Mac and cheese is volgens mij absoluut een van de lekkerste comfort food recepten. Het is makkelijk, romig en perfect als je zin hebt om jezelf eens lekker te verwennen. Voor deze mac and cheese voegde ik bovendien extra groente toe. Niet dat het dit recept opeens gezond maakt, maar een paar extra groentes zorgen wel voor meer smaak en iedere groene stronk is mooi meegenomen. Heel eerlijk? Deze toevoeging maakt het tot het lekkerste mac and cheese recept dat ik gegeten heb.

Macaroni en kaas | simoneskitchen.nl

Het ultieme Mac and Cheese recept

Opgroeiend aten we elke vrijdag macaroni. Mijn moeder – die niet van koken hield – had het zichzelf makkelijk gemaakt en koos dus voor elke dag van de week een zelfde soort gerecht. Woensdag gehaktdag, vrijdag macaroni, zaterdag soep en brood. Mijn favoriet was zonder meer die vrijdag. Ook al bleef de fantasie van mijn moeder meestal beperkt tot macaroni met smac (ja echt) of macaroni met een zakje mix voor macaroni.

Gelukkig kwam ik er al snel achter dat er zoveel meer is wat je met pasta kunt doen. Er is natuurlijk een reden dat ik een hele categorie heb aangemaakt speciaal voor pasta recepten. Want het is makkelijk en altijd lekker. En wil je liever geen gluten eten dan heb je tegenwoordig ook best goede glutenvrije pasta’s. Al blijft mijn favoriet wel een ‘gewone’ pasta. Je hoeft het tenslotte niet elke dag te eten.

Mac and Cheese | simoneskitchen.nl

Twee versies van mac and cheese

Mac and cheese is natuurlijk in de basis een enorm eenvoudig gerecht. De standaard versie die je in Amerika tegenkomt is dan ook macaroni en kaas. Je kunt het bijna zelf bedenken. Maar dat wil niet zeggen dat je de mac & cheese niet naar wens kunt opleuken. Ik maak dit recept vaak dus ik geef je hier twee verschillende versies.

De eerste zie je hieronder en is een versie met een extra krokant korstje. Dit maakt je eenvoudig door wat boter te mengen met panko en hazelnootjes. Eigenlijk is het een soort crumble die over de bovenkant gaat. Dat geeft een extra dimensie aan je mac & cheese. Zeker een keer proberen!

Macaroni en kaas | simoneskitchen.nl

Met een gewoon korstje

Je hoeft natuurlijk niet het krokante korstje maken, je kunt ook gaan voor een gewone versie. Die zie je hieronder. Dat is niet heel anders. Je voegt hier alleen het krokante korstje niet toe. De rest blijft hetzelfde. Ik gebruik de ene keer de simpele en de andere keer de iets fancier versier. Het blijft sowieso lekker.

Mac & Cheese

Mac and cheese met groente

Ik vind het persoonlijk wel altijd belangrijk om wat groente door de mac & cheese te doen, want alleen pasta en kaas is nu niet perse een heel goede maaltijd. Hier gaan er broccoli, doperwten en champignons door, maar je kunt dit ook goed variëren. Probeer eens met courgette, aubergine, paprika of wat je dan ook in de koeling nog hebt liggen. De courgette en de aubergine bak ik dan wel even goed op, evenals de paprika.

Je kunt paprika er wel rauw in doen, maar het gaart niet genoeg in de oven om lekker zacht te worden. Ik kies dus voor aanbakken. Dat kun je doen terwijl de pasta staat te koken.

Welke kaas gebruik je voor Mac and Cheese?

Het korte antwoord daarop is ‘alle soorten’. Maar het is wel handig om te kiezen voor een kaas die lekker smelt. Ik gebruikte hier twee soorten; een geraspte oude kaas en een beetje blauwe kaas. Dat laatste is optioneel. Hou jij niet van blauwe kaas dan kun je dat natuurlijk gewoon weglaten. Zonder is het net zo lekker. Verder kun je gaan voor lekker pittige kaas of als jij meer houdt van jonge kaas, dan is dat uiteraard ook een prima keuze.

Iets minder geschikt zijn harde kazen die niet zo goed smelten. Denk daarbij aan parmezaanse kaas of pecorino. Je kunt ze wel gebruiken maar ze zullen meer romig worden dan een smeltende kaas.

Mac & cheese

Ben je op zoek naar een andere versie van Mac & Cheese? Probeer dan zeker eens deze Mac & Cheese met chorizo of deze met gorgonzola

Mac & cheese

Mac & Cheese

4.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenAmerikaans

Een lekkere versie Mac & cheese. Heel eenvoudig maar zo lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Materiaal

  • Ovenschotel 20 x 30

Ingrediënten

  • 150 gr pasta naar keus
  • 250 gr broccoli in kleine roosjes
  • 150 gr doperwten ontdooid
  • 150 gr kastanje champignons in stukjes

Kaassaus

  • 50 gram boter
  • 3 el bloem
  • 400 ml halfvolle melk
  • 1/2 tl chili poeder
  • 150 gr geraspte kaas oude of naar wens
  • 1/2 tl verse tijm gehakt
  • 25 gr blauwe kaas ik gebruikte Danish blue

Knapperig korstje

  • 20 gram boter gesmolten
  • 25 gram hazelnoten gehakt
  • 2 el panko
  • peper
  • zout

  • Verwarm de oven voor op 200 C en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de broccoli roosjes kort, giet af en laat uitlekken. Meng de pasta met de broccoli en de doperwten en doe over in de ovenschaal.
  • Bak de kastanjechampignons even aan in wat olie en voeg toe aan de pasta.
  • Maak ondertussen een kaassaus door de 50 gram boter te smelten in een pannetje en voeg hier bloem aan toe tot het bij elkaar komt en net geen klont vormt. Bak dit even door om de bloem te garen
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer elke keer goed door. Je wilt dat het een dikke gebonden saus wordt dus misschien heb je minder melk nodig dus hou het goed in de gaten en stop als je denkt dat het goed is. Het moet qua dikte een beetje lijken op yoghurt
  • Haal van het vuur en roer de chilipoeder, de geraspte kaas, de blauwe kaas (brokkel in stukjes) en de verse tijm erdoor.
  • Doe de gesmolten boter (de 20 gram) samen met de panko en de gehakte hazelnoten in een kom bij elkaar en roer goed door.
  • Giet de kaassaus over de pasta en roer het geheel een beetje door. Strooi je kruimelmengsel eroverheen.
  • Zet voor 20-25 minuten in de oven of tot het een goudbruin korstje heeft

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 642kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 25g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 1g | Cholesterol: 92mg | Natrium: 533mg | Kalium: 810mg | Vezels: 6g | Suiker: 11g | Vitamine A: 1852IU | Vitamine C: 71mg | Calcium: 501mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.