Een decadente en overheerlijke chocoladetaart met kardemom en pistachenootjes en overgoten met een lekkere chocolade ganache.

chocoladetaart met kardemom

Chocoladetaart met kardemom en pistache

Het recept voor deze overheerlijke chocoladetaart met kardemom komt van oorsprong uit de Allerhande. Als ik me goed herinner tenminste. Ik zag de foto in het blad en wist dat ik hem moest maken. En met goede reden want het is een geweldige chocoladetaart. Dus perfect voor elke feestelijke gelegenheid.

Om de taart te maken gebruik je verse kardemom. De peulen dus. Die plet je vervolgens en je haalt de zaadjes eruit. Heb je die niet of heb je daar geen zin in dan kun je ook kardemompoeder gebruiken. Hou dan ongeveer 1/2 eetlepel poeder aan. Iets meer kan ook maar onthoud dat kardemompoeder vaak wat heftiger is dan verse kardemom.

De verse kardemompeulen vind ik zelf wel het lekkerste om te gebruiken. Je kunt die trouwens wel redelijk makkelijk vinden in de gemiddelde goed gesorteerde supermarkt.

chocoladetaart met kardemom

Hazelnootmeel

De chocoladetaart gebruikt in dit geval hazelnootmeel. Je kunt dit makkelijk zelf maken als je een keukenmachine hebt. Maal de hazelnoten dan fijn tot korrels. Maar let op dat je het niet te lang mixt want dan krijg je hazelnotenpasta. Ook lekker maar niet handig voor dit recept.

Je kunt de hazelnoten ook goed vervangen voor amandelmeel. Dat is sneller en net zo lekker.

chocoladetaart met kardemom

Chocoladesaus

Voor de bovenkant van de taart gebruik je een chocoladesaus. Het is technisch niet echt een ganache omdat je er geen room bij gebruikt maar alleen boter. De saus giet je over de taart en je strooit de pistachenootjes eroverheen.

Als het lukt om te vinden dan zijn die knalgroene pistachenootjes het mooiste, maar ook vaak de duurste. Alternatief kun je het ook bestrooien met een andere notensoort.

Fan van chocola?

Probeer dan ook eens een van onderstaande recepten voor chocoladetaart

Chocoladetaart met kardemom

Chocoladetaart met kardemom

4 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse

Deze heerlijke chocoladetaart maak je met lekker veel kardemom en pistachenootjes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 9 kardemom peulen
  • 225 gr boter op kamertemperatuur
  • 225 gr lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 4 el cacaopoeder
  • 125 gr hazelnoten fijngemalen in de keukenmachine
  • 150 ml melk
  • 150 gr pure chocola minstens 70% cacao in stukjes gebroken

Chocolade ganache

  • 100 gr pure chocola in stukjes
  • 50 gr boter op kamertemperatuur
  • 25 gr pistache nootjes gehakt

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Kneus de kardemom peulen in de vijzel. Gooi de groene schillen weg en bewaar de zwarte zaadjes. Deze maak je vervolgens fijn in de vijzel en zet apart.
  • Mix de boter met de suiker tot het een romig en lichtgekleurd mengsel is. mix de eieren bij elkaar in een andere kom en doe dit vervolgens in gedeeltes bij het suikermengsel. Roer het ei er steeds goed door voor je de volgende hoeveelheid erbij doet.
  • Zeef het bakmeel en cacaopoeder boven de kom. Voeg de hazelnoten toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Roer de melk er beetje bij beetje door, samen met de fijngemalen kardemom en de chocolade stukjes.
  • Doe het mengsel in de ingevette springvorm en zet de cake 50 min in de oven. Neem de cake uit de oven en laat 15 min in de vorm iets afkoelen. Neem de cake vervolgens uit de vorm en laat nog 45 min afkoelen op een rooster.
  • Voor de saus laat je de chocola en de boter smelten in een vuurvaste kom boven een pan met water. Als alles is gesmolten schep je de saus over de cake. Het beste is om de chocola een klein beetje af te laten koelen voor je dat doet anders is het te dun.
  • Bestrooi met de pistachenootjes en serveer.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 749kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwit: 12g | Vet: 49g | Verzadigd vet: 24g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 18g | Transvet: 1g | Cholesterol: 138mg | Natrium: 257mg | Kalium: 357mg | Vezels: 5g | Suiker: 40g | Vitamine A: 996IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 85mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.