20140122-MH2A4791

Ik was er meteen voor te vinden toen Esmée met het idee kwam om in de maand februari een budget challenge te doen…. Maar ja, dat ze dan meteen het bedrag op slechts 1,50 per persoon zou zetten… Dat hadden we natuurlijk niet afgesproken! Haha… Je moet weten dat budget koken niet echt mijn allersterkste punt is. Ik doe wel eens vaker iets maken dat geen geld kost of weinig geld, maar over het algemeen kijk ik niet eerst naar de prijs als ik een recept ga maken. Dat komt pas later… Als het geld halverwege de maand weer op is ofzo. Dus voor ons is dit een grote uitdaging, want 1,50 per persoon is gewoon niet veel. Wij zijn met zijn twee dus 3,= voor het avondeten per dag. Een totaal budget voor diner in de maand februari van 84 euro, zoals Esmée zo fijntjes uitrekende.. 😉

20140122-MH2A4793

Inmiddels zijn we al een paar weken bezig met prijzen vergelijken. Waar kun je bepaalde dingen zo goedkoop mogelijk vinden. Er zijn in Nederland natuurlijk genoeg mensen die op dit moment op of rond de armoede grens leven. En wat voor ons een uitdaging is, is voor hen bittere noodzaak. En dan is het toch fijn om te weten dat je ook met een klein budget nog lekker en verantwoord kunt eten. Al te kieskeurig zijn is niet aan te raden want dan gaat het je niet lukken, maar met een beetje creativiteit kom je een eind. En om dan maar meteen de aftrap te geven; mijn eerste budget maal is precies 3 euro (nou ja 2,57). En dat is inclusief knolselderij frietjes maar die waren al op toen ik de foto ging maken dus je ziet hier alleen het gehakt brood. Een recept waar Reny van Mind Your Feed mee kwam en wat me erg lekker leek! Ik heb hiervoor kippendijenvlees gebruikt. Goedkoper (van de Turkse slager) en droogt ook minder snel uit.

20140122-MH2A4786

De exacte splitsing van de ingredienten en de kosten is als volgt. Hierbij is van belang om te weten dat het gehaktbrood en de knolselderij twee dagen mee gingen. Totale kosten voor   2 personen €2.57

  • Kippendijenvlees 400 gr € 1,98
  • Spinazie 100 gr € 0.66
  • 1 ei €0,10
  • amandelmeel 3 el €0.20
  • knoflook 1 teen €0.05
  • 2 takjes tijm €0.21
  • peper €0.05
  • zout €0.05
  • 1 ui €0.10
  • chilipeper (poeder)  €0.05
  • gember (poeder) € 0.05
  • oregano (droog) € 0.05
  • knolselderij € 0.99
  • olijfolie         € 0.50
  • peper             € 0.05
  • zout                € 0.05

Totaal           €  5.14 / 2 dagen = € 2.57

20140122 MH2A4791

Kipgehakt brood met knolselderij frietjes

Nog geen review

Je kunt natuurlijk kant en klaar kipgehakt gebruiken voor dit recept maar goedkoper en lekkerder is het om zelf gehakt te malen. Je hebt hier een keukenmachine of een blender voor nodig.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 gr kipdijenfilet
  • 100 gr spinazie
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 3 el amandelmeel
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl tijm vers
  • peper
  • zout
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl oregano

Knolselderij frietjes

  • 1 knolselderij
  • olijfolie
  • peper
  • zout

  • Verwarm de oven voor op 150 C.
  • Doe het kippendijenvlees in de keukenmachine, doe de spinazie, de knoflook, tijm, ui, peper en zout bij en draai tot een gehakt massa. Stort het geheel in een aparte kom. Doe hier het ei bij, het amandelmeel en de overige kruiden en kneed dit nog even door. Het is een vrij plakkerig geheel.
  • Leg in een bakblik een vel bakpapier en stort hier je kipmengsel in. Druk het een beetje aan en maak het egaal aan de bovenkant.
  • Laat het gehaktbrood in de voorverwarmde oven in ongeveer een uur gaar worden.
  • Voor de knolselderij frietjes, schil je de knolselderij en snij deze in frietjes. Zet een pan met water en zout op en breng dit aan de kook. Kook de knolselderij vervolgens ongeveer 3-4 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Zorg dat de frietjes goed droog zijn als je ze in de oven afbakt. Besprenkel met olijfolie en peper en zout en bak voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 C.
  • Als je deze twee gerechten samen bakt dan is dat dus een beetje lastig met de oven temperaturen. Heb je twee ovens dan is het probleem opgelost, maar heb je dat niet dan zul je of de kip aan het eind wat hoger moeten zetten of de frietjes op lagere temp moeten bakken. Ik heb half/half gedaan maar dat kan beter... Bakken in de olie kan misschien ook. Ga ik een volgende keer proberen!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.