Wat vliegt de tijd toch… nog even en dan is het alweer augustus. En ik realiseer me net dat het alweer twee maanden geleden is dat we in het zonnige Baden Würtemberg verbleven! Niet dat we hier aan zon een gebrek hebben op het moment. Dus voor de zon hoef je niet naar deze streek, maar wel als je houdt van pittoreske plaatjes, een heerlijke mediteranne sfeer en goed eten. Het grappige was dat we zeker aan het meer (de Bodensee of lake Constance in het Engels) af en toe het idee hadden dat we niet in Duitsland waren maar eerder in Italie. Het had dat sfeertje op de een of andere manier. Vandaag deel ik mijn tips voor de plaatsjes rondom het meer, maar de regio is groter dan dat. Voor meer informatie over Baden Würtemberg kun je het beste de site van de regio even bekijken.

De vijf leukste steden van Baden Wurtemberg
Meersburg

Meersburg

Van de plaatsjes die we bezocht hebben staat Meersburg wel met stip op nummer 1. Het is een prachtig klein plaatsje met mooie barok gebouwen in fijne pasteltinten. Het stadje ligt aan de rand van het Bodenmeer en is gebouwd tegen de heuvel aan. Dat zorgt er meteen voor dat een wandeling door de stad af en toe prachtige vergezichten oplevert over het meer heen.

De vijf leukste steden van Baden Wurtemberg
Meersburg

Wil je aan de rand van het meer slapen en/of eten? Neem dan een kijkje bij Hotel zum Schiff. Wel typisch Duits maar je zit er wel prachtig en centraal gelegen. Hou je van bloemen, planten en/of tuinieren dan is een bezoek aan het bloemeneiland Mainau aan te raden. Het bloemeneiland is op een schiereilandje gelegen en de beplanting varieert hier elk seizoen. Voor de kinderen is er genoeg te beleven dus als je een dagje wilt relaxen tussen de planten is Mainau the place to be.

Baden-Würtemberg
De vijf leukste steden van Baden Wurtemberg

Reichenau

Eerlijk is eerlijk: onze gids in Reichenau was een wat aparte man. Hij had er al niet zo erg veel zin in voordat we begonnen en waarschuwde ons dat we veel kerken gingen zien. Uh… ok? Ik hou niet van kerken laat ik dat even eerst zeggen dus als jij een liefhebber bent van kerken in alle soorten en maten dan kan ik een bezoek aan Reichenau bijzonder aanraden. Zo niet dan kun je wellicht beter aan de rand van het meer een bezoek brengen aan het Strandhotel waar je heerlijk kunt lunchen met uitzicht over het meer.

Aan het meer
Strandhotel Baden-Würtemberg

Salem

Bij de naam Salem moet ik altijd als eerste aan een horrorfilm denken die zich afspeelde in Salem in Amerika. Dat de plaats in Duitsland helemaal niks met die horrorfilm te maken heeft moge duidelijk zijn, maar toch moet ik er altijd aan denken.. 🙂 Salem heeft een prachtig kasteel wat echt de moeite waard is van een bezoek. Het is een uitgestrekt terrein waar je op je gemak een halve dag kunt rondzwerven.

Kasteel Salem
Kasteel Salem

Een hoogtepunt van ons bezoek aan Salem was een bezoek aan whiskey maker Senft. En dan in dit geval niet omdat ik nu zo gek ben op whiskey maar de dochter van de eigenaars gaf ons een tour en ze deed dat zo leuk dat ik bijna spontaan whiskey lekker ging vinden. Overigens hebben ze wel erg goede whiskey. Als ik de whiskey liefhebbers in onze groep mag geloven. Dus zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen! Behalve whiskey maken ze er ook rum en gin. Voor de gin komen alle kruiden van het eiland Reichenau, dus het meeste wordt lokaal verkregen en lokaal gemaakt.

Senft whisky
Distileerderij Senft

Alles van deze kleine distilleerderij komt uit eigen boomgaard. Zo hebben ze maar liefst 300.000 kilo peren per jaar en werken ze met 20 vaste mensen om dit te plukken. Om de beste kwaliteit te garanderen moeten de peren niet te vroeg maar ook zeker niet te laat worden geplukt.

Radolfzell

Radolfzell is qua omvang de derde stad rondom het bodenmeer. Het is een fijn stadje om in rond te lopen en als je er bent vergeet dan vooral niet om tegen de avond naar de waterkant te gaan. Er zitten hier allerlei fijne restaurantjes en cafe’s waar je heerlijk kunt genieten van een drankje met een koel briesje vanaf het meer.

Het lekkerste ijs in de stad verkopen ze bij Fernando! En traditioneel eten kun je in oma’s keuken.

Radolfzell

Wij brachten er ook een bezoek aan de Stahringer Streuobstmosterei.  Ze maken hier onder andere birnoh.  Een peren aperitief met 18% alcohol en exclusief hier gemaakt. Ze maken er niet alleen de birnoh maar hebben ook diverse sappen en zelfs een wijn die hier gemaakt wordt. De bomen uit de boomgaard worden allemaal biologisch behandeld

Baden-Würtemberg Stahringer streuobstmosterei
Ijs!
Mooi Baden-Würtemberg

Constance

Konstanz is een universiteitsstad en is wat groter dan de andere stadjes die we bezochten. Je kunt vanaf hier met de boot naar alle andere plaatsen rondom het meer en zelfs naar andere landen, aangezien het meer grenst aan Zwitserland en Oostenrijk. De haven is een geweldige plek voor een dagje mensen kijken en je kunt er prima eten op diverse plekken. Wij hadden er een historisch diner bij Konzil restaurant. Prima eten maar er zijn meer mogelijkheden rondom het meer dus kijk gewoon eens rond om te zien wat je lekker vindt

De vijf leukste steden van Baden Wurtemberg
Konstanz
Straatbibliotheek

Concluderend vind ik Baden Würtemberg een geweldige mooie streek. Rondom het meer is meer dan genoeg te doen en met de fiets het meer rond rijden schijnt een populair tijdsverdrijf te zijn. Wij deden een kleine fietstocht en ik ga eens kijken of ik Tom een keer kan overhalen om er een langere fietstocht te gaan doen. Wat mij betreft is het daar ideaal voor.

Disclaimer: Wij waren in Baden-Würtemberg op uitnodiging van Toerisme Baden-Würtemberg maar alle meningen zijn zoals gebruikelijk van mij.

Meer Duitsland:

Delen is fijn!