Halverwege december begint het bij mij over het algemeen voor het eerst te knagen: het verlangen naar januari. Ik ben dol op alle gezelligheid en het heerlijke eten van de feestdagen, maar de wetenschap dat daarna januari komt, maakt dat ik er pas echt van geniet. Rust in de tent nu. Back to basic, zeker ook in de keuken. En wat is er nu normaler dan de aardappel?

Pieperpower

Misschien is dit knolletje in de ogen van veel mensen zelfs iets te normaal. Een beetje saai zelfs, of ongezond. De aardappel heeft namelijk e afgelopen jaren flink aan populariteit ingeboet en staat lang niet meer zo vaak op tafel als 30 jaar geleden. In ‘Power to the pieper’ wordt Neerlands culinaire trots weer de hoofdrol gegeven die ze verdient, aldus de auteurs. Het boek laat zien dat de aardappel wel degelijk veelzijdig en voedzaam is; met honderden soorten en misschien nog wel meer manieren om ze te bereiden.

power-to-the-pieper-cover

Auteur Samuel Levie brengt een ode aan de aardappel. Hij vertelt over de historie, diversiteit en voedingswaarden. Ook legt hij uit hoe je zelf aardappelen kunt telen en welke bereidingswijzen er zijn. Receptontwikkelaars en kookboekenschrijvers Jonah Freud en Yolanda van der Jagt schreven daarbij zeventig aardappelrecepten in zeven categorieën: koken, bakken, pureren, poffen, oven, frituren en zoet.

power to the pieper, receptfoto

Aardappel anders

En die recepten beginnen echt bij de basis: want hoe kook of stoom je het perfecte aardappeltje? En hoe geef je gebakken aardappels die mooie kleur? Het leukst vind ik echter de vele variatiemogelijkheden in het boek. Van echte klassiekers als witte asperges met nieuwe aardappels, huzarensalade en friet met zelfgemaakte mayonaise tot gerechten waarbij je misschien niet direct aan het knolletje denkt, bijvoorbeeld pasta genovese, aardappelbrood of bittere chocoladetaart. Leuk is ook de aardappeltosti op de cover!

In de tijd van het beroemde schilderij ‘De aardappeleters’ van Vincent van Gogh aten mensen soms wel drie keer per dag aardappelen en dat zou met behulp van dit boek ook prima moeten lukken (of je dat moet willen is natuurlijk een tweede…).

power to the pieper, receptfoto

De aardappel op een voetstuk

De recepten zijn duidelijk en goed te doen. Ze gaan gepaard met sfeervolle foto’s, weetjes en tips. Na vandaag ga ik bijvoorbeeld mijn aardappelen – bij gebrek aan een koele donkere kelder – in de koelkast bewaren. Behalve als ik ze gebruik voor friet of gebakken aardappels, dan blijkt een donkere plek in de keuken geschikter. Ook wil ik meer aardappelsoorten gaan proberen, want een aardappelsalade met paarse aardappels eet vast heel anders.

Zoveel aandacht voor het simpele knolletje lijkt misschien overdreven, maar misschien is het wel nodig. We zijn een beetje vergeten hoe veel lekkers je met de aardappel kunt maken. Dit boek is daarom niet alleen geschikt voor de pieperliefhebber, maar overtuigt denk ik ook de mensen die de aardappel stiekem wat saai vinden. En ben je toch niet meteen enthousiast, dan is een beetje suf na het overdadige december juist ook wel heel lekker.

Power to the pieper is te koop bij de boekhandel en bij bol.com voor € 19,99.

Bewaren

Delen is fijn!