Simone's Kitchen

De gekweekte hamburger

Zou jij het eten? Vlees dat uit een laboratorium komt? Iedereen heeft het nieuws wel gehoord waarschijnlijk over de duurste hamburger ter wereld die recent opgegeten is…. Een hamburger met een marktwaarde van 250.000 euro… Wow…. Doe mij dan maar geen vlees…. Iets boven budget!
Uitgangspunt om dit proces op gang te zetten is het feit dat er een vleesschaarste is in de wereld. Een schaarste die – naar men denkt – alleen nog maar erger gaat worden in de komende jaren. Mark Post is professor in de vasculaire wetenschap en heeft, naar ik aanneem met een heel team, een proces bedacht waarbij vlees wordt ‘gemaakt’ uit de stamcellen van bijvoorbeeld een biefstuk, maar het kan ook goed uit een levend dier worden gehaald. Deze stamcellen worden vervolgens vermenigvuldigd en uiteindelijk heb je dan genoeg om die hamburger te maken. Want meer als gehakt kunnen ze niet produceren op het moment.

Ik vond de visie van de heer Post wel interessant. Blijkbaar worden er nu per jaar 90 miljard dieren geslacht. Een getal waar ik best even van moet slikken. Ik ben geen grote vleeseter en je kunt me gerust weken lang vegetarisch laten eten. Geen problemen mee, maar ik vind een lekker stukje vlees op zijn tijd echt niet verkeerd.
Maar of die gekweekte hamburger een echte kan vervangen waag ik te betwijfelen. Nog afgezien van het feit dat je nooit weet wat er allemaal aan dat proces te pas is gekomen om die hamburger te maken. ‘Grassfed’ zal er vast niet op de verpakking komen te staan.

Zoals één van de slagers in het filmpje al zei terwijl hij een mooie parmaham omhoog hield. ‘Dit kunnen ze natuurlijk nooit na maken. Misschien in een plat blok met een wit randje erlangs, maar zeker niet zoals een echte parmaham eruit moet zien!’

En ja op het moment is het allemaal nog heel ver weg en ik denk niet dat ik het nog mee ga maken, maar het is wel een interessante discussie, want hoe ver ga je om een bepaald levensmiddel in stand te houden? Ik heb zeker geen oplossing voor de wereld problematiek maar vraag me af of gewoon wat minder vlees eten misschien zou helpen?

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.