Simone's Kitchen

Compact vs Spiegelreflex

Genomen met Canon Powershot G12

Ik heb het natuurlijk al vaker verteld en ik ga het nog maar eens een keer vertellen; voor het maken van mooie foto’s heb je niet per definitie een spiegelreflex (SLR) nodig. Natuurlijk is het wel zo dat de kwaliteit van een SLR het altijd zal winnen. Dan kun je nog zo blij zijn met je compact, het haalt het niet bij een SLR. Maar…. wat je je moet afvragen is wat je ermee wilt gaan doen. Want de keren dat ik mensen tegenkom die een dure camera hebben en geen idee hoe ze er mee om moeten gaan is – helaas – vaker als je zou verwachten.

Zoals je hierboven kunt zien, is het verschil tussen de twee foto’s minimaal. Bij foto 1 is de scherptediepte in de achtergrond groter (je ziet het tweede glas ook scherp) Dat is meteen het grootste nadeel van een compact camera; Je ziet alles scherp. En dat mooie vage wat ik in het artikel over diafragma ook al heb uitgelegd krijg je met een compact camera niet voor elkaar. Maar wil dat meteen zeggen dat een compact nutteloos is? Nee, dat zeker niet.

Laat ik eerst beginnen met zeggen dat als je echt serieus met fotografie bezig wilt gaan dan ontkom je er niet aan om vroeg of laat een spiegelreflex te kopen. De mogelijkheden zijn veel groter, je kunt er lenzen bij kopen, de kwaliteit is beter enzovoort. Maar wil je alleen maar zo nu en dan een foto maken voor je blog en interesseert al die techniek je echt voor geen meter, dan kun je je afvragen of je blij wordt van een groot en duur apparaat. Let wel op; voor een compact geldt – nog meer als voor een spiegelreflex – dat je goed licht moet hebben. ’s Avonds een foto maken met je compact camera kun je eigenlijk beter vergeten. (tenzij je de beschikking hebt over daglicht lampen en dergelijke)

Gemaakt met Canon EOS 5D mark III

Maar let je goed op alles wat je in de achtergrond hebt staan en op je camera standpunt (standpunt niet te laag nemen ) en zorg je dat je mooi licht hebt dan kun je een heel eind komen zonder dat je een investering voor een dure camera hoeft te maken. Mijn compact is een Canon Powershot G12. Een goede camera en hij kan in raw fotograferen, wat een groot voordeel is. Maar alsnog is een dergelijke apparaat een heel stuk goedkoper als een spiegelreflex. Ik heb het nu niet over de camera’s zoals de Sony Nex of de Canon M. Deze hebben veel meer mogelijkheden maar zijn ook behoorlijk prijzig (maar worden wel steeds goedkoper zag ik van de week) dus het is maar net wat je wilt natuurlijk.

Kortom, de keuze voor een compact of een spiegelreflex is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit maar in eerste instantie moet je je afvragen wat je er zelf mee wilt doen!

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

 1. Dag Simone

  Ik heb dezelfde compactcamera als jou (en ik ben nog een groentje). Als ik het goed begrijp, kan ik met deze camera dus geen foto’s nemen met weinig scherptediepte? Maar waarom kan je dan wel het diafragma aanpassen (van F 2.8 tot 8.0) als je toch geen verschil ziet? Ik trek nu altijd op AV, omdat ik het diafragma wil bepalen, zodat de sluitertijd automatisch aangepast wordt, maar als ik de foto’s met weinig of veel diafragma vergelijk zie ik inderdaad geen verschil. Op welke stand trek ik dan het best mijn foto’s bij veel daglicht? AV – diafragma 5.6? Graag zou ik ook een statief kopen voor deze camera. Welke gebruik jij?

  Groet

  Sanne

  • He Sanne,
   Inderdaad kun je met de compact camera niet de vage achtergrond krijgen inderdaad. Je kunt met het diafragma wel meer of minder licht naar binnen laten komen. Als het dus heel licht is zou je het op 8 kunnen zetten, minder licht op 2.8. Maar op de scherptediepte heeft het minimaal effect.

   Ik gebruik een heel zwaar statief maar die heb ik niet voor mijn compact camera.. 🙂 Daar gebruik ik geen statief bij, maar ik gebruik hem ook niet voor foodfotografie. In principe hebben alle statieven dezelfde pen dus je kunt een statief kopen wat voor jou goed werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.