De alt tag voor afbeeldingen – waarom je die zou moeten gebruiken

Gebruiken van de alt tag voor je foto's | simoneskitchen.nl

Ik kwam er laatst geheel per toeval achter… Dat het gebruik van de ALT tag als je foto’s gebruikt heel belangrijk is. De reden hiervoor is dat Google, als jouw site ‘gecrawled’ wordt niet in staat is om plaatjes te zien. De spiders lezen echter wel tekst die langs komt. Een tekst die ‘2014082358-IMG_95′ heet of iets van die strekking is dus voor de bots niet zo nuttig. En uiteindelijk ook niet voor jou. Zaak dus om dat te gaan veranderen. Ik nam de proef op de som met een post die ik ooit maakte over Tomaten chutney. Er mankeerde wel een paar dingetjes aan die post dus ik heb alles netjes neergezet, alt tags aan de foto’s gehangen, gesaved en dan maar wachten.

Screen-Shot-2014-09-07-at-15.57.20-1024x235

Bijgaand een print screen van Google Analytics. Kun je zien waar ik de pagina heb aangepast? Nu is het niet bij elke pagina zo dramatisch verschil hoor, dus denk nu niet dat je ineens honderden bezoekers meer krijgt door de alt tags toe te voegen, maar het geeft wel duidelijk aan dat er wel degelijk nut is in het toevoegen.

Het makkelijkste is het om de alt tags toe te voegen tijdens het uploaden van je afbeeldingen. Als je foto upload in wordpress kun je titel, onderschrift en alt tekst invoeren

Screen-Shot-2014-09-07-at-16.01.08

Ideaal gezien heb je ook nog een goede titel meegegeven aan je foto en niet zoals hier ‘screenshot’ want dat zegt natuurlijk ook niks. Caption is wat er onder je foto verschijnt op je blog en dat laat ik standaard meestal leeg. Hoe vaak kun je aan iemand vertellen dat er een tomatenchutney op de foto staat zonder vervelend te worden. En – als ik het goed begrepen heb is dat ook minder belangrijk.

Heb je nu al een post geplaatst en wil je achteraf je alt tags sneller aanpassen als foto per foto dan kun je dat ook doen in je html tekst.

Screen-Shot-2014-09-07-at-16.04.36-1024x474

Je ziet dat ik bovenin rechts heb gekozen voor het tabje ‘TEXT’ ipv “VISUAL”. Je komt dan in je html code van je blog post. Bovenin bij de eerste regel zie je de informatie van je foto. Alles wat tussen de aanhalingstekens na alt= komt te staan valt onder je alt tag. Je kunt het hier dus ook rechtstreeks intypen.

 

Behalve de naam van de foto zet ik tegenwoordig in de alt tag ook mijn website url neer. Als ik een foto pin dan komt dat er meteen bij te staan. Heel handig om te voorkomen dat de link naar je site verloren gaat.

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *