Cinque terre, Italie | simoneskitchen.nl

Aan de Cinque Terre heb ik een beetje een gemengd gevoel overgehouden. Voor we naar Italie gingen hadden we er al het nodige over gehoord en de meningen waren zwaar verdeeld; van een ‘ dat moet je echt zien… Zoooo mooi!’ tot ‘ die kun je beter overslaan’. Tijd dus om zelf polshoogte te gaan nemen. Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die tegen de kliffen aangebouwd zijn en mooie namen hebben zoals Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De dorpen staan ook op de wereld erfgoederen lijst van Unesco dus in die zin iets om zeker niet te missen.

Cinque terre, vernazza | simoneskitchen.nl

Wij kwamen vanuit Levanto met de trein want met de auto is de Cinque Terre niet te bereiken en bovendien – gezien de vele toeristen die erheen gaan – file technisch een minder goed idee. De treinverbinding is prima en je kunt een dagkaart kopen waarmee je langs alle dorpen kunt gaan. Wij namen de trein naar Rio Maggiore. En dan heb je ook meteen het drukste punt te pakken want hier ligt de zogenaamde Via d’ell Amore (liefdespad). je kent dat wel; iedereen kan hier een slotje ophangen voor zijn of haar geliefde. Of we het nou echt niet getroffen hadden maar er liepen – letterlijk – busladingen Amerikanen over het pad en dus was het meer file wandelen als iets anders.

Cinque Terre | simoneskitchen.nl

Foto door Sandra Oeyen

De Amerikanen liepen allemaal met een nummer op de borst (van de bijbehorende bus) en elke groep had een luid schreeuwende gids… Het was natuurlijk ook eigenlijk wel weer een beetje hilarisch maar daar kwamen we dan weer niet helemaal voor.

We ontvluchten de drukte door de trein te nemen naar Corniglia en vandaar was de planning om te gaan lopen naar Vernazza. Corniglia heeft geen pad dat aan de zee grenst met als gevolg dat er minder toeristen komen. Überhaupt komen er minder toeristen zodra er serieus moet worden gelopen dus als je de Cinque Terre echt wilt zien dan is een wandeling ten zeerste aan te raden (zolang het niet over de Via d’ell Amore gaat natuurlijk). Overigens is de drukte op de treinstations vergelijkbaar met de drukte hier tijdens koninginnedag  koningsdag dus je bent gewaarschuwd!

Vernazza, cinque terre, italie | simoneskitchen.nl

Vernazza

Na de wandeling kom je eigenlijk als het ware via de achteringang Vernazza binnen. En dat is maf als je dan ineens weer in de drukte komt na de stilte van de wandeling! Wij zijn vervolgens met de trein weer verder gereden naar Monterosso waar we ’s avonds heerlijk verse vis hebben gegeten aan het strand. En ja, dat heeft wel iets magisch! Dus is de Cinque Terre een must see? Eigenlijk wel, maar probeer dan wel zoveel mogelijk de meute voor of achter je te laten. En dan is de pracht van de natuur overweldigend!

20100610-0083 20100610-0094

Delen is fijn!