20110822-_MG_0604

Is het niet grappig hoe het hier ineens lijkt te zijn veranderd in een brood bak blog? Voor diegenen hier die niet van brood houden; ik kan je verzekeren dat dingen weer snel normaal worden hier. Maar vandaag was onze tweede dag van de broodbakcursus die we in Vianen hadden en die werd gegeven door Robert Verweij van  Teest, Edwin Klaasen van Desemenzo en Albert Steehouder van bakkerij Steehouder. In de tussenliggende tijd hadden we met veel liefde onze eigen zuurdesem starter opgekweet en vandaag gingen we die dan gebruiken. Ons eerste eigen brood met onze enige echte zuurdesem starter zie je hierboven. Ziet er goed uit of niet?

20110822-_MG_0444

We begonnen de dag met het toevoegen van onze starter aan (reeds gekneed) deeg, dat goed doorwerken en daarna werd het in een mandje gedaan voor de eerst rijs. Terwijl dat stond liet Albert ons zien wat er gebeurde als je een deeg nam en dat voor verschillende periodes kneedde. Beginnende bij 3 minuten en dan door tot  6, 9 en 12 minuten in de machine. Hieronder zie je de foto met de resultaten daarvan.

20110822-_MG_0590

We kregen te zien hoe het deeg reageert op kneden, hoe het veranderd van hard en stug naar zacht en stretchy. Een goede oefening aangezien je ziet (en achteraf ruik en proef je het ook) wat het verschil is. Om de waarheid te zeggen ik zou waarschijnlijk al zijn gestopt na drie minuten kneden aangezien ik vond dat het er prima uitzag op dat punt! Zodra we echter aankwamen bij het proef gedeelte was er een opvallend verschil tussen de verschillende broden met het brood van 9 minuten het meest favoriet bij bijna iedereen. We proefden brood met verschillende bloemsoorten (van zacht tot hard), we proefden zuurdesem brood dat we bakten en het geheime recept van Edwin’s woeste knoest brood.

20110822-_MG_0475

Ik heb haast het idee dat we deze laatste dag meer hebben gedaan als de eerste dag en dat was al een heleboel. We maakten eveneens een ‘feestbrood’ (kerstbrood soort van), we hebben weer baguettes voor lunch gemaakt en ze waren echt verschrikkelijk lekker. We hebben ook ontdekt dat het maken van een pain d’epi helemaal niet zo moeilijk is. Je hebt alleen een schaar nodig en gaan maar!

 

20110822-_MG_0496

20110822-_MG_0498

Ik kan natuurlijk nog wel uren doorvertellen over alle dingen die we hebben geleerd en het is zeker de moeite waard. En hoewel ik het ‘geen kneed’ brood best lekker vond staat het in geen enkele verhouding tot dit brood. We hebben het vanavond gegeten met verse pesto, mozarella, rucola en reeptjes gegrilde paprika en het was zoooo lekker! Ik heb nog meer bloem meegenomen aangezien ik zeker nog wel meer ga bakken in de komen de weken.

 

Ik Wilde hier eerst een recept plaatsen maar heb besloten om het niet te doen. Ten eerste is het niet mijn recept en ten tweede gaat er nog wel meer gebakken worden en dan kan ik daar wat beter mijn bevindingen aan hangen! We hebben een hoop dingen gedaan in de groep en dan is het lastig om dat te vertalen naar een kloppend recept. Dus meer later!

 

20110822-_MG_0452

Delen is fijn!