Simone's Kitchen

Dag #2 – Whole30 – Het suiker dilemma en wortel salade

whole 30 wortel salade met hazelnoot | simoneskitchen.nl

Ik kan me nog levendig het moment van onze eerste Whole30 herinneren. We mochten geen suiker eten, dus denk je automatisch aan dingen als koekjes, snoepjes, gebak enzovoort… Maar het was best een schok om tot de ontdekking te komen dat suiker echt letterlijk in bijna álle dingen zet. En als ik zeg alle, dan bedoel ik ook alle… Neem nu een pond gehakt. Verwacht je toch niet echt dat het als ingrediënt glucosestroop heeft of wel? Een pakje ham, zit suiker in… Vissaus; zit suiker in en ga zo nog maar even door. Om gek van te worden.

Het alternatief is dan natuurlijk om alles zelf te maken, maar hoewel ik geen problemen heb met het zelf maken van tomatensaus of iets dergelijks, zie ik me hier nog niet echt hele varkens uitbenen en vervolgens roken of koken of weet ik veel wat er allemaal met ham gebeurd. Dus ben je aangewezen op wat je kunt krijgen. Gehakt is makkelijk zelf te maken dus dat is eenvoudig, maar echt; ik schrok me een ongeluk toen ik de labels op het vlees beter ging lezen. Dat er allerlei dingen in een blinde vink zitten.. Dat kan ik me voorstellen. Maar waarom er in hemelsnaam suiker moet zitten in een stuk varkenshaas… dat is me toch een beetje een rare toestand. Ik snap het waarom wel; conservering en dergelijke, maar dan nog.

Wortel salade met gehakt. Whole30 | simoneskitchen.nl

De suiker-politie vertelt me dat het is omdat suiker verslavend is. Wil je dus dat mensen je producten vaker kopen dan gebruik je suiker. Zoet is lekker en mensen willen zoet.

Tijdens onze whole30 is het niet alleen de standaard suiker die off limits is, het zijn ook de suikervervangers en zelfs de natuurlijke suikers zoals honing, zijn niet toegestaan. Want – zo is de redenering – waar je vanaf moet is die drang naar zoet. En of het nou een kunstmatige zoetstof is of een natuurlijke zoetstof, dat maakt in de whole30 context dus niet uit.

En zoet is voor mij wel een dingetje; ik ben er toch wel een beetje (boel) aan verslaafd. En daar wil ik vanaf. Want het stomme is dat ik helemaal niet zo goed tegen suiker kan. Eet ik teveel suiker dan heb ik niet een eenvoudig dipje, maar meer een volledige krater. Nou ja, of dat nou anders is als bij andere mensen weet ik eigenlijk niet; ik weet alleen dat het niet echt goed voelt. En toch blijf ik dooreten van die rommel. Want dat suiker niet goed is dat weet toch wel bijna iedereen. Het is zoiets als met roken; je weet dat het slecht is en toch doe je het.. (deed het in mijn geval. Al 16 jaar gestopt met roken… Dat dan weer wel!)

Whole30 wortel salade met gehakt | simoneskitchen.nl

Hele boeken zijn er vol geschreven over het effect van suiker op ons lichaam. Op de verhoogde kans op allerlei ziektes, variërend van kanker, auto-immuun ziektes tot weet ik wat voor ellende allemaal nog meer. Dat ik gek ben op suiker en zoete dingen mag duidelijk zijn als je naar mijn blog kijkt. En ik ga echt niet zeggen dat ik nooit meer suiker ga eten (het idee!!) maar wat ik wél wil is dat ik er niet die onbedwingbare behoefte ( die van “IK WIL SUIKER!!! NU!!!”) aan heb.

En dat ging de eerste keer tijdens de whole30 eigenlijk heel goed. Na twee weken een MEGA dip omdat je lichaam moet overschakelen van het gebruik van koolhydraten naar het gebruik van vet als brandstof, maar daarna voel je je echt stukken beter. Het is echt zo…

En omdat er nog zoveel meer over suiker is geschreven wilde ik een rijtje met artikelen neer zetten maar de meningen in de diverse artikelen zijn zó verschillend dat ik het een beetje onzinnig vond worden. Van het Kenniscentrum Suiker en Voeding die suiker promoten tot artikelen die suiker bestempelen als het witte gif. Als je het interessant vind; er is meer dan genoeg over te vinden!
Hoe dan ook… We hebben een volledige dag er alweer op zitten… De eerste dag is meestal niet zo moeilijk; je bent nog vol van overtuiging en motivatie… Dus.. wat we aten op dag 1? (dat komt natuurlijk elke keer met een vertraging online, aangezien ik van tevoren niet precies weet wat we hebben gegeten.. 😉

Ontbijt

Omelette met tomaatjes en lente-ui

Lunch

Salade van veldsla, gerookte kip, tomaatjes, geroosterde hazelnoten en een dressing van olijfolie, rode wijn azijn en peper en zout

Diner

Deze lekkere wortel salade. We maakten hem al eerder, tijdens onze eerste whole30. Hij had toen nog wat extra nodig, dus dit is de new and improved versie.. 😉

Wortel salade met gehakt en hazelnoten
Totale tijd
20 min
 
Servings: 2 personen
Ingredienten
  • 500 gr wortel geraspt
  • 2 flinke theelepels curry madras van Jonnie Boer
  • zout
  • peper
  • 300 gr rundergehakt
  • handje hazelnoten
  • Dressing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen sap
  • scheutje rode wijn azijn
  • peper
  • zout
  • sinaasappelsap
Instructies
  1. Kruid het gehakt met de curry madras kruiden en zout en peper. Meng het goed en bak het gehakt vervolgens rul in een koekenpan met een beetje kokosolie
  2. Rooster de hazelnoten in een koekenpan en laat even uitlekken op keukenpapier
  3. Maak de dressing door de ingrediënten te combineren en even goed te mengen
  4. Doe het gehakt en de noten door de geraspte wortel, even goed mengen en dan de dressing erdoor.

 

Delen is fijn!

5 comments

  1. Avatar

    Heerlijke salade! Vandaag direct gemaakt als vervanging van gehaktbrood (hiervan de ingrediënten al in huis). Vooral met deze zomerse temperatuur een welkom recept. Op je foto ziet het wel lekkerder uit dan bij ons in de saladeschaal 🙂

  2. Avatar

    Zit er suiker in gehakt?? Nee, dat wist ik ook echt niet. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik echt niet kijk of de verpakking van het vlees…fout dus! Wat een rotzooi zit er toch in veel eten. Ik herken het effect van suiker wel… Ik ben niet vooruit te branden als ik teveel suiker eet. Energie nul. Ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden maar ben tegelijkertijd ook een enorme zoetekauw dus. Ik weet alleen niet of ik het 30 dagen zou vol kunnen houden om ook natuurlijke vervangers zoals honing ofzo niet te eten.. Ik vind het knap hoor wat je doet! En lekkere salade trouwens!

    • Simone van den Berg

      Ja ik verbaas me er ook elke keer weer over. Ik word er ook wel een beetje gek van; als je het wilt vermijden dan is het lastig om je te realiseren waar allemaal glucose of zoiets in zit… En ja ik herken het probleem wel. Vind suiker ook echt lekker. Mjah…

  3. Avatar

    glucosestroop in gehakt…foutje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos