Ideaal voor de paasdagen of het voorjaar in het algemeen is deze lekkere citroen tulband. Zorg wel dat je de vorm goed invet! Daarmee valt of staat het succes van de citroen tulband.

Citroen tulband | simoneskitchen.nl

Citroen tulband

Soms heb je van die dagen dat alles mist lijkt te gaan. Toen ik deze citroen tulband voor de eerste keer maakte ging het nogal fout. Ik had een nieuwe tulbandvorm die anders en dunner was dan mijn “normale” Nordic Ware gietijzeren vormen. Ik had hem – dacht ik – wel goed ingevet maar wat er uit kwam was een hoopje ellende. Een soort cake ongeluk zou je het kunnen noemen.

Beetje jammer want de smaak was echt heel erg lekker. De kruimels hebben we uiteindelijk gebruikt voor de paastrifle, maar ik wilde het toch nog een keer proberen.

Citroentulband | simoneskitchen.nl

Poging twee

Het “grappige” was dat ik deze citroen tulband al eens eerder had gemaakt. In 2011 en ook toen kwam het niet goed uit de vorm. Soms denk ik dat er bepaalde recepten zijn die gewoon wat plakkeriger zijn dan normaal. Ik durf het je niet te zeggen. Feit is wel dat poging twee gelukkig wel werkte. Ik gebruikte hiervoor de mini vormpjes van Nordic ware en voila. Missie geslaagd.

De cake zelf is echt heerlijk. Ik hou enorm van de smaak van citroen in een cake en de tulbandvorm is altijd een winnaar als je het mij vraagt.

Citroentulband | simoneskitchen.nl

Paastulband

Ik vind dit met uitstek een tulband die geschikt is voor de paasdagen. Lekker fris door de citroen en hij blijft ook goed ‘sappig” (ik vind sappig altijd heel gek klinken bij een cake, maar ik weet zo snel geen ander woord. Smeuïg dekt ook de lading niet helemaal).

Om de cake te serveren kun je een citroen icing maken of je kunt het eenvoudig met wat poedersuiker bestuiven.

Check ook deze tulband recepten

Of deze heerlijke kaki tulband met specerijen

Citroen tulband | simoneskitchen.nl

Citroen tulband

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenPasen

Een lekker frisse tulband door de citroen. Perfect voor het voorjaar!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

10 personen

Materiaal

  • 1 tulbandvorm 2,5 liter

Ingrediënten

  • 220 gr boter gesmolten
  • 2 eieren
  • 330 gr suiker superfijn
  • 120 gr Griekse yoghurt
  • 60 ml citroensap
  • 2 el citroenzest
  • 300 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder

Citroen icing

  • 320 g poedersuiker
  • 1 el citroensap
  • 2 el water

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Doe de boter, suiker, eieren, Griekse yoghurt, bloem en bakpoeder, citroensap en rasp in een kom en klop om het te combineren. Doe dit over in een tulband vorm en bak voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Stort uit op een rek en laat afkoelen voor je de icing erover doet.
  • Maak de icing door de poedersuiker te mengen met het citroensap en het water.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 542kcal | Koolhydraten: 89g | Eiwit: 6g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 81mg | Natrium: 161mg | Kalium: 178mg | Vezels: 1g | Suiker: 65g | Vitamine A: 599IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 74mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.