Blog opzetten in wordpress.com

wordpresscom1

Het creeren van een blog in wordpress.com is letterlijk in een paar minuten gebeurd. Log in op wordpress.com (als je nog geen account hebt zul je die aan moeten maken, anders kun je eenvoudig inloggen) en klik op ‘Create Another Blog’

Je komt nu in het scherm waar je een blognaam kunt opgeven en de bijbehorende url (met wordpress.com) als achtervoegsel.

wordpresscom2

De naam en de url hoeven niet overeen te komen. Zoals in dit geval zie je dat ik To be a blogger heb neergezet voor de naam en de toevoeging NL bij de url heb gebruikt.

wordpresscom3a

In de volgende sectie heb je de optie om voor een upgrade te kiezen voor 99 dollar per jaar. Als je dat van plan bent zou ik zeggen dat je beter voor wordpress.org kunt kiezen of voor een Blogger blog, maar die keus is aan jou natuurlijk. Ben je klaar dan klik je op Create blog.

wordpress3b

En voila, in principe heb je nu een blog gecreert en kun je aan de slag met het blog invullen. Als je naar het dashboard gaat zie je het volgende scherm.

wordpress4

Dat is misschien wat veel informatie ineens maar het eerste wat je kunt doen is het design van je site een beetje aanpassen. Zonder iets te hebben gedaan krijg je namelijk de volgende layout te zien.

wordpresscom3

Dat is nog een beetje kaal. Je kunt het natuurlijk zo leuk en zo ingewikkeld maken als je zelf wilt maar in beginsel heb je niet meer nodig als een paar kleine veranderingen in de “Instellingen” optie.

wordpresscom5

Zodra je naar instellingen gaat in je dashboard schuift er een extra menu uit. Hier kun je de basis instellingen van je blog aanpassen. Zo kun je ervoor kiezen om je blog prive te houden of alleen voor mensen die jezelf uitnodigd. Je kunt een ondertitel aan je blog meegeven.

wordpresscom6

Je eerste stop is dan ook de algemene instelling. Verander hier de naam van je blog als je dat wilt, maak een ondertitel en geef aan in welke tijdzone je zit.  (Je kunt hier voor Amsterdam kiezen) Dit is belangrijk als je straks een nieuw bericht wilt schedulen voor in de toekomst. Geef aan hoe je de tijd en de datum wilt terugzien en klik op save.

wordpresscom7

Bij Instellingen/schrijven geef je aan op welke standaard categorie je wilt dat elke blogpost wordt gezet. Zoals je hier ziet staat het op uncategorized omdat ik nog geen enkele categorie heb aangemaakt. Wil je dit dus wijzigen dan zul je eerst een categorie aan moeten maken.

wordpresscom8

Onder Weergave/Thema’s kun je een ander template kiezen. Je zult zien dat er veel premium thema’s worden aangeboden. Je kunt hiervoor kiezen maar als je net begint is het standaard thema Twenty Thirteen helemaal niet verkeerd. Je kunt dit altijd op een later tijdstip doen als je iets meer bekend bent met alle opties. Laat het nu staan. Wat wel fijn is om te veranderen is de ‘Header” van je blog.

wordpresscom10

Ga hiervoor naar WEERGAVE/HEADER en upload je header bestand (deze moet wel precies 1600 x 230 px zijn) of kies ervoor alleen de tekst te gebruiken. Klik save en je header is aangepast.

wordpresscom11

Als je wilt dat je sidebar iets minder leeg is kun je vervolgens naar je WEERGAVE/WIDGETS gaan en hier een paar widgets naar keuze naar de secundaire widgetruimte slepen. Ik heb als voorbeeld een paar willekeurige widgets gesleept, maar de lijst met widgets die je aan de linkerkant ziet kun je allemaal gebruiken.

Sommige widgets hebben nog instellingen nodig voor ze werken, zoals de facebook widget en de flickr widget waar je een usernaam in moet vullen.

Het laatste dat je moet doen voor je aan de slag kunt is het aanmaken van een aantal pagina’s. Denk aan een pagina “Over jou”, een contact pagina bijvoorbeeld of wat je nog meer kwijt wilt. (Ga naar PAGINA/NIEUWE PAGINA) Daarnaast kun je een aantal categorieën aanmaken waarvan je denkt dat je die gaat gebruiken. (zie Werken met categoriëen) Heb je dit gedaan dan kun je een menu aanmaken.

wordpresscom12

Ga naar WEERGAVE/MENU’S en verander het standaard menu of creëer een nieuwe. Afhankelijk van het gebruikte thema kun je éen of meerdere menu’s hebben. Kies vervolgens aan de rechterkant welke pagina’s je in je menu wilt hebben en welke categoriëen en klik menu opslaan.

Dan ben je nu klaar om je eerste blogpost te schrijven! Ga naar BERICHT/NIEUW BERICHT en maak een post. Voeg een foto toe (of niet) en klik op publiceer.

En je eerste blog is een feit!

Uiteraard kun je nog allerlei aanpassingen doen aan je blog. Hier gaan we in verdere artikelen op in.

wordpresscom9

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

 1. Hoi, ik heb al een vraag waar ik mijn hoofd over breek. Ik ben overgestapt naar een .com website ( wel gewoon in WordPress) maar bv. bij Spam je Blog gaan de berichten naar mijn oude WordPress site. Ik weet dat je een bericht kan zetten op de oude site dat je overgestapt ben of een 301? kan neerzetten, maar begrijp eigenlijk niet hoe dat werkt.
  Groetjes, Babs

  • Simone van den Berg

   He Babs, Ja je oude wordpress.com site bestaat inderdaad nog en alle oude links bestaan dus ook nog en verwijzen naar je oude site en niet naar de nieuwe. Jammer genoeg kun je in wordpress.com niet zelf een 301 redirect instellen, maar je kunt deze wel in de store kopen. Dit kost 13 dollar en in principe zou je voor een jaar genoeg moeten hebben. Daarna weten de meeste mensen wel dat je over bent en zijn de links aangepast. Je kunt de upgrade vinden store.wordpress.com. Hoop dat het zo lukt!

   • Hi Simone, bedankt voor je snelle antwoord! Ik zie dat ik een paypal account moet aanmaken, een creditcard heb ik niet. Ik ga het in ieder geval uitzoeken. thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *