Een kleine bekentenis is aan het begin van deze review misschien wel op zijn plaats: ik ben geen enorme ‘kool-fan’. Misschien komt het doordat we vroeger thuis eigenlijk nooit rode kool met appeltjes of boerenkoolstampot aten of speelt het effect dat kool soms op de darmen heeft een rol, maar het is dus niet iets wat ik uit mij zelf gauw op tafel zet. Smaak verandert echter, zegt men en ik houd van experimenteren in de keuken, dus hoogste tijd voor kool.

Kooltje, cover

Hip en gezond

Het boek ‘Kooltje’ vormt een mooi uitgangspunt. De auteurs van de bestsellers ‘Havermoutje’ en ‘Nootje’ hebben zich voor deze winter aan de kool gewaagd. Hippe recepten lijken dus gegarandeerd. Daarbij werd de ouderwetse boerenkool – waar ik dus veel te weinig van eet – ineens een superfood.
Veel recepten met deze vitaminebom vind je dus in het boek, maar witte kool, rode kool, spitskool, groene kool, broccoli, bloemkool, romanesco, spruitjes, palmkool, Chinese kool, paksoi en koolrabi. Eigenlijk alle kolen die goedkoop en makkelijk verkrijgbaar zijn.

Kooltje, receptfoto crackers

Alle dagen kool

Kooltje bevat 70 verrassende en simpele koolgerechten voor elk moment van de dag. Auteurs Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zijn flink aan het experimenteren geslagen met een enorme diversiteit aan gerechten als gevolg.

Een ontbijt met kool klinkt me niet direct aantrekkelijk in de oren, maar de granola met boerenkool (kale-nola), rodekoolcake met rozijnen en bloemkoolwafels zien er zeker niet verkeerd uit. Ik heb me er alleen nog niet aan durven wagen… Het boerenkoolhavermoutje met banaan en biet is me voor nu helemaal nog een brug te ver (ik heb de groene smoothietrend ook nog steeds buiten de deur weten te houden).

Kooltje, receptfoto, granola

Stamppot en meer

De lunch- en dinergerechten zijn daarentegen bijna allemaal aanraders. Enthousiast word ik van onder andere de rode koolpiadina, de bloemkoolburgers en de paksoi en rode koolspringrolls. Natuurlijk ontbreken ook de stamppotjes niet, maar veel interessanter zijn de spitskoolrisotto, koolraapfrietjes en spruitjeskoolstrudel. Het hoofdstuk inmaken, vormt een mooi slot en is natuurlijk ook weer helemaal van nu.

Kooltje, receptfoto, peer

Koleninspiratie

De recepten zijn duidelijk en daardoor goed te doen. Bij veel recepten staat een tip of persoonlijke herinnering en in het boek vind je ook uitleg in de vorm van ‘Kool voor dummies’. Helemaal af is Kooltje dankzij de inmiddels kenmerkende lichte foto’s.

Pascalle en Mathijs zijn inmiddels overtuigd en zijn een heuse kolentuin begonnen. Zo ver ga ik nog niet, maar de bloemkool, broccoli en zuurkool die ik al heel af en toe op tafel zette, hebben inmiddels concurrentie gekregen van een andere koolsoorten. Kooltje is in ieder geval een fijn boek met een heleboel gezonde anders-dan-anders inspiratie.

Kooltje is te koop bij de boekhandel en bij bol.com voor € 19,99.

PS Overigens kwamen bloemkool, broccoli en zuurkool vroeger bij ons thuis wel in allerlei varianten op tafel en is rode kool tegenwoordig een standaard ingrediënt van het kerstdiner. Ik wil natuurlijk geen verkeerd beeld van mijn jeugd scheppen… Mijn favoriete koolrecept blijft trouwens de bloemkool-macaroni-ovenschotel. Een echte klassieker die mijn moeder – op verzoek – nog steeds voor ons maakt. Misschien deel ik het (ietwat aangepaste) recept nog wel eens met jullie…

Bewaren

Delen is fijn!