iets kan. Er werd vaker geroepen ‘Dat hou je toch niet vol’ of ‘Dat lukt je toch niet’ Dat is niet zo heel erg motiverend als je jong bent en vol met wilde plannen zit. Toegegeven dat die plannen van mij best wild waren en misschien ook inderdaad niet de beste keuzes, maar toch.. Je moet het ook leren toch?

Anyway, het is wat het is en ik ben ondanks al mijn beperkingen toch maar mooi groot geworden.. 🙂 Maar dat door blijven rennen en die onzekerheid, dat moet maar eens gaan stoppen. Ik ga me bekwamen in de kunst van het lekker langzaam leven. “Slow living” is ook weer zo’n modewoord natuurlijk, maar waar het voor mij op neer komt is het genieten van de dingen die je doet. Genieten van lekker koken én van lekker eten. Genieten van mooie vriendschappen (oud of nieuw), genieten van mooie reizen en ook echt de tijd nemen om dingen tot je door te laten dringen.

Geen vijf attracties in één dag

Stiekem moet ik altijd een beetje lachen als ik toeristen in en uit een bus zie springen, foto maken van een attractie/bezienswaardigheid en hop weer door naar de volgende. Maar als je er goed over nadenkt doe ik in mijn hele leven niet veel anders dan dat. Op een andere manier maar de insteek is hetzelfde.

Katten beheersen de kunst van het niks doen heel goed!

Niet achter de geraniums

Wees gerust; ik ga niet achter de geraniums zitten kijken hoe de wereld aan me voorbij trekt. Verre van dat. Maar wat ik wél ga doen – en in ieder geval ga proberen – is om te genieten. Om dat altijd maar jachtige leven te veranderen naar lekker langzaam. Natuurlijk moet ik nog steeds werken maar ik hoef niet perse vijf dagen per week fotoshoots te hebben. Een kwestie van beter plannen, maar ook af en toe stil staan bij wat je gemaakt hebt. En niet bezwijken onder die druk van altijd maar meer.

Ik wil op reis en dan niet 10 plekken in 10 dagen bezoeken. Maar 10 dagen op 1 plek doorbrengen en daar de sfeer om me in laten werken. Iets echt beleven in plaats van er door heen jakkeren. Lekker langzaam dus.

Minder onrust, meer genieten

Af van die onrust in mijn lijf, af en toe gewoon stil zitten en helemaal niks doen. Het wordt nog een flinke uitdaging voor me, maar als je niet begint met iets nieuws, dan veranderd er ook niks.

Onderdeel van mijn nieuwe mantra “lekker langzaam” is een nieuw aanbod waar ik mee aan de slag ben/ga. Hoe en wat precies komt binnenkort! Voor nu wens ik jullie een lekker langzaam zondag!

Delen is fijn!