Terwijl we nog midden in onze whole30 zitten (bijna over!!!) zag ik een klein artikel in een gezondheids tijdschrift over het effect van chocola op geheugenverlies. “YAY! Een excuus om meer chocola te eten!!” dacht ik natuurlijk meteen als mijn eerste reactie. Chocoholic? Hoezo? 🙂 Maar goed, als het maar zo simpel was. Stel je voor hoe fijn het leven zou zijn als je alleen maar elke dag een reep chocola hoefde te eten om enig geheugenverlies te voorkomen…. Dat zou pas goed nieuws zijn (tenzij je niet van chocola houdt natuurlijk) maar een klein beetje verder zoeken bracht een veel minder rooskleurig plaatje aan het licht.

Chocolate dessert

Cacao (en we hebben het hier over de ruwe of raw cacao, niets dat ook maar enigszins is bewerkt) bevat een substantie die flavonol heet en hiervan is aangetoond dat het een effect heeft op het gedeelte van onze hersenen waar we de herinneringen vormen. Klinkt nog steeds goed toch?

Echter in een test die is uitgevoerd door Scott Small (neuroloog) op de universiteit van Colombia, liet hij 19 proefpersonen elke dag 900 mg flavonol drinken. Dat is aardig wat chocola stel ik me zo voor. Ze konden het met melk drinken of met water maar het bleef alsnog een fikse hoeveelheid. Na drie maanden had de mensen die de flavonol dronken een snellere reactie, hadden 20% meer bloedtoever naar een gedeelte van de hersenen en zoals het er naar uitzag klonk het allemaal vrij positief.

Het is een duidelijk geval van een onderwerp waar nog veel meer testen voor moeten worden gedaan, maar ik voorzie al een toekomst waarin mijn oudere ik simpelweg kan knabbelen op een reep donkere chocola terwijl ik ingewikkelde wiskundige problemen op los. Voor meer over het onderwerp en een wat serieusere insteek  kun je het artikel hier lezen!

Disclaimer: Ik vond dit een leuk feitje maar heb natuurlijk geen enkel idee hoe en wat het effect van flavonol is… Ik wilde het maar even gezegd hebben… In de categorie; nutteloze weetjes...

Delen is fijn!