Bruine bonenoogst van Hak | simoneskitchen.nl

Het is gek hoe je sommige dingen eigenlijk voor lief neemt. Bonen van Hak of in het algemeen groente van Hak is daar wel een typisch voorbeeld van. Je doet aannames dat die reclames over ‘vers’ en ‘van het land’ allemaal met een korreltje zout moet worden genomen. Dus ik was heel benieuwd naar ons bezoek aan boer Jeroen die voor Hak bruine bonen teelt. We begonnen de dag ’s middags in Las Palmas waar we alvast een paar lekkere gerechtjes met bonen kregen voorgeschoteld.

SPONSORED STORY

Gerechtjes met bonen

Gerechtjes met bonen

Vandaar gingen we door naar boer Jeroen, waar ons werd uitgelegd hoe het hele proces van oogst tot wecken van de bonen in zijn werk gaat. Het mooie vind ik dat nagenoeg alle producten van Hak geproduceerd worden in een cirkel van 125 km van de fabriek af. Heel veel lokaler kun je het eigenlijk niet krijgen. Jeroen vertelde ons wat er allemaal groeit en bloeit in het bedrijf en hoe ze omgaan met het verantwoord en duurzaam ondernemen. Een voorbeeld is dat ze samenwerken met Stichting Veldleeuwerik. Een stichting die duurzame akkerbouw promoot en ondersteunt. Het begint allemaal in gezonde grond dus daar wordt veel naar gekeken, maar niet alleen dat. Zo zijn veel akker percelen niet volledig geschikt voor machinale verwerking tijdens oogst en dergelijke. Om de oncourante stukken grond aan de randen van een perceel goed te gebruiken worden deze als een stukje natuur ‘ontwikkeld’. Denk hier aan veldbloemen en dergelijke. Rondom de akkers van Jeroen gaat het om een flink stuk natuur dat daarmee terugkomt. Daar komen vervolgens weer bijen en andere nuttige beestjes op af die zorgen voor de bestuiving van de akkers, maar die ook het ongedierte bestrijden op de planten. Op die manier is er dus geen insecticide meer nodig.

Bruine boontjes klaar om geoogst te worden

Bruine boontjes klaar om geoogst te worden

Jeroen verbouwt niet alleen bonen maar ook o.a. zaken als quinoa in drie kleuren van eigen bodem! Eind van het jaar op de markt!

Maar terug naar de bonen. De bonen gaan vanaf het veld naar een grote schuur waar ze indien nodig worden nagedroogd en worden opgeslagen totdat HAK de boontjes nodig heeft. En iets waar ik zelf echt nooit bij stil had gestaan is dat de boontjes dus worden geweckt in dezelfde potten die je later in het schap ziet staan. Om te laten zien hoe dat op kleine schaal in zijn werk gaat kregen we een workshop wecken.

20150909-MH2A1160

Verpakte producten worden vaak conserven genoemd waardoor veel mensen denken dat er conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Dit is niet juist, er komen geen conserveringsmiddelen aan te pas, alleen hitte en vacuüm’.  En door het snelle verwerken van de producten blijven de meeste vitamines in tact. Na de uitleg in de theorie mochten we onze eigen versie bonen maken. De boontjes stonden al klaar en met alle beschikbare specerijen en kruiden mochten we onze eigen variant in elkaar draaien.

Workshop wecken

Workshop wecken

Deze werd vervolgens in de snelkookpan geweckt. Ik wist overigens niet dat je heel goed kunt wecken in de snelkookpan! Heel handig, want we hebben zo’n ding maar gebruiken hem eigenlijk nooit. Of mijn versie lekker is kan ik je nog niet zeggen. Ik heb hem nog niet geprobeerd maar ga daar zeker binnenkort wat leuks mee doen!

20150910-MH2A1303

De bruine bonenoogst is elk jaar rond de maand september maar hangt heel erg af van het weer. Op het moment dat wij er waren, waren sommige van de boontje al goed. Dus het kan nooit lang meer duren. En aangezien ik nu mijn eigen stukje bonenveld heb komen die boontjes binnenkort hierheen! Daar ga ik natuurlijk zeker iets lekkers mee maken, want met bonen kun je zoveel meer doen als  alleen de standaard chili con carne of kapucijners met piccalilly. (overigens niks mee!) Bonen passen eigenlijk overal wel bij! Bonen zijn super gezond, zitten boordevol eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen en vitaminen.

20150909-MH2A1201

En mocht je niet kunnen wachten check dan zeker vast even de recepten met kikkererwten of linzen die al op de site staan.

Disclaimer: Dit artikel is gesponsord door Hak. Alle meningen zijn van mij en het is mede door artikelen zoals dit dat Simone’s Kitchen kan bestaan… 😉

 

Delen is fijn!