Courgette pannenkoekjes; ik vind het een van de meest veelzijdige en makkelijke courgette recepten die er zijn. Je kunt ze goed gebruiken om een overdosis courgette op te maken, ze zijn makkelijk om mee te nemen voor onderweg of gebruik ze als onderdeel van een maaltijd. Ik eet deze courgette pannenkoekjes ook vaak als ontbijtje. Lekker met een flinke klodder zure room of creme fraiche!

hartige courgette pannenkoekjes

Hartige courgette pannenkoekjes

Deze heerlijke courgette pannenkoekjes zijn ideaal om in grote aantallen te maken en een gedeelte ervan in te vriezen. Handig ook om mee te nemen voor onderweg.

Enige tijd geleden deelde ik al mijn 13 favoriete pannenkoekrecepten, maar omdat je er naar mijn mening nooit genoeg kunt hebben vandaag deze lekkere courgettepannenkoekjes.

Of je dit nu een pannenkoek moet noemen of wat anders, daar kunnen we over van mening verschillen. Ik bedoel; wanneer is iets nu een pannenkoek en wanneer is het een groenteburger? In het Engels heb je de term fritter. Dat is zeker van toepassing op deze courgette pannenkoekjes, maar daar is geen goede Nederlandse titel voor.

Maken van de pannenkoekjes

Om de courgette pannenkoekjes te maken heb je om te beginnen natuurlijk courgette nodig. Ik vind het lekker om ze te mengen met geraspte wortel, maar dit is optioneel. Je kunt ook extra courgette gebruiken.

Het is wel belangrijk om de courgette goed uit te knijpen voor je het door het beslag mengt. Courgette is altijd vrij vochtig. Hoe meer vocht je er van tevoren uitknijpt, des te beter de courgette pannenkoekjes in elkaar blijven zitten.

Voor de wortel geldt dit overigens niet. Die is een stuk droger dus kun je zo gebruiken. De kokosbloem neemt ook veel vocht op overigens dus ben je wat vergeten eruit te knijpen dan komt het uiteindelijk ook wel goed.

Qua smaakmakers heb ik gekozen voor ontbijtspek. Dit wordt eerst gebakken en daarna verkruimeld door het beslag. Wil je het liever vega houden dan kun je het ontbijtspek ook weglaten. In dat geval is het lekker om dit te vervangen door bijvoorbeeld wat uitgebakken champignons. Let ook daar op vocht.

Even doorbakken en vocht laten verdampen is dan handig.

Ik kwam trouwens bij Laura’s Bakery ook hele lekkere tegen met feta. Die wil je misschien ook wel eens proberen. Ik ben persoonlijk bijvoorbeeld gek op feta.

Variatie

De courgette pannenkoekjes kun je goed variëren. Ik mengde het hier met wortel, maar ook andere groentes doen het goed. Denk eens aan bijvoorbeeld venkel geraspt erdoor, of doe als Laura en voeg er wat feta aan toe. Wil je liever geen kokosbloem gebruiken? Vervang dit dan door een gedeelte tapioca (ongeveer 1 flinke eetlepel) of arrowroot en vervang de rest dan door amandelmeel of chufa.

Ben jij ook dol op courgette? Check dan zeker eens deze lijst met courgette recepten.

hartige courgettepannenkoekjes

Hartige courgette pannenkoekjes met bieslook

5 van 1 stem
GangBijgerecht, Lunch
Keukenpaleo

Heerlijke en makkelijke courgette pannenkoekjes die je ook goed mee kunt nemen voor onderweg
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

8 stuks

Ingrediënten

  • 6 grote eieren
  • 1 courgette geraspt, uitgeknepen
  • 100 gr geraspte wortel
  • 5 plakjes ontbijtspek
  • 3,5 el kokosbloem
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • peper en zout

  • Verwarm een koekenpan en bak hierin de ontbijtspek krokant en bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Het vet laat je in de pan. Hier ga je zo je pannenkoekjes in bakken
  • Meng de geraspte courgette en wortel met de kokosbloem, de eieren, de gehakte bieslook en het knoflook en uienpoeder. Roer even goed door.
  • Verkruimel het ontbijtspek en doe dit er ook door.
  • Verhit de pan opnieuw en schep met twee eetlepels een bergje beslag uit je kom en leg dit in de koekenpan. Druk een beetje plat en herhaal dit voor 1 of 2 keer (afhankelijk van het formaat van je koekenpan.) Bak goudbruin aan 1 kant in 3-4 minuten, draai om en herhaal voor de andere kant.
  • Herhaal tot alle beslag op is.
  • Serveer met een pittige mayonaise

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 74kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 5g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 1g | Cholesterol: 123mg | Natrium: 77mg | Kalium: 165mg | Vezels: 2g | Suiker: 2g | Vitamine A: 2332IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 29mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.