De tijd van verlanglijstjes en cadeautjes geven ligt misschien voorlopig even achter je, maar voor hetzelfde geld heb je nog een boekenbon op de plank liggen, ben je bijna jarig of heb je een feestje bij een eetliefhebber in het verschiet. Daarbij is een cadeautje voor jezelf ook altijd een goed idee. Waarom ik dit allemaal zeg? Het boek Bon appétit wil je echt hebben!

bon-appetit-cover

Ongestructureerde encyclopedie

Als je het in de winkel ziet liggen, zul je het misschien niet direct oppakken, maar zodra je gaat bladeren, ben je verkocht. Althans, dat was ik. Deze enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken is zò leuk. En zoals het een echte encyclopedie betaamt, steek je tijdens het bladeren en lezen ook nog iets op. Haast zonder dat je het doorhebt.

De auteur François-Régis Gaudry is in Nederland geen bekende naam, maar in Frankrijk presenteert hij onder andere het populaire radioprogramma ‘On va déguster’. Een programma over culinaire cultuur, kookpraktijk en proeven en gezelligheid. Bon appétit komt voort uit dat programma.

Blije chaos

In het boek vind je basiskennis, weetjes en goed bewaarde culinaire geheimen. Het is een vrolijke wir war van foto’s, tekeningen, teksten, tips, recepten en infographics. Fijn is ook dat elke pagina op zichzelf staat. Dat maakt het doorbladeren ook zo leuk, want je wordt elke keer verrast als je de bladzijde omslaat of het boek op een willekeurige pagina opent. Het ‘nadeel’ van deze blije chaos is wel dat als je echt iets specifieks wilt lezen, je het register nodig hebt om op de juiste pagina uit te komen.

bon-appetit-ravioli

Kennis voor feestjes

Het is onmogelijk om alle inhoud van Bon appétit te bespreken, maar om je een beeld te geven een paar willekeurige pagina’s. Zo vind je in het boek ‘de stankthermotheter’ met onder andere de vruchten doerian en jackfruit, de Franse kaas Vieux Boulougne en Groenlandse Kiviak (gegiste hele pinguïn in het uitgeholde lijf van een hele zeehond).

Leuk is de kaart met gekke gerechten, zoals wijn van babyvleermuizen (iets wat in China en Korea wordt genuttigd) of honingmieren (een mierensoort met een buik die bol staat van de honing als knapperige traktatie in midden Amerika, Australië en Afrika). Blij word ik ook van overzichten als ‘7 junkfood-uitvindingen: het summum van slechte smaak’ en ‘Kazen die draden trekken’.

bon-appetit-sushi

Leuk én leerzaam

Het meer culinaire komt terug in een wereldreis langs 20 wijnen, de plaatsen waar je goede bouillabaisse kunt eten en de zeven geboden voor jam en confiture. Bladerend door de encyclopedie steek je ook een heleboel nuttige dingen op. Bijvoorbeeld hoe je groente brunoise snijdt, welk mes je waarvoor gebruikt en wat de kunst is van het kip roosteren. Naast alle wetenswaardigheden bevat de encyclopedie ook ruim 250 recepten. Van sterrenniveau tot alledaags.

Gaudry en co

Bon appétit is het kindje van Gaudry, maar hij heeft het samen met zijn ‘vrienden’ gemaakt. Zo geeft Yotam Ottolenghi een cursus oriëntaalse keuken en Alberto Herráiz een gazpacho-showtje. In totaal hebben 153 mensen een bijdrage (snufje zout) geleverd aan de encyclopedie.

Bon appétit is te koop bij de boekhandel en bij bol.com voor € 34,99.

Bewaren

Delen is fijn!