Jeg elsker København!

Kopenhagen, een van mijn favoriete steden. Ik houd van deze vriendelijke stad, waar de fietsen je nog harder voorbij zoeven dan in Amsterdam. Van de eenvoudige stijl van de Denen, van hun vriendelijkheid, hun mooie winkels. En vooral ook van de vele, vele restaurantjes met uitzonderlijk goed eten tegen – meestal – schappelijk prijzen. (Dat er aan het begin van de avond gegeten wordt, in plaats van heel laat zoals in Zuid Europese landen is voor mij als ochtendmens ook een pré). Ik ben tweemaal in Kopenhagen geweest en het voelt al bekend. Mijn goede voornemen voor de rest van mijn leven: regelmatig afreizen naar het Noorden (want Stockholm vind ik ook fantastisch).

De drie leukste wijken van kopenhagen

Kopenhagen Centrum

Ik vind Kopenhagen een makkelijk te bereizen stad; de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn niet al te groot en makkelijk per fiets af te leggen. Het centrum van Kopenhagen is een must, het is de wijk waar de paleizen en het imposante SMK museum gesitueerd zijn, het is het kloppende winkelhart van de stad. Ik logeerde deze keer in Hotel Ibsens, gelegen in het centrum van Kopenhagen: een van mijn favoriete wijken.

Heel erg fijn aan dit hotel is het uitgebreide New Nordic ontbijt: een ruime keuze aan regionale lekkernijen. Van fruit tot kaas tot brood tot zuivelproducten: het is allemaal even lekker. Ook heel leuk is de binnenplaats met knusse zitjes om tijdens een warmere avond je dag door te nemen.

De drie leukste wijken in KOpenhagen | simoneskitchen.nl
leukste wijken van Kopenhagen

Vlakbij het hotel ligt Höst (zie Simone’s blogpost, en ook een van mijn favoriete restaurants) en ook de Torvehallerne liggen op een steenworp afstand. Deze kruising tussen een marktje en foodhallen is mijn vaste stop voor een lekker taartje, een take away lunch en culinaire souvenirs.

De drie leukste wijken in Kopenhagen | simoneskitchen.nl

Strøget is Kopenhagen’s bekendste winkelstraat; je vindt hier o.a. Sostrene Gene (dit hippe ‘zusje’ van Ikea heeft zich ook gevestigd in Nederland, maar een bezoek aan dit filiaal raad ik zeker aan: ik scoorde er leuke producten die bij ons niet verkrijgbaar zijn). Naast de winkel staat een hotdogkraampje waar je gedachteloos aan voorbij loopt: stop! Lekker, lekker, lekker, deze hotdog wil je niet missen. Warenhuis Illum ligt ook aan Strøget, net als filialen van COS en &Other Stories. Mijn vaste stops op jacht naar nieuwe props zijn het woonfiliaal van Illum (Illums Bolighus) aan Amagertorv en woonwinkeltje Plint aan Købmagergade.

Broodje hotdog Kopenhagen

Op de Gothersgade zit Atelier September, heerlijk om daar even bij te komen van het fietsten/wandelen. Achterin de lunchroom zit een klein designwinkeltje met fantastisch mooi keramiek.

Leukste wijken van Kopenhagen

Nørrebro

Deze trendy, multiculturele wijk is een food walhalla. Van goedkope shoarmazaken tot het enige Thaise restaurant met een Michelinster: je vindt het in Nørrebro. Voor een goed ontbijt zit je goed bij Mirabelle aan de Guldbergsgade. Probeer de amandelcroissant en kijk uit dat je je vingers er niet bij opeet. ’s Avonds verandert het plein voor Mirabelle in een bruisende hotspot met picknicktafels vol etende en drinkende locals. Leuk, maar weet dat op een steenworp afstand restaurant Kiin Kiin zit: hun steamed buns zijn té lekker.

Kopenhagen
Kopenhagen

Een leuke slenterstraat is Jægersborggade met zijn kleine winkeltjes en gevarieerde horeca. Drink Kopenhagen’s beste koffie bij The Coffee Collective; oprichter Klaus Thomsen is World Barista Champion. Koop iets leuks voor je huis bij Høj Copenhagen, homemade caramel bij Karamelleriet, een biologisch ijsje (gemaakt met vloeibare stikstof) bij Istid en/of chocolade bij Ro Chokolade en drink een goed glas wijn bij wijnbar Terroiristen.

Andere leuke straten zijn Elmegade, Blagardsgade en Ravnsborggade.

Vesterbro

Nørrebro is hip, maar Vesterbro is überhip. Ooit de hoerenwijk van de stad, nu een plek waar je ‘shop till you drop’ kunt afwisselen met veel ‘natjes en droogjes’. J Start met een kopje koffie van het kleinste koffietentje/hotel ter wereld (Central Hotel og Cafe,Tulinsgade). Even doorlopen en je staat op de charmante Værnedamsvej, volgepakt met food en kledingwinkels: Helge’s kaaswinkel, gourmet take-away Cofoco le Marché, wijn- en whiskeywinkel Juul en -natuurlijk- chocolade bij Summerbird Chocolaterie. Moe van het shoppen en toe aan iets lekkers? Bij Granola serveren ze allerlei lekkerheden in een superleuk jaren 30 interieur.

In Vesterbro vind je ook het Meatpacking District, waar het vooral ’s avonds goed toeven is. Restaurants en bars wisselen elkaar af, het is lastig kiezen waar te gaan eten. Ik schoof aan bij Mother en at een simpele, maar o zo goede pizza. Trek in vlees? Dan moet je naar Fleisch (what’s in a name…). Bij Kødbyens Fiskebar komen visliefhebbers aan hun trekken.

Vesterbro
Pizza in Kopenhagen

In de zomer herbergt het Meatpacking Districht op zaterdagen en zondagen de food market Kødbyens Mad & Marked. Nog tot eind september te bezoeken.

Oef, wanneer kan ik weer afreizen?

Wil je zelf een bekend Deens gerecht maken? Probeer dan eens deze heerlijke smørrebrød.

De overnachting bij Ibsens hotel was gesponsord.
De foto’s bij deze blogpost – behalve die bij Mother – zijn gemaakt door Saskia Lelieveld.

Delen is fijn!