Simone's Kitchen

Cinque Terre – een must see?

Cinque terre, Italie | simoneskitchen.nl

Aan de Cinque Terre heb ik een beetje een gemengd gevoel overgehouden. Voor we naar Italie gingen hadden we er al het nodige over gehoord en de meningen waren zwaar verdeeld; van een ‘ dat moet je echt zien… Zoooo mooi!’ tot ‘ die kun je beter overslaan’. Tijd dus om zelf polshoogte te gaan nemen. Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die tegen de kliffen aangebouwd zijn en mooie namen hebben zoals Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De dorpen staan ook op de wereld erfgoederen lijst van Unesco dus in die zin iets om zeker niet te missen.

Cinque terre, vernazza | simoneskitchen.nl

Wij kwamen vanuit Levanto met de trein want met de auto is de Cinque Terre niet te bereiken en bovendien – gezien de vele toeristen die erheen gaan – file technisch een minder goed idee. De treinverbinding is prima en je kunt een dagkaart kopen waarmee je langs alle dorpen kunt gaan. Wij namen de trein naar Rio Maggiore. En dan heb je ook meteen het drukste punt te pakken want hier ligt de zogenaamde Via d’ell Amore (liefdespad). je kent dat wel; iedereen kan hier een slotje ophangen voor zijn of haar geliefde. Of we het nou echt niet getroffen hadden maar er liepen – letterlijk – busladingen Amerikanen over het pad en dus was het meer file wandelen als iets anders.

Cinque Terre | simoneskitchen.nl

Foto door Sandra Oeyen

De Amerikanen liepen allemaal met een nummer op de borst (van de bijbehorende bus) en elke groep had een luid schreeuwende gids… Het was natuurlijk ook eigenlijk wel weer een beetje hilarisch maar daar kwamen we dan weer niet helemaal voor.

We ontvluchten de drukte door de trein te nemen naar Corniglia en vandaar was de planning om te gaan lopen naar Vernazza. Corniglia heeft geen pad dat aan de zee grenst met als gevolg dat er minder toeristen komen. Überhaupt komen er minder toeristen zodra er serieus moet worden gelopen dus als je de Cinque Terre echt wilt zien dan is een wandeling ten zeerste aan te raden (zolang het niet over de Via d’ell Amore gaat natuurlijk). Overigens is de drukte op de treinstations vergelijkbaar met de drukte hier tijdens koninginnedag  koningsdag dus je bent gewaarschuwd!

Vernazza, cinque terre, italie | simoneskitchen.nl

Vernazza

Na de wandeling kom je eigenlijk als het ware via de achteringang Vernazza binnen. En dat is maf als je dan ineens weer in de drukte komt na de stilte van de wandeling! Wij zijn vervolgens met de trein weer verder gereden naar Monterosso waar we ‘s avonds heerlijk verse vis hebben gegeten aan het strand. En ja, dat heeft wel iets magisch! Dus is de Cinque Terre een must see? Eigenlijk wel, maar probeer dan wel zoveel mogelijk de meute voor of achter je te laten. En dan is de pracht van de natuur overweldigend!

20100610-0083 20100610-0094

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

13 comments

  1. Ik ben zo benieuwd naar dit gebied, precies om de reden die jij noemt: is het nu alle heisa waard of niet? Het klinkt alsof ik er toch ooit eens heen moet. Misschien dat het in het laagseizoen beter te doen is.

  2. Mooie foto’s! Zulke fijne plekjes heb je inderdaad niet vaak voor je alleen. Een Venetië en Mont Saint Michel zullen voor mij stukken aantrekkelijker zijn zonder de busladingen mensen… Ook vanwege het feit dat de verkopers je goed kunnen afzetten door 5 euro voor een flesje water te vragen. Maar ik ben vaak nieuwsgierig genoeg om toch te gaan 😉

  3. Prachtige foto’s! Zonde dat het zo belachelijk druk is. Ik was afgelopen zomer in de buurt maar ben er niet aan toe gekomen, ik hoop dit jaar toch een bezoekje te brengen en ga proberen de massa’s te ontwijken.

  4. Lijkt me echt geweldig, je hebt prachtige foto’s gemaakt! De enorme drukte is nooit leuk, dat was ook de reden dat ik Mont Saint Michel minder leuk vond. Maar toch, het was er erg mooi, ik had het zeker niet willen missen. Dat je Cinque Terre niet met de auto kunt bereiken is wel een goeie tip. Nooit verwacht!

  5. He, grappig wij waren er begin mei, met ongeveer hetzelfde dubbele gevoel, ons reisverslag is te vinden op http://www.timbos.nl

  6. Het valt voor mij wel in de categorie ‘moet je gezien hebben’ maar dan wel in het laagseizoen. Dan heb je nog kans op een beetje rust. Ik ben er 2 keer geweest en het is hoe dan ook prachtig en heel pittoresk maar ook erg toeristisch . Het liefst ga ik ook naar onbekende plekken waar je geen Engelse of zelfs Nederlandse menukaarten aantreft 🙂

    • Ja in het laagseizoen is ook wel een goede tip. Volgens mij waren wij er trouwens ook in het laagseizoen maar ik denk dat we ook echt pech hadden dat er net een enorme kudde Amerikanen was gearriveerd met bus ladingen vol. En een Nederlandse menu kaart vind ik toch wel de ultieme afknapper in het buitenland hoor… Haha..

  7. Ik lees de laatste tijd steeds vaker over de drukte van Cinque Terre. Jammer, deze plek gaat een beetje ten onder aan zijn eigen succes heb ik het idee. Wij waren er jaren geleden en toen was het nog heel goed te doen. Alleen die Via d’Amore had wat andere wandelaars, maar verderop was er niemand meer. En de stations? Ook daar was amper een andere toerist. Wij zijn overigens datzelfde pad naar Vernazza gelopen en hebben daar de boot terug genomen, dus niet met de trein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.