Van het weekend gooide ik de knuppel in het hoenderhok… ‘Wat zou je ervan vinden als ik vegetarisch ging eten?’ zei ik, tussen neus en lippen door, tegen manlief. Die keek me aan alsof hij water zag branden en de eerste reactie was iets in de trant van ‘als je maar niet denkt dat ik dat ga doen!’ Je moet weten: mijn man is een groot vleesliefhebber. En ik spuug er zelf ook niet op dus in die zin kwam het wellicht uit onverwachte hoek. Maar de laatste tijd zit het me niet helemaal lekker. Ik merk dat ik steeds meer en meer moeite heb met hoe er met dieren in de vleesindustrie wordt omgegaan.

Vervolgens – bij toeval – keek ik dit weekend twee documentaires. Cowspiracy en nog eentje over plantaardig voedsel en de impact van de vleesindustrie. Ik word er serieus een beetje beroerd van. Dus dat… Maar het idee om nooit meer een eitje te eten vind ik misschien dan nog wel het ergste vooruitzicht.

En hoe doe je dat op reis, onderweg, uit eten…. De hoeveelheid vragen borrelen in alle hevigheid naar boven als ik min of meer heb besloten om het een kans te geven. Een opmerking op facebook (‘Stoppen met vlees eten: ja of nee’) leverde veel ja’s op, 1 maal nee en tien mensen die me direct hebben ontvolgt. Hahaha…. 🙂 Ik ben er nog niet uit. Vind het ook best een beetje moeilijk. Ondanks dat het een stuk hipper is vandaag de dag rust er toch nog best een beetje een stempel op vegan. Vegetarisch is wel geaccepteerd. Denk ik. Maar ook daar zit nog wel een geitenwollensokken-luchtje aan.

Ik kijk nu al op tegen de commentaren van mensen om me heen. Moet ik me niet druk om maken, maar doe dat stiekem toch wel. Ooit – 30 jaar geleden – at ik een paar jaar vegetarisch. Ik wist niks van voeding en deed dus maar wat. Dat ‘wat’ bestond vooral uit tofu want dat ‘hoorde’ in die tijd zo. Gelukkig is er veel veranderd en zijn er meer en meer mensen die een plantaardig dieet aanhouden.

Ik ga voor mezelf de uitdaging aan om 30 dagen te proberen vegan te eten. Denk ik… Ik ga me eerst nog maar eens wat beter inlezen. Phoe… Vind het heftig. Of misschien moet ik beginnen bij vegetarisch. Klinkt toch een stuk minder eng.

Ik ga hier bijhouden hoe het gaat, hoe ik me voel, wat ik mis, waar ik de mist mee inga enzovoort. Niet elke dag, maar af en toe. Ik heb in ieder geval al een stapel vegan kookboeken in de kast staan (dat is dan wellicht ook een teken aan de wand) dus aan inspiratie geen gebrek. Wish me luck!

Delen is fijn!