Waarom eigenlijk?

Die vraag krijg ik vaak; waarom ga je eigenlijk vegan uitproberen? Vegetarisch is toch wel genoeg? Rondom vegan hangt nog wel een sfeertje van geitenwollen sokken. Veel meer dan bij vegetarisch eten, wat inmiddels toch wel min of meer geaccepteerd is zo lijkt het.

Maar de zuivelindustrie is niet veel beter dan de vleesindustrie. Dus als je minder vlees wilt eten in verband met dierenleed en milieu dan is stoppen met alle dierlijke producten de volgende stap. Vind ik dan in ieder geval. Vandaar dus de vegan challenge. Want echt eenvoudig vind ik het niet.

Week 1

Zolang ik thuis ben en de situatie volledig onder controle heb, is het prima te doen. Gewone yoghurt heb ik vervangen voor Alpro Mild & Creamy of kokosyoghurt. Daar mis ik echt niks aan. Kaas…. kijk daar zit wel een pijnpuntje. Ik ben gek op kaas, eet het graag en helemaal laten staan is dus lastig. Wel maakte ik van de week een vegan alternatief voor parmezaanse kaas over de pasta en dat was verrassend lekker. Ik zal het recept daarvan volgende week delen. Kun je het ook eens proberen.

Uit eten

Ook gingen we afgelopen donderdag uit eten met vrienden bij Peter Lute in de Kruidfabriek. Die afspraak stond al weken en ik had wel gecheckt of vegetarisch daar mogelijk was (ja) maar vegan had ik niet gecheckt en om eerlijk te zijn had ik me ook al voorgenomen om daar niet al te moeilijk over te doen. Ten eerste voelde ik me een beetje ongemakkelijk om daar allerlei vragen over te stellen tijdens het eten en heb dat dus niet gedaan. Ten tweede moeten onze vrienden er ook nog erg aan wennen dat ik geen vlees meer eet dus wilde het ook niet moeilijker maken dan het is.

Zwaktebod

Aan de ene kant vind ik dat dan weer erg zwak van mezelf. Maar aan de andere kant denk ik dat het ook niet meteen een ramp is. Als je 80% van de tijd vegan zou eten ben je toch al een heel eind denk ik. Of ben ik het nu weer aan het goedpraten? Ik hink dus continue op twee gedachten: aan de ene kant wil ik graag voor de volle 100% vegan gaan maar aan de andere kant weet ik gewoon dat het af en toe niet mogelijk is. Ja tuurlijk kun je altijd op een blaadje sla gaan kauwen maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel.

Op reis

Zo ga ik binnenkort op reis. Eerst Kopenhagen waar dan wel weer genoeg opties zijn, maar vervolgens Curacao en daarna Italië… Is het heel slecht als ik dan overweeg om daar ‘gewoon’ te eten en als ik thuis ben vegan? Vegetarisch/vegan waar mogelijk en indien niet mogelijk ‘go with the flow’?

Ik zit daar nu dan wel een beetje heel ingewikkeld over te doen maar uiteindelijk is het natuurlijk mijn beslissing. Dat weet ik ook wel, maar die dubbele gedachten kan ik nog even niet uitschakelen…. Wordt vervolgd dus!

Delen is fijn!