Simone's Kitchen

Broodcursus van Teest met Desemenzo

Brood cursus Desemenzo | simoneskitchen.nl

Toevoegen voor water aan meel

De geur van vers gebakken brood komt me tegemoet zodra ik de Voorstraat in Vianen binnenloop. Gelukkig is de bakkerij Steehouder meteen al zichtbaar dus ik kan me niet vergissen. Er zijn al aardig wat deelnemers als ik binnen kom vallen.

Vandaag heb ik een cursus broodbakken georganiseerd door Robert Verweij van Teest en Edwin Klaassen van Desemenzo. De workshop wordt gehouden – zoals al gezegd – in de bakkerij Steehouder in Vianen. Wat me vooral aantrok bij deze workshop was het feit dat het niet een eenvoudig broodje bakken/recept namaken  zou zijn maar een echte cursus. Dus eentje die in gaat op de basis van brood bakken, het waarom en het hoe zeg maar…

Het brooddeeg wordt flink gekneed

Flink kneden voor het brood klaar is

De informatie die we hebben gekregen vandaag was veeeel, maar wel heel erg interessant. Gelukkig hebben we alles op papier nog eens meegekregen zodat we het na kunnen kijken op ons gemak. We hebben uiteraard ook zelf in de bakkerij “gewerkt” en eh… hoe zal ik het zeggen; onze eerste pogingen om een mooi en geslaagd brood te maken waren wellicht – in ieder geval bij mij – nog niet helemaal om over naar huis te schrijven maar he… je kunt altijd nog zeggen dat het stukken beter smaakt als het gemiddelde supermarkt brood! Want het was lekker, maar het had nog veel lekkerder kunnen zijn.

Albert Steehouder had al ciabatta deeg liggen wat werd afgewerkt voor onze lunch van die middag en er gaat toch niks boven een net gebakken – half zelf bereid – eigen ciabatta broodje! Heerlijk..

Ons allereerste eigen gebakken brood zag er best goed uit!

Ons eerste eigengemaakte brood; mooi he!

Ons huiswerk voor volgende week is het maken van onze eigen zuurdesem starter en dat vind ik wel echt erg leuk. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen! We gaan het maken met roggemeel en het process gaat de hele week duren dus ik moet er morgen meteen mee beginnen (niet dat het veel werk is hoor, maar het moet wel even gebeuren!)

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

 1. Wat een mooie foto waar dat water wordt toegevoegd!
  Veel plezier met de workshop, lijkt me super om zelf echt goed brood te kunnen maken…
  Groetjes
  Marian

 2. Is het gelukt met de zuurdesem starter? En kan ik dat ergens vinden op de site?
  Ben benieuwd ik heb het pas een keer geprobeerd maar dat was geen succes, gewoon brood bakken gaat prima maar dit is toch iets aparts wat ik ook graag wil leren.

  • Hoi Peet, Je kunt het beste even kijken op mijn Engelse blog daar staat ook het recept voor de zuurdesem starter. De week erna hebben we er een heerlijk brood van gebakken maar ik moet wel eerlijk bekennen dat ik mijn starter heb laten doodgaan.. 🙁 oops… vergeten dat ie in de koelkast stond!
   De link naar de post op Junglefrog Cooking is hier

 3. Pingback: Meerzaden brood - Bakken met Esmee | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.