Salade

Eerlijk is eerlijk, soms krijg ik best aparte telefoontjes. Dus toen Bianca belde van Splint Media of ik toevallig foto’s wilde maken voor het boek met de klinkende titel ‘De Poepdokter’ moest ik eerst even checken of ik het wel goed gehoord had. ‘Wacht even, zei je nou de poepdokter??’ Maar ik had het goed gehoord en voor ik er erg in had stond Nienke Tode-Gottenbos in onze keuken (ik zat volgens mij nog in een rolstoel op dat moment) in potten en pannen te roeren.

Schermafdruk 2016-07-09 06.41.48

En dan blijkt er toch een soort vreemd fenomeen te ontstaan. Want binnen een uur (het kan ook eerder zijn geweest) stonden we met zijn drieën (Caroline deed de styling) zonder enige gene te vertellen hoe onze windjes klonken, of we nu wel of niet lekker poepten en he, stinkt die van jou eigenlijk altijd? Want hoewel niemand echt graag over zijn ontlasting praat (uitzonderingen daar gelaten) zijn we er stiekem toch allemaal wel mee bezig. O jee, ik ben aan de diarree. Hoe komt dat? Wat heb ik gegeten? Of het tegenovergestelde: je bent al drie dagen niet naar het toilet geweest en begint behoorlijk last van je buik te krijgen.

En Nienke is een leuk mens dus voor je er erg in hebt deel je al je toiletgeheimen met haar. Ze is dan ook niet voor niets darmflora therapeut en ze weet echt heel veel over nou ja, over poep dus.

Ik was natuurlijk reuze benieuwd naar het boek en kon niet wachten tot mijn “bewijsexemplaar” (als je de fotografie doet voor een boek krijg je altijd een exemplaar opgestuurd) zou arriveren. En man, wat een leuk boek is het geworden! Nienke schrijft ontzettend humoristisch over dit toch wel enigszins aparte onderwerp en geeft daarnaast allerlei nuttige en minder nuttige feiten en informatie over jouw darmflora.

Wist jij bijvoorbeeld dat een olifant per dag 50 kilo poept? 🙂 Of – deze vond ik zelf nogal komisch – een tip voor als je het lastig vind om ergens anders te poepen: hou je oren dicht dan hoor je in ieder geval jezelf niet… Het boek is natuurlijk niet alleen maar dolkomisch. Het staat vooral vol met interessante informatie over je darmen. Hoe je ze gezond kunt houden, waar je op moet letten, welke voeding je wel of niet moet eten voor een gezonde stoelgang en wat je darmflora voor invloed heeft op je gezondheid.

Kortom: De poepdokter is naar mijn mening een boek dat niet in je boekenkast mag ontbreken. In deze tijd waarin iedereen zich tot voedingsguru lijkt te ontpoppen is het verfrissend om een no-nonsense boek te lezen over een onderwerp dat belangrijker is dan je denkt. De Poepdokter dus. Verkrijgbaar bij oa bol voor € 22,95.

 

Delen is fijn!