De 10 mooiste plekken in Toscane

Onze reis naar Toscane is echt alweer een hele tijd geleden, maar doordat ik nu druk ben met het plannen van onze tweede roadtrip door Umbrië komt alles weer naar boven. We hebben zoveel moois gezien, gegeten en gedaan dat het me tijd leek voor een klein overzichtje van de dingen die je echt niet wilt missen als je ook naar Toscane gaat. Uiteindelijk is de regio best groot dus de kans dat je er nog een keer terug moet komen is aanwezig. Wij hebben de volgende tien steden allemaal bezocht in de drie weken tijd die we hadden, maar een paar plekken gaan we dit jaar ook weer naar terug. Gewoon omdat we het nog een keer willen zien.

Siena

Er zijn twee soorten mensen: zij die van Florence houden en zij die van Siena houden…:) Nou ja dat is een beetje onzin, maar ik vond Siena echt veel leuker dan Florence. Florence is prachtig en absoluut een must see maar Siena is kleinschaliger en met het prachtige plein in het midden een heerlijke stad om een dag in rond te dwalen. Minder druk dan Florence en – voor mij – voelde het authentieker op de een of andere manier.

Op zoek naar leuke accomodatie in Sienna?

Prachtig Sienna

Pienza

Ik heb het al eerder geschreven hier, maar ga niet naar Pienza als je een hekel hebt aan kaas. Want kaas, dat is wat ze daar maken. De allerlekkerste pecorino wordt hier gemaakt en verkocht. Het resultaat is dat de hele stad min of meer naar de kaas ruikt. Ik hou van kaas maar zelf ik vond het best heftig. Voor Tom – die kaas echt vies vind – was het een soort hel op aarde.

Slapen in Pienza?

De tien niet te missen plekken in Toscane

San Gimignano

Met een beetje mazzel gaan we dit jaar nog een keer terug naar San G, zoals een Amerikaanse vriendin het noemde. Als je de toeristen wegdenkt (want die zijn er in overvloed) dan is het alsof je even terug in de tijd gaat. San Gimignano is behalve voor de prachtig bewaard gebleven middeleeuwse architectuur, ook bekend om zijn saffraan, ham en witte wijn.

Overnachten in San Gimignano?

Lucca

Toscane ligt natuurlijk vol (heel Italie geloof ik) met prachtige oude steden en Lucca is er ook weer eentje van. Fijne pleintjes, leuke winkeltjes maar de lokale specialiteit buccatelo kun je gerust overslaan. Dat is een soort krentenbrood maar dan droger. Wij aten het bij hét tentje in Lucca die er beroemd om is, maar ik snap eerlijk gezegd niet waar alle heisa om te doen is. Niet lekker.

Overnachten in Lucca?

Modena

Hou je van balsamico dan ken je Modena ongetwijfeld als de bakermat van de balsamico azijn. Een bezoek aan het balsamico azijn is natuurlijk een must. Technisch gezien ligt Modena niet in Toscane maar in Emiglia Romagna, maar ach…kniesoor die daar op let toch?

Wil je in Modena blijven slapen?

Florence

De stad der steden in Toscane is natuurlijk Florence. Ik vond het zeker een mooie stad, maar had er wellicht meer van verwacht. Zoals ik hierboven al aangaf vind ik Siena persoonlijk veel fijner maar natuurlijk mag Florence niet ontbreken in het rijtje van te bezoeken steden.

Overnachten in Florence? of een overzicht van toffe slaapplekken in Florence? Check de post of Map of Joy

Cinque Terre

Op de rand van Toscane ligt de Cinque Terre, een prachtig gebied maar wel eentje waar het toerisme naar mijn mening een tol heeft geeist. Overslaan is eigenlijk geen optie, want het is er schitterend maar probeer wel de grote massa’s te ontwijken. Zodra je het pad langs de zee gaat wandelen wordt het aantal toeristen beduidend minder, dus een fikse wandeling is aan te raden. En ga niet in het hoogseizoen

Overnachten in Vernazza?

Chianti streek

De hele Chianti streek is meer dan de moeite waard. De landschappen, de heerlijke wijnen en het fijne eten. Hou je van worst bezoek dan zeker Greve in Chianti en loop even binnen bij Macelleria Falorni, Zeker de beroemdste slager van Toscane en neem dan vooral ook de venkel worst mee. De Chianti streek is bezaaid met kleine wijnproducenten en het is erg leuk om een aantal van de wijnboeren te bezoeken, wijn te proeven en een doosje mee te nemen. Onze auto was flink zwaar beladen aan het einde van de reis.

Overnachten in de Chianti streek? Mijn favorieten Greve in Chianti of Radda in Chianti

Montepulciano

Onder de kenners beter bekend als Volterra uit de film Twilight. Want ondanks dat er ook een Volterra is, schijnt dé scene waarin Edward zich wil blootstellen aan het zonlicht en aan de mensen, opgenomen te zijn in Montepulciano. Zo vertelde een trotse bar eigenaar ons. De foto’s hingen trouwens ook aan de muur. Die fontein waar Bella doorheen springt is niet te vinden, die schijnt dan weer speciaal voor de gelegenheid aangelegd te zijn. Maar die deur hieronder? Dat is toch volgens mij dé deur….

Dit is m! De deur!

Ach en laten we eerlijk zijn: eigenlijk is bijna alles in Toscane prachtig. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan naar Italie!

Overnachten in Montepulciano?

Wil je ook die kant op? Check dan ook zeker deze leuke vakantiehuizen en appartementen in Toscane.

Delen is fijn!