Simone's Kitchen

Cooking Italy – homemade bolognese saus

Homemade bolognese saus | simoneskitchen.nl

Een van de leukste dingen van het bloggen vind ik dat je – voor je er erg in hebt – actief kunt zijn in allerlei leuke groepen. Aangezien ik voornamelijk blog over eten en koken, heb ik me dan ook al vrij snel aangesloten bij o.a. Daring Bakers, Daring Cooks en nu ook bij Cooking Italy. Dit is een groep die gestart is door een Italiaanse, Angela, van Spinach Tiger.

Als basis voor dit kook evenement geld dat de recepten nagenoeg allemaal uit het boek van Marcella Hazan komen “The essentials of Classic Italian Cooking”. Elke maand kiest Angela vier gerechten uit, die je allemaal tegelijk zou kunnen maken of 1 per week. Net wat je wilt. Het enige wat er moet gebeuren is dat je er een blogpost over moet schrijven.

Ik ben natuurlijk net nieuw in de groep en het eerste gerecht waar ik mij op kon storten was een homemade Bolognese saus… Wat schetst mijn verbazing toen ik las dat dit gerecht minimaal 3 uur moet sudderen!! Drie uur!!! Mijn ervaring met bolognaise saus tot dat moment ging niet verder dan een heerlijk potje van Grand Italia… 🙂 En dan dit… Bovendien is het de bedoeling dat je het gehakt in melk kookt. Mmmm…

Homemade bolognese saus | simoneskitchen.nl

Ik had dus wel enigszins mijn twijfel toen ik aan de gang ging maar eerlijk is eerlijk, het is een heerlijk gerecht. Niet iets dus wat je snel wilt maken op een doordeweekse dag! Je hoeft er niet continue bij te blijven maar het is wel de bedoeling dat je af en toe even roert, checkt of er nog wel genoeg vocht in zit enzovoort. Ik denk dat ik uiteindelijk niet eens tot de 3 uur ben gekomen, al had ik het wel al opgezet om 1 uur ’s middags maar eer dat het echt kan gaan sudderen ben je ook al weer een tijdje verder.

Kortom; lekker gerecht dus maar zeker niet geschikt voor effe snel. De vraag is dus of we dit nog eens gaan maken. Ik ben toch wel van de snelle gerechten over het algemeen, maar je weet het tenslotte nooit.

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Homemade bolognese saus

Ingrediënten

  • 2 el plantaardige olie
  • 45 gram boter
  • 85 gr ui gehakt
  • 3 selderij stengels in plakjes
  • 4 medium wortels gehakt
  • 350 gr gehakt niet te mager!
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 250 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 gr blik Italiaanse plum tomatoes in stukjes met hun sap
  • 550-675 gram pasta
  • Vers geraspte parmezaan voor erbij

Instructies

  • Doe de olie, boter en gehakte ui in de pan, zet het vuur op medium en laat bakken tot de ui glazig is. Voeg de gehakte selderij en wortel toe. Kook ongeveer 2 minuten, roer de groente af en toe om.
  • Voeg het gehakt, een flinke snuf zout en zwarte peper toe. Rul het gehakt met een fork, roer alles goed door en bak tot het zijn rauwe kleur heeft verloren.
  • Voeg de melk toe en laat het rustig pruttelen, regelmatig roerend, tot alles is verdampt. Voeg een klein beetje (ongeveer 1/2 tl) nootmuskaat toe en roer goed door.
  • Voeg de wijn toe, laat dit koken tot het is verdampt, voeg dan de tomaten toe en roer alles goed door om de ingredienten allemaal een laagje mee te geven. Als de tomaten beginnen te koken, zet je het vuur laag zodat de saus op het allerlaagste pitje pruttelt met alleen af en toe een bubbel die erdoor heen breekt. Kook, onafgedekt voor drie uur of meer, roer af en toe door. Terwijl de saus aan het koken is kan het dat het te droog wordt en het vet gaat scheide van het vlees. Voeg indien nodig 125 ml water toe. Op het eind mag er echter geen water meer over zijn en het vet moet gescheiden zijn in de saus. Proef en corrigeer voor zout.
  • Doe er gekookte, afgegoten pasta bij en serveer met verse parmezaanse kaas

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!